top of page
skrei-2.jpg

CASANOVA

NORSKEKYSTENS

GODE
VINER
TIL
VINTERENS
TORSKEMIDDAG

OG ANNET HVITT
FISKEKJØTT

9

I «gamle» dager – det vil si for inntil 30 år siden, var rød Bordeauxvin fast følge til torskemiddagen her i landet. Det var nok fordi det ikke var så mye annen vin å få tak i før EØS-avtalen kom og tvang friere importmuligheter på det norske statsmonopolet. Drikkevanene den gangen og valget av Bordeaux gjaldt ikke toppslottene, men såkalt «Petit Bordeaux» – den lille Bordeauxvinen med mer saftighet og Merlot-dominans i druekonstruksjonen. Det siste en vàr og nøytral fiskebit trenger i vinen er nemlig tøffe tanniner og lagringsaromaer, elementer som kjennetegnet og fortsatt kjennetegner de eksklusive og dyre vinslottene. Dette gir en klar retning på hva man bør velge. Viner med enkle, saftige fruktstiler og med middels til lavt tanninnivå og middels alkoholnivå er de beste valgene. Det gir mange gode vinalternativer.  

I dag har vi også mange flere fiskefavoritter med hvitt kjøtt. Piggvar og kveite, lange og brosme, isgalt og flyndre. Piggvar er kanskje den beste fisken vi har, mye fetere enn den magre torsken, men stort sett vil samme viner som går til torsk og skrei også passe til disse fisketypene.  

tang.jpg

RØDE VINER

VARIERT TILBEHØR

Norge er ett av de få landene hvor man drikker rødvin til torsk og hvit fisk. Det har vi trolig fra portugiserne som kjøpte fisken vår, mens de solgte vin til oss. Rødvin. Så lærte vi koblingen av dem. En tommelfingerregel er at jo mer fett det er i en fiskerett, desto bedre vil en rødvin trives. En skreirett kan for eksempel bestå av skinnstekt loin – altså filet – med smørbasert sjysaus, sopp og slike ting. Da vil rødvin virkelig gjøre seg godt. Men det er heller ikke noe i veien for å drikke hvitvin til denne varianten. Da kan du godt velge en kraftigere hvitvin med litt fatlagret karakter. For de fleste vil valget falle på dampet eller avkokt torsk med rogn, lever og det som hører med – poteter, gulrøtter, smeltet smør eller en smørbasert saus, men også en saus kokt inn med vin, sjalottløk, fløte, smør og sitron i en slags Beurre blanc-variant. Siden dette er den mest vanlige måten å servere fisken på, bruker vi det som matreferanse til vinvalgene. Pinot Noir fra rundt om i verden, en enkel Rhône, en Valpolicella Classico – slike vinstiler og vintyper har den rette miksen av friskhet, saftighet og ren frukt. Hovedvalget står egentlig mellom om man liker best rødbærsfrukt eller mørkbærsfrukt i vinen. Til torsk synes jeg selv at rødbærsfrukt fungerer best. Et lite torsketips: Bruk et par skjeer hvitvinseddik i kokevannet (les: trekkevannet, for fisken skal ikke koke) og den vil flake seg bedre og fremstå enda fastere. VINTIPS: De fleste vinene her bør serveres rundt 15 grader, det vil si etter en time i kjøleskapet. Så kryper de opp til 16-17 grader og er perfekte. De skal være litt kjølige. 

4813301-1.jpg

15124401 Les Deux Chevaliers Pinot Noir 2023, Frankrike. Kr 150,-, Karakter: 6, Poeng: 84 

 

Billigbombe, dette, med pen, sødmefull frukt, gjør det den skal med moreller og røde bær, avslutter middels fyldig og med pen sødme på tungen. Passer også til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, bbq/grillmat, lam og sau. Testutvalget/Basisutvalget.  
Vinkilden AS 

4813301 Louis Jadot Beaujolais Villages 2023, Bourgogne, Frankrike. Kr 219,90, Karakter: 5, Poeng: 85 

 

Ganske burgunderaktig i stil, fruktkjøttaktig nesten med plomme og moreller og mørke bær. God fylde, god konsentrasjon. Fin Beaujolais det. Pinot Noir-erstatter. Ørlite metallisk snerp i finish. Ganske rimelig, ja. Fruktpakke. Passer også til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, småvilt og fugl, pizza / pasta, salat, lam, lam og sau, spekemat. Testutvalget/Basisutvalget.  

Signature Wines AS

16995501 Fryers Cove Grenache Cinsault 2022, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 249,90, Karakter: 6, Poeng: 87

 

Ganske lys på rødfargen, som det seg hør og bør en Grenache. Tynt skall, akkurat som Pinot Noir. Duften har et lite animalsk tilsnitt med bark, oliven. Veldig ren i smaken som er middels fyldig, men med klart solmodne druer i bunnen. Den er både elegant og litt kraftig og konsentrert, uten at alkoholen er for høy eller vinen er for svær. En forfriskende note i midtpartiet. Forbløffende kombinasjon. Passer også til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, storfe, småvilt og fugl, pizza / pasta, bbq/grillmat, lam, and, spekemat. Bestillingsutvalget. 

Palmer Fine Wine AS

15858301-1.jpg

15858301 Zephyr Organic Pinot Noir 2021, Marlborough, New Zealand. Kr 224,90, Karakter: 5, Poeng: 86

 

Rubinrød, fin og energisk duft av kirsebær. Også krydder og lakrisrot. Hintet av lakrisrot følger med over i smaken som er saftig og ren og krisp og typisk "New Zealandsk". Middels fyldig, har fått noe mer alkohol enn tidligere årganger, 13 volumprosent, noe som kler den. Rimelig allround Pinot fra sør. Passer også til: Ost, lyst kjøtt, småvilt og fugl, lam og sau, spekemat. Basisutvalget. 
Symposium Wines AS 

14567101-1-2.jpg

14567101 Ch. Recougne Bordeaux Supérieur 2020, Bordeaux, Frankrike. Kr 164,90, Karakter: 5, Poeng: 85 

 

Bløt, morell- og plommeaktig Bordeauxvin med innslag også av mørke og røde bær. Mest vekt på Merlot i blandingen. Veldig billig, og i basisutvalget. Tanninene er der i finish, men er ganske finslepne. Litt lagringspreg med underskog og tobakk, men ikke for mye til fisken. Her er det best med f. eks sopp som tilbehør. Det vil være en fulltreffer til vinen. Passer også til: Ost, lam og sau, spekemat. Basisutvalget  
Silenus AS 

A.A.Badenhorst Secateurs Red Blend.webp

13480906 A.A.Badenhorst Secateurs Red Blend 2022, 2,25 l Bag-in-Box, Coastal region, Sør-Afrika. Kr 369,90, Karakter: 6, Poeng: 84 

 

Veldig bra boksevin, frisk, kjøttfull, blomsterduftende, roseduftende bærfrukt med bringebær, moreller og plommer. 2,25. liter, tilsvarer 3 flasker. Leskende. Mer Shiraz i blandingen nå. Passer også til: Lyst kjøtt, pizza / pasta, lam og sau. Bestillingsutvalget. 
Autentico AS 

HVITE VINER

9459901-1.jpg

9459901 Roche De Bellene Bourgogne Chardonnay 2021, Bourgogne, Frankrike. Kr 219,90, Karakter: 6, Poeng: 85

Pen, nøytral hvit Bourgogne som ikke er skjemmet av for mye fatlagring, litt kandisert, syltet sitron og limeskall og svakt stein på duft. Pen utgang, god lengde. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget. 

Jacobs Viine AS

17458701-1.jpg

17458701 Dicey Bannockburn Chardonnay 2023, Central Otago, New Zealand. Kr 279,90, Karakter: 5, Poeng: 86 

Svakt tropisk i anslaget, god lengde, og tydelig tropisk i smaken med syrlig litchi, nøtter, noe fat. En god del fat i finish. Spontanfermentering i hele klaser. Bør dekanteres. Ørlite fersk i øyeblikket. Passer også til: Hvitt kjøtt, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget. 

Hand Picked Wines AS 

17442401-1.jpg

17442401 Philippe le Hardi Bourgogne Côte Chalonnaise 2023, Bourgogne, Frankrike. Kr 239,90, Karakter: 4, Poeng: 85 

Småpen og korrekt hvitvin laget på Chardonnay fra den sørlige delen av Bourgogne. Litt fersken og nøtter, sitrus og sitron, Middels konsentrasjon, forsiktig i stilen. Passer også til: Skalldyr, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget. 
Winemarket AS  

bottom of page