
Dette er en historie om utrydningstruede husdyrraser og en kvinne som telte dem, om røde telefonkiosker, en koffert full av kronestykker og noen stabeiser av noen bønder som nektet å gi opp.
Tekst: Pia Strømstad
Foto: Inkognito, Ann Kristin Engebakken
UT OG TELLE KUER

I 1990 fantes det bare 11 eksemplarer av rasen østlandsk rødkolle og 25 dølafe, 49 vestlandsk fjordfe, 52 vestlandsk raudkolle og 115 telemarksfe. Det var så få at fem av seks gamle, norske storferaser var kritisk truet av utrydning.
To år senere, i etterkant av Brundtland-rapporten, kom en internasjonal avtale om bevaring av klodens biologiske mangfold. Den fastslår at biologisk mangfold ikke bare har en egenverdi, men også økonomisk, kulturell vitenskapelig og til og med estetisk betydning. Til nå har 168 land sluttet seg til avtalen. I Norge hadde det allerede ringt noen bjeller.
Det stod nemlig ikke så godt til med de gamle saue-, geite- og hesterasene heller, men aller mest kritisk var det for de gamle storferasene. Det var sånn husdyrstudenten Nina Svartedal ble sendt ut for å telle. I dag er hun seniorrådgiver ved Norsk genressurssenter som har ansvar for å overvåke og rapportere status for bevaringsverdig genmateriale for planter, husdyr og skogstrær.

NINA & LARS
DØLAFE: Nina og Lars Svartedal driver med norsk dølafe som opprinnelig stammer fra Gudbrandsdalen der Lars kommer fra. Det er én av seks gamle, norske storferaser Nina har vært med på å redde fra utrydning.
SÆRE OG VANSKELIGE
På tunet på småbruket Svartedal i Østfold, spankulerer en gasse med stolt alvor. Han har tatt til seg sju dunete gåsunger og vokter de små som om de skulle vært hans egne. Gårdshunden Kaisa tar logrende imot oss, og hønene som tripper omkring ute sørger for at Nina og mannen Lars har ferske egg hele året.

GASSE
STOLT GASSE: På gården Svartedal Øvre i Østfold har en gasse tatt til seg syv små gåsunger som den vokter med stolt mine.
20 griser har i løpet av noen dager klart å harve opp hele jordet med de små trynene sine, og en flokk med geiter springer omkring mellom steinrabbene. Nede ved bredden av Glomma har to svære, brannete kuer med horn, en liten okse og fire brunsvarte kalver søkt tilflukt i skyggen. Alle av rasen dølafe.
– Jeg har jobbet med alle de seks gamle rasene, og det er viktig for meg å ikke favorisere. Når det ble dølafe, skylder jeg på at de er fra Gudbrandsdalen, akkurat som Lars, ler Nina.
Da Nina og Lars giftet seg, holdt faren hans tale. Faren er melkebonde fra Lesja og vokste opp med dølafe. I bryllupstalen sa faren at han ikke for alt i verden ville ha tilbake dølafeet. Han syntes dølakua var sær og vanskelig som ikke ville avfinne seg med å bli melket av en avløser.


GRYNTE GRIS: Grisene går fritt ute og roter i jorda hele sommeren fram til de når slaktevekt utpå høsten engang. Det gir et veldig mørt og saftig kjøtt – og ganske sikkert lykkelige griser.
FØDT SÅNN ELLER BLITT SÅNN
Det er ikke lett å si hvor Ninas glødende interesse for kuer startet. Men akkurat som hun er opptatt av genetikk og miljø når det kommer til husdyr, tenker hun at hun både er født sånn og blitt sånn. Helt sikkert har det sammenheng med oppveksten på et lite småbruk på Nøtterøy ved Tønsberg som foreldrene drev økologisk med stor entusiasme.
– Mamma dyrket grønnsaker, men jeg syntes det var morsommere med dyr, forklarer Nina.
I 9. klasse hadde hun arbeidsuke og fikk være med veterinæren på jobb. På en gård møtte de en bonde som skulle avlive to daggamle smågriser. Nina fikk beholde den ene. Den fikk navnet Morten etter dyrlegen, og sov i fyrkjelleren der det var godt og varmt.
På videregående hadde Nina helgejobb på et gammeldags og tungdrevet småbruk hvor de hadde kyr, og om sommeren var hun budeie på en støl hvor det ble melket for hånd og kokt brunost av geitemelken. Hun skulle bli veterinær og kunne blitt det. I stedet valgte hun landbrukshøyskolen i Ås. Sånn begynte hun å telle kuer.

NINA
KUTELLEREN: For 30 år siden var flere norske storferaser kritisk truet. Nina Svartedal holdt på med hovedoppgaven ved landbrukshøgskolen på Ås og hadde som sommerjobb å telle og registrere gamle norske storferaser. Det ble starten på det som kalles for Kuregisteret.
FRA NASJONALROMANTIKK TIL VITENSKAP
For å skjønne dette med kuraser, må vi tilbake til slutten av 1800-tallets Norge. Nasjonalromantikken bølget over landet, og hver dal og hver fjordarm hadde som mål å etablere lokale raser med sine særpreg.
– På den tida var den rådende avlsteorien at tilegnede egenskaper gikk i arv. Man mente at dyr med lokale foreldre hadde bedre egenskaper enn dyr som var født i en annen bygd, forklarer Nina. – Det førte til at Norge fikk veldig mange og små populasjoner som igjen skapte problemer med innavl.
Etter hvert innså man at det bar galt av sted. Man begynte å slå rasene sammen, og like etter 2. verdenskrig hadde man landet på seks norske storferaser.
– Men på 1950- og 60-tallet inntok den moderne vitenskapen landbruket, og effektivitet var det nye løsenordet. På Hedmarken var det noen rebeller som mente at det var viktigere å avle på gode melkeegenskaper enn på utseendet, og at Norge burde klare seg med én rase, sier Nina.
Det skjedde ikke helt uten motstand. Mange ble nok provosert over at avl på raseegenskaper havnet på skrothaugen. Men etter hvert ble de norske rasene slått sammen til det som heter norsk rødt fe (NRF). Med det fulgte det en liten genistrek, en grunntanke om at alle skulle ha tilgang på sæd og avlsmateriale av god kvalitet. Derfor frøs man ned sæd slik at oksesæd fra NRFs beste okser kunne sendes til bønder over hele landet.

