Varme juledrikker
Kokk: Julie Øyan Foto: Baard Næss, Inkognito
Noe leskende og varmende? Ja takk! Kulda er her for fullt, og enten du er innesnødd med folk du er glad i, eller koser deg alene med et ullpledd og en god bok, fortjener du noe som varmer både kropp og sjel. Her får du oppskrift på flere deilige, varme drikker – noen som sparker litt ekstra med alkohol, og noen litt mer uskyldige.
Husk at alkohol fordamper ved 78 grader, så hvis du vil beholde noe av moroa, pass på temperaturen. Ta på deg de tykkeste ullsokkene, finn frem favorittkoppen, og la hyggen begynne!
Snøhvit vaniljemelk med kokos og hvit sjokolade
Til 4 personer
½ vaniljestang
150 g hvit sjokolade
8 dl kokosmelk eller vanlig melk
1 dl kremfløte
3 ss kokosflak
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Grovhakk sjokoladen. Varm opp melk med hvit sjokolade, vaniljefrø og vaniljestang på middels lav varme i en liten kjele. Rør til sjokoladen er smeltet. Pisk kremfløten til myke topper. Hell melken i glass og topp med pisket krem og kokosflak.
Pepperkake-latte
Til 4 personer
4 dl melk
2 dl sterk kaffe eller espresso
½ ts kanel
¼ ts ingefær
¼ ts kardemomme
¼ ts muskat
2 ss honning
1 dl kremfløte
Varm opp melk med krydder og honning på lav varme i en liten kjele. Pisk til melken skummer lett. Brygg sterk kaffe eller espresso og hell i kopper. Topp med krydret melk og skum. Pisk kremfløten til myke topper og legg på toppen. Pynt med knust pepperkake.
En varm juleklem(entin)!
Til 4 personer
8 dl ferskpresset klementinsaft (ca. 2 kg klementiner)
Saften av en sitron
3 ss honning
1 kanelstang
2 stjerneanis
1 nellikspiker
Et par skiver fersk ingefær
Tynne skiver av klementin til servering
Press klementin- og sitronsaften og ha det i en liten kjele sammen med vann, honning, kanelstang, stjerneanis, nellikspiker og fersk ingefær. Varm opp på lav varme i 5–10 minutter. Riv klementinskallen over en tallerken med sukker. Smør klementinsaft på kanten av glassene, og dypp glassene i sukkeret. Sil av krydderne og hell i glassene.
Dette er min personlige favoritt. God både kald og varm!
Julegløgg med eple og akevitt
1 liter eplesaft
1 dl akevitt
1 kanelstang
5 hele nellik
1 grønt eple
Til 4 personer
Hell eplesaften i en stor kjele og tilsett kanelstang, nellik og ingefær. Varm opp på middels varme og la det trekke rett under kokepunktet i 10 minutter. Fjern krydderne med en sil. Skru av varmen, og avkjøl til under 78 grader. Rør inn akevitten. Kutt eplet i tynne skiver. Hell i glasskrus og ha i epleskivene. Pynt med kanelstang og epleskall.
Hvit julegløgg med prosecco og krydder
Til 4 personer
6 dl hvitvin
2 dl prosecco eller norsk sider
1 vaniljestang
1 ts hele kardemommefrø
Skall fra 1 appelsin (unngå det hvite)
1 liten skive frisk ingefær
4 ss honning
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene med baksiden av en kniv. Ha hvitvin i en stor kjele og tilsett vaniljefrø og stang, kardemommefrø, appelsinskall, ingefær og honning. Varm opp på lav varme i 10 minutter uten å koke. Sil av krydderne og hell i glass. Rett før servering, tilsett prosecco og rør forsiktig. Ha gjerne en skive appelsin i drikken, og rør med vaniljestangen du har skrapt ut frøene fra.
Chili-kakao med mørk rom og krem
Til 4 personer
8 dl melk
150 g mørk sjokolade (70 %)
2 ss kakaopulver
½ ts chilipulver (juster etter ønsket styrke)
¼ ts malt kanel
1 dl mørk rom
1 dl kremfløte
1 ss sukker