top of page
Gur-e Amir_Samarkand_L1190659.jpg

Usbekistan

Tekst og foto: Helle Øder Valebrokk

– den turkise skatten i Sentral-Asia

Det er kanskje ikke det mest opplagte turistmålet, men det er mange grunner til at man bør besøke den sentralasiatiske republikken Usbekistan.

Landet har en rik historie og kultur som strekker seg tilbake til silkeveien glansdager. Landet er kjent for sin arkitektur fra Timuridenes tid (Timuridene var et tyrkisk, sunni-muslimsk dynasti i Sentral-Asia som ble etablert av emiren av Kesh, kjent som Timur Lenk), inkludert byer som Samarkand, Bukhara og Khiva. UNESCO verdensarvsteder ligger som perler på en snor i landet som også har vakker natur, inkludert fjellkjeder, ørkenområder, innsjøer og elver. Bli med til tre av landets mest kjente byer! Mellom byene kan man reise med lyntog. “Afrosiyob” er en behagelig og komfortabel måte å reise på. Toget går til tiden, det er rent og pent og du kan til og med kjøpe deilige retter som fylte pannekaker, iskrem eller frisk frukt på toget. Turen fra Tasjkent til Samarkand tar ca 2 timer.

Samarkand

Første stopp på turen er den eldgamle og historisk byen Samarkand som var et viktig handels- og kulturelt senter langs Silkeveien. Byen har en rik historie som strekker seg flere tusen år tilbake i tid og har vært underlagt flere forskjellige herskere, inkludert persere, grekere, arabere, tyrker og mongoler.

 

I det 14. århundre ble Samarkand en av de viktigste byene i Timurid-dynastiet, og under Timurs ledelse ble byen et blomstrende og rikt senter for kultur og kunst. Mange av byens mest berømte monumenter og bygninger, inkludert den vakre Registan-plassen og Gur-e Amir-mausoleet, ble bygget på denne tiden.

 

I dag er Samarkand et av de mest populære turistmålene i Usbekistan, særlig på grunn av sin overflod av historiske monumenter og kulturminner. Byen er et UNESCOs verdensarvsted, og dens arkitektur og kunst er kjent for sin blendende skjønnhet. Flisene i turkis- og azurtoner er laget med gamle teknikker og symboliserer himmelens farger og brukes som en refleksjon av Gud, guddommelig nåde og paradis

 

En tur innom Siab Bazaar må legges inn i programmet. Bazaaren har sin opprinnelse fra silkeveien storhetstid og har vært et sentralt handelssted i over tusen år.

Silkeveien var et nettverk av handelsruter som strakte seg fra Kina til Middelhavet og Europa.

Den var ikke bare en handelsrute for silke, men også for andre varer som krydder, porselen, gull, sølv og ulike typer matvarer. Dette var også en rute for utveksling av ideer, religioner, språk og kultur mellom forskjellige sivilisasjoner.

 

Frukt og grønnsaker blir fraktet inn til Siab Bazaar fra nærliggende daler og produsenter fra hele Usbekistan. Du vil også finne selgere for ulike nasjonaliteter som kirgisere, tajikere, kasaker og usbekere fra forskjellige regioner som er samlet her for å selge tradisjonelle produkter og suvenirer. Siab Bazaar kan friste med gode priser på de vakre, tradisjonelle plaggene som kalles khan atlas. De kimono-aktige plaggene er både vakre og fargerike. Sørg også for å kjøpe med deg keramikk og vin fra Samarkand.

 

På bazaaren finnes en rekke små boder som selger tørkede frukter, nøtter, krydder, urter, sukker og honning. Det er også utvalg av brød, annet bakverk og lokale spesialiteter som samsa (en kjøttfylt pirog/samosa) og lagman (en usbekisk nuddelrett).

 

Samarkand er kjent for håndlaget papir og silketepper. Kunsten med å lage luksuriøst, dekorativt papir fra fiber på morbærtreet og silke stammer fra Kina, men Samarkand plukket opp teknikken allerede på 700-tallet. Papiret ble brukt til religiøse skrifter. På Konigil Tourism Village kan man se hvordan det eksklusive papiret lages.

 

Et ekte håndlaget silketeppe kan være vanskelig å skille fra et maskinlaget teppe. På Samarkand-Bukhara silk carpet factory kan du se hvordan teppene lages og lære hvordan man skal avsløre en falsk teppeselger. Du kan også kjøpe ekte silketepper i alle prisklasser på fabrikken samt klesplagg laget av silke.

Steder å besøke:

Gur-e Amir: 

Mausoleet ble bygget i det 14. århundre. Det var dedikert til den turkmenske erobreren og krigsherren Timur Lenk. Mausoleet ble senere ødelagt av russiske arkeologer og så gjenoppbygd som et museum. Mausoleet er kjent for sin vakre arkitektur og mosaikkmønstre. Det står nå på UNESCOs verdensarvliste.

Registan Square

er en ikonisk, offentlig plass og et historisk senter for Samarkand. Plassen er hjem til tre storslåtte madrasah-bygninger (arabiske skoler): Ulugh Beg Madrasah, Sher-Dor Madrasah og Tilla-Kori Madrasah, som alle ble bygget på 1400-tallet. Registan Square står som et av de mest imponerende eksempler på islamsk arkitektur i Sentral-Asia. Plassen har også stor historisk betydning og har tjent som hovedarena for politiske og religiøse samlinger siden sin opprinnelse. Registan Square ble erklært som et UNESCOs verdensarvsted i 2001.

Registanplassen_Samarkand_L1190685.jpg
Registanplassen_Samarkand_L1190673.jpg

Silk Road Complex: (Også kalt Eternal City).

Et slags Samarkand i miniatyr. Her har man bygget opp en liten by som rommer kopier av historiske bygninger og monumenter. Det finnes restauranter, bakeri, vinbutikk og flere turistbutikker i det imponerende komplekset. Stedet brukes også til konferanser og festivaler foruten å gi turister et innblikk i usbekisk historie og tradisjon. Stedet ligger på den originale silkeveien der karavanserai, vertshus og herberge for karavaner av kjøpmenn holdt til. Slike steder fantes hver 5. mil, for det var så langt kamelene kunne gå uten vann. Utenfor komplekset ligger internasjonale hoteller og på hotellet Savitsky Plaza finner man et av de to ølbryggeriene i Samarkand. Khmelnov er både bryggeri, bar og restaurant. Fra takterrassen på Hilton kan man se vakre solnedganger og nippe til en cocktail samtidig.

Shahi Zinda kalles også for De dødes by.

Det fantastiske området som inneholder 20 mausoleer og graver fra det 9. til det 19. århundrede er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Når man går i de smale gatene på åstoppen blir man praktisk talt slått i bakken av de skjønne mosaikkene i tredimensjonal arkitektonisk stil som kalles muqarnas. Det er umulig å ikke la seg imponere over de flotte bygningene og utsmykningen.

Bibi-Khanym-moskéen:

Moskeen, som er oppkalt etter en dame, var i det 15. århundre en av de viktigste og største moskéene i den islamske verden. Den ligger like ved Siab Bazaar og Hazrati Hizir Mosque, som var den aller første moskeen i Samarkand.

Tips til spisesteder i Samarkand:

Uzum choyxona: En lekker og luftig restaurant som serverer nasjonalretten plov slik den skal serveres i Samarkand, nemlig i lag og ikke blandet.

Afroslyob: Det finnes flere avdelinger av denne populære restauranten. Menyen består av tradisjonell mat som Shashlik (grillspyd) som kommer i mange varianter. Se i disken for alle alternativer.


Hanzade: Nydelig mat og kreative salater på denne trendy restauranten. Deilige kjøttretter og lokal vin på menyen.

Usbekistan_Mat_L1190758.jpg
Usbekistan_Mat_L1190711.jpg

Bukhara

Lyntoget tar deg fra Samarkand til Bukhara på halvannen time.

Bukhara ligger også på Silkeveien, den gamle handelsveien mellom Asia og Europa. Bukhara er et av de eldste sentrene for islamsk kultur.

 

Byen har en rik historie og er hjemsted for mange historiske monumenter og bygninger, inkludert det gamle Ark of Bukhara, Kalon Tower, den berømte Poi Kalon-moskeen, Mir-i-Arab madrasa, og Ismail Samani Mausoleum.

 

Bukhara var en gang en blomstrende handelsby, kjent for sin silke og keramikk. I dag er byen et av de mest populære turistmålene i Usbekistan og byen er også på UNESCOs verdensarvliste.

Det er som å gå i en filmkulisser når man utforsker byens smale gater og basarer.

Bukhara er en veldig enkel by å gå rundt i og fristelsene står i kø når det kommer til shopping. Absolutt alle steder finnes det shoppingmuligheter. Se etter de berømte fugleformede saksene og håndlagde kniver laget av byens smeder.

Toqi Zargaron er en av de gamle markedshallene i den gamle bydelen der man kan gå på jakt etter gamle skatter fra Sovjet-tiden eller kjøpe flotte brukskunst laget av byens håndverkere.

I den gamle bydelen kan du finne mange takterrasser som er serveringssteder og de kan by på både vakker utsikt, luftig klima og noe kaldt i glasset for det blir fort varmt og tørt på gateplan når temperaturen stiger.

Steder å besøke:

Ark of Bukhara:

Innenfor fortets murer finner du Ul’dukhtaron, moskeen med sine søyler i treverk og et interessant museum. Fra toppen av festningsmuren har du en flott utsikt utover byen. Plassen foran arken fungerte som et av Sentral-Asias største slavemarkeder frem til 1873. Det sies at også vikingene var en viktig brikke i slavehandelen i Bukhara.

Kalon Tower

ble bygget i 1127 og er en minaret i Po-i-Kalyan-moskekomplekset i Bukhara. Minareten ble brukt til å kalle inn til bønn, men det kalles også for “dødstårnet”. Det 48-meter høye tårnet ble brukt som utsiktspost, men også et sted for offentlig henrettelse der de dødsdømte ble kastet utfor tårnet og ned på plassen. Sist gang var så sent som i 1920.

Chor Minor Madrasah:

"Chor Minor" betyr "fire minareter" på persisk. Bygningen er kjent for sin unike arkitektur i sentral-asiatisk stil, med fargerike fliser, intrikate mønstre og freskomalerier. Utenfor bygget finnes en bruktbutikk som selger interessante ting fra Sovjet-tiden.

Chor Minor Madrasah_Bukhara_L1200339.jpg

Ismail Samani Mausoleum:

Det ble bygget på 900-tallet e.Kr. som et hvilestedet for det mektige og innflytelsesrike islamske Samanid-dynastiet som styrte her fra omtrent år 900 til 1000. Bygget ligger ikke langt fra det store markedet der man kan blant annet kan kjøpe krydder og te.

Ismail Samani Mausoleum_Bukhara_L1200170.jpg
Ismail Samani Mausoleum_Bukhara_L1200174.jpg

Bolo Hauz-moskeen:

Moskeen har en unik arkitektonisk stil som skiller seg fra andre moskeer i Sentral-Asia. Den er kjent for sin utskårne trearkade, som står på steinsøyler, og dens intrikate trepanel-dekorasjoner. Moskeen har også mosaikk-fliser og arabeskmønster som er typiske for persisk-islamsk arkitektur.

Bolo Hauz-moskeen_Bukhara_L1200217.jpg
Bolo Hauz-moskeen_Bukhara_L1200211.jpg

Besøk teppemuseet inne i Maghoki Attori Mosque og Nadir Divan Begi Madrasah som opprinnelig ble brukt som en skole for islamske studier, eller madrasah, men som nå er et museum og som også har mange små butikker i den koselige bakgården.

Maghoki Attori Mosque_Bukhara_L1200260.jpg
Maghoki Attori Mosque_Bukhara_L1200262.jpg
Nadir Divan Begi Madrasah_Bukhara_L1200240.jpg

Her spiser du:

Foran Nadir Divan Begi Madrasah ligger en kunstig dam med restauranter rundt. Her er det koselig å sette seg ned, spise et tradisjonelt måltid eller ta en øl.

Kukaldosh Garden ligger inne i en koselig hage og maten som serveres er både kreativ og tradisjonell. Her kan man også smake lokale viner.

Dolon har hyggelig takterrasse og tradisjonell mat.

Terrace Bukhara ligger perfekt til på plassen ved historiske Ulugʻbek madrasasi. Et deilig sted å drikke en lokal øl og prøve de usbekiske dumplingsene som heter manti.

Chasmai-Mirob: Kanskje ikke den beste maten, men absolutt den aller beste utsikten over Po-i-Kalyan-moskekomplekset. Bestill en kanne te eller en øl og nyt de vakre turkise kuplene like ved.

Kukaldosh Garden_Bukhara_L1200251.jpg
Terrace Bukhara_Bukhara_L1200227.jpg

Tasjkent

Tasjkent ble hovedstad i Usbekistan i 1930, etter at Usbekistan ble opprettet som en egen sovjetrepublikk innenfor Sovjetunionen. Tasjkent er den største byen i landet. Byen ligger i den nordøstlige delen av landet, og har et innbyggertall på over 2,5 millioner mennesker. Tasjkent har vært en viktig by langs Silkeveien, hvor den fungerte som knutepunkt for handel og kultur. Byen ble hardt rammet av et jordskjelv i 1966, og mye av Tasjkent måtte bygges opp igjen etter dette.

 

Byen er kjent for sin arkitektur. Noen av de mest imponerende bygningene inkluderer Kokaldash Madrasah (som fremdeles brukes som skole), Museum of Handicrafts, Amir Temur-plassen, Chorsu bazaar og det lokale operahuset.

 

Tasjkent har også en blomstrende kulturell scene, med mange teatre og muséer inkludert The State Museum of Applied Art. Byen er kjent for sin matkultur, spesielt for sine lokale spesialiteter, inkludert plov (ris, kjøtt og grønnsaker) og lagman (en type nudelrett).

 

Byen er et transportknutepunkt for hele Sentral-Asia, med en stor internasjonal flyplass og et omfattende jernbanenettverk.

Apropos transport. Intet besøk til Tasjkent uten en tur nedom en eller flere av byens metrostasjoner. Metrosystemet ble bygget i Sovjet-tiden og sto ferdig i 1977. Alle stasjonene har et tema og er dekorert unikt. Stasjonen Kosmonavtlar hyller romfarten.

Alisher Navoiy-stasjonen er en av de aller vakreste stasjonene og er utsmykket med blå kupler.
Stasjonen Mustaqilliq Maidoni ligger på Independence Square, men som tidligere het Lenin Maidoni under Sovjettiden.

Steder å besøke:

Museum of Applied Art of Uzbekistan:

Et blendende vakkert museum som åpnet i 1927. Her kan man se over 7000 kunsthåndverk utstilt. Smykker, keramikk, tepper er noen av tingene som viser usbekisk håndverk på sitt beste.

Chorsu bazaar:

Den gigantisk markedet har eksistert siden middelalderen og det er et must å besøke dette når man er i Tasjkent. Du finner alt mellom himmel og jord her, så se nøye på hvor du kom inn, slik at du kan finne veien tilbake igjen. Det finnes egne haller for krydder, kjøtt, klær og mye mer. Beregn god tid og sørg for å ha kontanter. Det finnes minibank på området. Du finner også mange steder du kan spise på selve markedet. Et perfekt sted å prøve en del av de lokale spesialitetene.

Bazaar_Tasjkent_L1190536.jpg
Bazaar_Tasjkent_L1200406.jpg
Bazaar_Tasjkent_L1200404.jpg
Museum of Applied Art of Uzbekistan_Tasjkent_L1200519.jpg
Bazaar_Tasjkent_L1200438.jpg

Tv-tårnet

på 365 meter er det høyeste tårnet i Senrtal-Asia. Det skal visstnok tåle jordskjelv på opptil 9.0 på Richters skala. Man må ha passet sitt med for å besøke tårnet.

Tashkent City Park:

Dette er en stor offentlig park i den moderne bydelen som er på størrelsen med 26 fotballbaner. Her finner du et planetarium, kjendismuseum, serveringssteder og voksmuseum.

Tashkent City Park_Tasjkent_L1200597.jpg
TV_taarn_Tasjkent_L1200441.jpg

Ut av byen:

Ta en heldagsutflukt til fjellene. Turen er lang (160 km fra Tasjkent), men den er verdt det. Veiene, som delvis går gjennom militære områder er ganske så primitive når du kommer litt opp i høyden. Målet for turen er den vakre, jadefargede innsjøen Urunghach Lake. På veien kjører man forbi Charvak, som også er en vakker innsjø med mange overnattingssteder. Men man vil lenger og med en gang man begynner å snirkle seg oppover, og mens veien fremdeles er noe tilnærmet en vei, støter man på et lite tettsted der man kan kjøpe brød og somsa rett fra leirovnen. Sørg for å legge inn et stopp her for mat og drikke. Smak på de nybakte godsakene og kjør videre på veiene som nå bare er grus og hull. Du vil kjøre forbi hester og kyr når du kommer dypere inn i dalen. Urunghach Lake ligger i Ugam-Chatkal National Park og inneklemt mellom Kasakhstan og Kirgisistan.

 

For å komme til startstedet for fotturen som fører deg til Urunghach Lake, vil turoperatøren kjøre deg i Ladaer (!) gjennom elver og steinhaugen. Ja, bare her starter eventyret, for en slik tur i Lada har du nok aldri før opplevd.

Når man ankommer Urunghach Lake ser man opp på snøkledde fjell. Herfra kan man gå til en innsjø som ligger et godt stykke opp i fjellene. En times gåtur med bratt stigning krever god form og gode sko, så kle deg riktig. Det kan også være ganske kjølig i høyden, så tenk på hva du pakker i tursekken. Inkludert i pakken fra Apollo Travel er en pakket lunsj og middag etter fjellturen. Og den er helt spesiell. Da får man servert perfekt tilberedt Shashlik (grillspyd) tilberedt på små griller. I et privathus med utsikt til snøkledde fjellet, hester og bikuber servers et enkelt, tradisjonelt og deilig måltid med te, salat, grillspyd, brød, tørkede frukter og nøtter samt frisk frukt før man sette kursen mot Tasjkent igjen. Ja, turen er lang og veiene er ubehagelige, men det er allikevel en stor opplevelse.

Kontakt https://apollo-travel.uz/ for mer info.

Utflukt til fjellene_Tasjkent_L1190625.jpg
Utflukt til fjellene_Tasjkent_L1190567.jpg
Utflukt til fjellene_Tasjkent_L1190584.jpg
Utflukt til fjellene_Tasjkent_L1190616.jpg
Utflukt til fjellene_Tasjkent_L1190599.jpg

Her spiser du:

Byen er internasjonal og du kan lett finne italienske, japanske og koreanske restuauranter her.

 

Soy og Labi Havuz serverer tradisjonell mat.

 

Besh Qozon Pilaf Center: Vil du se hvordan nasjonalretten, plov lages? Da må du ta en tur hit. Flere ganger om dagen står flere titalls menn å tilbereder den kjente risretten. Et sted hakkes kjøtt, et annet sted tilberedes risen. Langs veggen står det steinovner som brukes til å bake det tradisjonelle brødet non. Det er et såre kontrollert kaos som foregår i hallen. Lengre inne i lokalet er restauranten der man kan prøve flere varianter av retten. En porsjon plov koster 36 000 sum som tilsvarer 30 norske kroner.

Fakta og tips om Usbekistan

 

Valuta: Uzbek Sum. 1 million Sum = 850 norske kroner. Cash is King, så sørg for å ha litt lokal valuta i lommen. Det finnes godt med minibanker i de største byene og på hoteller.

Tidsforskjell: + 3 timer

Hovedstad: Tasjkent.

Religion: Muslimsk (flest sunni), men landet har religionsfrihet.

Styreform: Den usbekiske sovjetrepublikken ble opprettet i 1924 og oppløst i 1991. Landet er nå autoritær republikk der presidenten er landets statsoverhode, militærets øverstkommanderende og representerer den utøvende makten.

Innbyggertall: Ca 35 millioner.

Næring: Tidligere var bomull den største næringskilder. Nå er det jute, hvete, frukt og grønnsaker samt gull, kobber og uran.

Språk: Usbekisk (offisielt) 74,3 %, russisk 14,2 %, tadsjikisk 4,4 %, andre 7,1 %. Langt fra alle snakker engelsk, selv om den yngre generasjon nå i stor grad velger engelsk over russisk som andrespråk på skolen.

Klima: Tørt og varm på sommeren og kaldt på vinteren. Temperaturer svinger fra -25 til +40

Landegrenser: Usbekistan grenser til Kasakhstan i vest og nord, Kirgisistan og Tadsjikistan i øst, Afghanistan i sør og Turkmenistan i sørvest. Landet er dobbelt landlåst, dvs at landet hverken har kystlinje og det har heller ikke landene som grenser til Usbekistan.

Påkledning: Skal man besøke moskeer må man (både menn og kvinner) dekke til knær og skuldre. Et sjal i vesken er å anbefale for å dekke hodet, men man kan også låne dette på stedene.

Internett: De aller fleste hoteller har wifi. Det samme har noen offentlige plasser i landet.

Et godt tips er å kjøpe et sim-kort på flyplassen når du lander. Det tar litt tid å kjøpe det for det må fylles ut et omfattende papir, men når simkortet er i telefonen kan du være på nett hele tiden for den nette sum av 45 kr for 20 GB data + ubegrensede samtaler + 1,500 sms 

Pass på: Husk å selv hente passet ditt når du har avlevert det for registrering på hotell. Det er ikke alltid de er like påpasselige med å leverer det tilbake uten oppfordring, og det er dumt å ha forlatt hotellet på vei til et nytt sted uten pass.

Sikkerhet: Usbekistan kan regnes som et trygt reisemål. Det finnes egne turistpoliti i de større byene som er til disposisjon hvis man trenger hjelp.

Slik reiser du til Usbekistan:

 

Turkish Airlines flyr fra Oslo Gardermoen via Istanbul til både Tasjkent og Samarkand.

Taxi koster ca 25 kroner fra flyplassen i Tasjkent til sentrum.

Transport i Usbekistan:
Tog i Usbekistan fungerer utmerket. Lyntoget, Afrosiyob anbefales på det varmeste.
https://eticket.railway.uz

Bussreiser i Tasjkent kan kjøpes her: https://avtoticket.uz

Bussruter i Tasjkent finner du her: https://www.mintrans.uz/ru/useful-articles/toshkent-avtovokzalidan-qatnovchi-shaharlararo-avtobus-yo-nalishlari-jadvali

Flere reisebyrå i Norge arrangerer temareiser til Usbekistan.

Mat og drikke i Usbekistan

 

Usbekistan deler felles mattradisjon med andre land i Sentral-Asia. Brød og nudler er viktig basismatvarer.

Forvent mye kjøtt i form av lam, kylling eller storfe.

Beliggenheten langs Silkeveien har vært avgjørende når det kommer til krydder, te og retter der nudler og pasta er ingredienser.

Et tradisjonelt måltid består av et utvalg salater, brød (non), suppe og en hovedrett.

På bordene står det ofte store flasker Coca-Cola, Fanta, vann og et utvalg juicer. De er glade i sine sukkerholdige drikker. Alkoholfri Mojito er en hit. Lime- og myntedrikken fås i halvliters store bokser, men mange lager den også.

Slotah Bukhori er en av de mest vanlige salatene å finne på bordet. Den består av tomat, agurk, løk og koriander. Utrolig nok er en variant av Cæsar-salaten også svært populær i landet.

 

Nasjonalretten heter Plov og er en risrett.

I Samarkand serveres den lagvis med ris, grønnsaker og kjøtt på toppen. I Tasjkent serveres retten blandet. I Samarkand spøker de med at folk fra Tasjkent serverer restemat fordi den er blandet.

Det finnes 1000-vis av varianter av Plov. Ifølge lokale eksperter er det vesentlig å bruke gule gulrøtter i retten, for de har mer sødme. I tasjkent er det heller ikke uvanlig å få servert Plov med hestekjøtt i form av pølse.

 

Brød er som nevnt viktig og de ser ut som kunstverk. Obi non er navnet på brødene som stekes i tradisjonelle ovner som heter tandir. Brødene festes langs de glovarme veggene på ovnen og servers til alle måltider. Størrelsen og tykkelsen på brødene varierer hvor i landet de lages. I Samarkand er de flate og store, mens i Tasjkent er de mindre, men høyere og saftigere. Det er vanlig å pynte brødene ved å bruke et verktøy som heter Chekich. Denne “nåleputen” trykkes ned i brødene før de går i ovnen for å gjøre brødene vakre, men også for å stanse hevingen i midten på brødet.

Yupqa er fylte pannekaker. De kan fylles med ferskost eller kjøtt. Det er vanlig å finne disse på frokostbordet)

Somsa er en slags samosa eller pirog, en innbakt rett som også stekes i tandir. Deigen som brukes til å kapsle inn fyllet er laget av enten brøddeig eller en slags butterdeig. Du fylles med kjøtt, løk og krydder, men det finnes også varianter med potet.

Shashlik er grillspyd. De mest vanlige er laget av lammekjøtt som grilles med biter av fett mellom for å gi saftighet til kjøttet. Spydene lages også med kylling eller krydret kjøttdeig av alm eller storfe. Spydene grilles over kull og kvis på tradisjonelle griper som heter mangal.

Manti er dumpings laget med en tyn pastadeig og fylt med kjøtt.

lagʻmon (Lagman) er en nudelbasert rett med kjøtt, grønnsaker og krydret med stjerneanis

Suppene i Usbekistan er deilige måltider i seg selv. De fleste inneholder kjøtt. De kan være tilsatt ris, kikerter og masse grønnsaker og til og med yoghurt.

Desserter er ikke så vanlig å finne på restauranter, men frisk frukt, tørket frukt og nøtter settes ofte frem til gjester. Småkaker og baklava-varianter finnes.

Koreansk innflytelse: Koryo-saram er navnet på etterkommere av etniske koreanere som under Sovjet-tiden ble drevet på flukt og endte opp i blant annet Usbekistan. Matstilen deres er en blanding av koreansk og landene de har bodd i. De er mestre på syltede og fermenterte salater som Morkovcha, en syltet gulrotsalat som er deres svar på Kimchi. Retten er nesten ukjent i Korea, men en stor hit i Usbekistan og andre tidligere Sovjet-stater.

Drikke: Usbekistan elsker en kopp te til maten, og det er mest grønn te som konsumeres, men du finner også sort te, men mest i Tasjkent. Teen drikkes helst uten sukker og servers i små skåler. Sjekk ut et chaikhanas (tehus) på din reise i landet.

 

 

Alkohol i Usbekistan: Det produseres både øl og vin (og til og med brandy). Det er ganske vanlig å bestille dette på restauranter. Det drikkes også en del vodka. Dette skyldes at Usbekistan var en del av Sovjetunionen frem til 1991.

Det er helt fint å bestille alkohol på serveringssteder, men gjør dette med varsomhet. Det er ikke ok å være synlig beruset, så vis hensyn.

Usbekistan har 14 vingårder. Lokale druer er Gulyakandoz, Shirin, Aleatiko, ig Kabernet likernoe

bottom of page