Verdens dristigste ost?

Forleden satt jeg og tenkte litt på hva som er den mest uappetittlige maten i verden. I Kambodsja spiser de 20 dager gamle andefoster rett fra skallet. Fylt frosk eller fritert tarantella er fornøyelige fristelser fra andre verdenshjørner. I India kan de friste med en chutney laget av halvparten maur og halvparten maurenes egne egg. Urk … Det er mye rart man skal finne på …

Magnus Sjøberg

Kokk/Stylist
Inkognito as

Mats Dreyer

Fotograf/Stylist
Inkognito as

Et annen produkt jeg stusser over er en ost fra Sardinia kalt Casu Marzu. Navnet betyr bokstavelig talt «rotten ost», og den kalles ofte «osten som går». Casu Marzu er rotten Pecorino-ost laget av geitemelk. Den blir røkt og lagret i tre uker før lokket på osten løftes av. Deretter settes den ut i det fri slik at fluer lett kan komme til å legge egg inni osten.

Etter to-tre måneder har eggene klekket og larvene kommet til liv. Eggene smelter i et hvitt mylder av mugg, mens larvene spiser av osten og produserer enzymer som fremmer gjæring, noe som fremskynder forråtnelsesprosessen. Larvene kryper rundt i osten og gir den sin karakteristiske tekstur og smak.

En smak som kan defineres som intens sterk og syrlig, litt som en vellagret Stilton med lang ettersmak og en kremet konsistens.

Casu Marzu er ulovlig å selge og er ikke i samsvar med EUs standarder for hygiene. Den er også forbudt å selge i butikk i Italia. Fjellhyrder produserer osten i små mengder og selger den på svartebørsen til entusiaster. Blir de tatt risikerer de store bøter.

Til tross for dette spiser folk på Sardinia osten, og det har de gjort i hundrevis av år uten problem. Den blir ofte servert i bursdager og bryllup. Casu Marzu skal selvfølgelig også være et afrodisiakum.

Av de som har smakt osten hevder mange å ha fått allergiske reaksjoner og en brennende følelse i huden som vedvarte i dagevis. Det er heller ikke sikkert at magesyren tar knekken på larvene, og at de isteden tar bolig i tarmene og forårsaker magesmerter, kvalme, oppkast og blodig avføring.

Osten serveres med Pane Carasau; et tynt sprøtt flatbrød som hyrder pleide å ha med seg når de voktet sauer på fjellet. Det kan være opp til en halv meter i diameter. Til osten drikkes det Cannonau, en kraftig og sterk rødvin.

Når larvene dør er ikke osten lenger spiselig.
Hva med deg?
Ville du smakt Casu Marzu?