Høsten er tid for vilt, og avhengig av tilbehøret er det enkelt å finne en vin som passer. Syrah-baserte viner fra Rhônedalen er selvskrevne. Men også modne og noe utviklede vinstiler er fine å bruke.
TEKST GEIR SALVESEN
En drue som kan gi en duft av krekling og riflemetall, et smakshint av rypeblod, litt fersk pepper i finish. Syrah-druen fra Nord-Rhône er ganske spesiell og er etter manges oppfatning verdens beste versjon av akkurat denne druen. Navnene er Hermitage, Crozes Hermitage, Côte Rotie, St. Joseph og Cornas, berømte vinnavn som har etablert sitt ry på grunn av den lille ekstra kanten og uforlignelige smaken. Og akkurat Syrah-druene herfra ligner aroma-messig ganske mye på viltet fra norske fjell og daler og høstlig underskog. Lukter du på en rå reinsdyrfilet, er det elementer av blod og jern – noe metallisk – i den. De beste viltvinene bør bygge en aromabro til matretten, og det betyr at vi må holde oss til fjellet og det høstlige. Også modne viner fra Bordeaux og Bourgogne har noe av dette preget. Høstlig underskog….
Magert kjøtt. I motsetning til husdyr som kuer og sauer, er det lite fettmarmorering i viltkjøtt. Dermed trenger vi rødviner som har utviklede garvestoffer og som ikke er for skarpe og markante i munnen. Gjerne i tilknytning til viner som har høstlige smaker. Og hva er det? Jo, f.eks. sopp, underskog, lakris- og varme krydderaromaer. Eller bærsmaker som hører høsten til. Noen vintyper – som Pinot Noir – takler fint vilt selv om vinene ikke har lagringskarakter. Det skyldes blant annet at de ofte har en fruktsødme som står godt til viltets egensødme. For det er også en egenskap ved vilt: det er en liten sødme i kjøttet. Det gjelder i hvert fall reinsdyr. Så er det lurt å tenke på at det er verdt å bevare viltsmaken i kjøttet og være forsiktig med sauser og tilbehør som demper denne smaken. Fløtebaserte sauser vil lett ta bort viltpreget, det samme vil søtt og sukret tilbehør, kokte rotgrønnsaker og lignende.
15224706
Fortissimo 2020 3l Bag-in-Box, Alentejo, Portugal.
Kr 449,90, Karakter: 6, Poeng: 84
Ekstremt billig og pent utviklet rødvin på boks. Fin, intens fruktighet, mørke og røde bær i en søtlig, pen utgang. Mye Touriga Nacional. Litt lagringspreg også på den. Viltvin, høstvin. Passer også til: Svinekjøtt, storvilt, småvilt og fugl, lam. Bestillingsutvalget.
Momentum Wines AS
652301
Santa Rita Cabernet Sauvignon Reserva 2022, Maipo, Chile.
Kr 184,90, Karakter: 6, Poeng: 86
Fin-fin kjøttvin, også for vanlig grillkjøtt. Dyp, mørk frukt, på duften plommer og modne bær på den mørke siden, deilig duft, vinen er ellers ganske elegant med sødmefull, deilig mørk Cabernet-drevet frukt. Flott pris. Veldig mye for pengene. Passer også til: Storfe, bbq/grillmat, lam og sau. Bestillingsutvalget.
Symposium Wines AS
14634401
The Boutique Selection Crozes-Hermitage 2020, Rhône, Frankrike.
Kr 219,90. Karakter: 5, Poeng: 85
Crozes-Hermitage er noe av det nærmeste man kommer den norske fjellheimen. Og her gjør den det den skal med krekling og pepper og rypeblod. Saftighet. Begynner å bli litt utviklet. Mangler kanskje litt lengde. Men ellers typisk og uten så høy prislapp. Passer stort sett bare til vilt. Bestillingsutvalget.
Urban Beverages AS
3017801
Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon 2022, South Eastern Australia, Australia.
Kr 154,90, Karakter: 6, Poeng: 85
Denne kraftpluggen tåler fløtesaus og diverse utfordrende tilleggsingredienser til viltmåltidet.. Fioler på duft, mørke bær på duft. Ellers sjarmerende, fersk, moden frukt, med vekt på plomme og bjørnebær. Klart mørke bærslag. Litt lakris i finish. Litt høy alkohol med 14,5 volumprosent, svakt fatpreg i utgangen, men ikke så mye at det ødelegger.
VILTVINER
6517701
Dom. le Garrigon Côtes du Rhône 2022, Rhône sør, Frankrike.
Kr 209,90, Karakter: 5, Poeng: 85
Lakris-og friskurtepreget Rhone med bra trøkk, passe alkohol - 13,5 - og en saftig frukt med miks av røde og mørke bær. Den urtebuskpregede stilen er lett å like, kombinert med frukt som tenderer mot skogsbær. Lær er også med. Streif av tobakk. Passer også til: Fisk, svinekjøtt, storfe, pizza / pasta, bbq/grillmat, lam. Testutvalget/Basisutvalget.
Chrysopidae AS
17442501
Santa Rita Medalla Real Gran Reserva Syrah 2022, Limari Valley, Chile.
Kr 225,10, Karakter: 5, Poeng: 86
Flott, chilensk Syrah med god nok friskhet, miks av mørke og røde bærtoner, moreller, kanskje mest mørkt, litt mint også i finish. Lakris. Modne druer og ikke for svær eller kantete. Litt røff også. Tanninene sparker fra i slutten. Passer også til: Storfe, bbq/grillmat, lam og sau, and. Basisutvalget.
Symposium Wines AS
3112601
Banfi Brunello di Montalcino 2019, Toscana, Italia.Kr 594,90, Karakter: 6, Poeng: 90
Årgangsbytte på denne. Som aldri har vært bedre og mer delikat. Deilig Brunello med nok friskhet og saftighet og nok modenhet og alt i balanse, mintaktig frukt med litt fat og vanilje og krydder. Ypperlig. Passer også til: Storfe, lam og sau Bestillingsutvalget.
Engelstad AS
12447101
Voghera Barbaresco Basarin 2019, Piemonte, Italia.
Kr 389,90, Karakter: 6, Poeng: 88
Pent utviklet, velkalibrert, velbalansert, litt røde bær og plommer, fat, lær og trøfler, forsiktig og elegant, god lengde. Fin pris på den. Til mer forsiktige viltretter. Passer også til: Fugl, and, spekemat. Bestillingsutvalget.
House of Wine AS
14567101
Ch. Recougne Bordeaux Supérieur 2020, Bordeaux, Frankrike.
Kr 164,90, Karakter: 5, Poeng: 85
Bløt, morell- og plommeaktig Bordeauxvin med innslag også av mørke og røde bær. Mest vekt på Merlot i blandingen. Veldig billig, og i basisutvalget. Tanninene er der i finish, men er ganske finslepne. Litt lagringspreg med underskog og tobakk, men ikke for mye til fisken. Her er det best med f. eks sopp som tilbehør. Det vil være en fulltreffer til vinen. Passer også til: Ost, lam og sau, spekemat. Basisutvalget
Silenus AS
Tanninene er myke. Litt sjokolade får du med på kjøpet. Passer også også til: Ost, lyst kjøtt, svinekjøtt, storfe, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, lam, lam og sau. Basisutvalget. Treasury Wine Estates Norway AS