top of page

Tre syndige deilige sjokoladekaker 

 

BLOGGINNLEGG AV:

Franciska Munck-Johansen

La deg friste av myke, saftige og forførende sjokoladekaker. Fransk silkepai, sjokolademoussekake med nøttebunn og overdådig brownie-iskake. Dette er kakene for alle sjokoladeelskere.

Fransk silkepai

 

– eller French silk pie, er en klassiker, som oppstod i sørstatene i USA. Den har en sprø kjeksbunn og et silkemykt fyll med en rik smak av sjokolade, toppet med luftig krem. Den smaker helt fantastisk, men er overraskende enkel å lage. Men beregn litt god tid.

fmj_sjokolade04.jpg
fmj_sjokolade03.jpg

Bunn
35 oreokjeks
85 g smeltet smør

 

Fyll
225 g god mørk sjokolade
275 g mykt smør
350 g lyst rørsukker (ev. halvparten rørsukker / halvparten vanlig sukker)
1½ ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
½ ts kaffepulver rørt ut i noen skjeer med vann
2 ss kakaopulver
4 mellomstore egg

 

Topping
2 dl kremfløte
75 g god mørk sjokolade hakket i mindre biter

 

Sett ovnen på 175 grader. Smør en paiform som er ca. 28 cm i diameter.

Knus kjeksene i en blender eller kjøkkenmaskin. Bland dem med det smeltede smøret. Press dem forsiktig ut i paiformen. Stek bunnen midt i ovnen i 10–15 minutter til den har satt seg.

Sett bunnen til avkjøling, gjerne i kjøleskapet etter at den har stått litt på kjøkkenbenken.

Smelt sjokoladen i mikrobølgeovn eller vannbad.

Kjør sukkeret i en kjøkkenmaskin eller blender slik at det blir helt fint. Det gjør at sukkeret lettere oppløser seg og fyllet blir silkemykt.

Ha mykt smør og sukkeret i en rørebolle. Bruk flatvispen/padlevispen hvis du har en slik, eller vanlig elektrisk visp. Rør i ca. 5 minutter, ved middels hastighet, til blandingen er lys og luftig.

 

Tilsett smeltet sjokolade, vaniljeekstrakt, kaffepulver rørt ut i vann samt kakaopulver. Visp videre i 3–4 minutter. Tilsett ett egg om gangen og visp 4–5 minutter mellom hvert egg. Jo lenger du visper, jo mykere blir kremen.

Ha fyllet i den avkjølte paibunnen. Sett gjerne paien i kjøleskapet i 3–4 timer eller over natten, det gir en ekstra god smak. Men hvis du ikke klarer å vente, går det helt fint.

Visp fløten til krem og ha den på toppen av paien. Dryss med sjokoladebiter.

Sjokolademoussekake med nøttebunn

 

Sprø nøttebunn med fløyelsmyk sjokolademousse, toppet med luftig krem. Ja, takk! Denne kaken passer like godt til kaffen som til en avslutning på en god middag. Og den kan gjøres nesten helt ferdig i god tid før servering.

fmj_sjokolade09.jpg
fmj_sjokolade08.jpg

Nøttebunn
3 eggehviter
1 ts vaniljesukker
1 knivspiss salt
200 g sukker
150 g hasselnøtter (kan ev. erstattes av andre nøtter)

 

Sjokolademousse
150 g god mørk sjokolade
3 dl kremfløte
3 ss melis
3 eggeplommer

 

Pynt
2 dl kremfløte
75 g mørk sjokolade

 

Sett ovnen på 175 grader varmluft.

Ha bakepapir i bunnen av en springform ca. 23 cm i diameter.

Ha eggehvitene i en helt ren bolle. Pisk dem sakte mens du tilsetter vaniljesukker, salt og sukkeret litt etter litt.

Hakk nøttene i en kjøkkenmaskin, vend dem forsiktig i marengsmassen. Ha røren i formen.

Stekes midt i ovnen i 35–40 minutter ved 175 grader.

Lag sjokolademoussen:


Smelt sjokoladen i mikrobølgeovn eller vannbad.

Visp kremen stiv. Sett den kaldt.

Rør inn melis i den smeltede sjokoladen mens du pisker godt med en liten visp. Tilsett én eggeplomme om gangen mens du fortsetter å vispe til du får en glatt og fin krem.

 

Vend forsiktig den vispede kremen i sjokoladeblandingen. Rør lett. Ha moussen over nøttebunnen. Sett den kaldt. Kaken smaker like godt dagen etter og kan med fordel lages i god tid.

Rett før servering topper du med vispet krem og hakkede sjokoladebiter.

Tips:

Kaken kan også fryses og serveres som en iskake. Ta den da ut av fryseren i god tid før servering slik at den er halvtint.

Overdådig brownie-iskake

 

Dette er den ultimate festkaken. Den smaker helt fantastisk og ser imponerende ut, samtidig som alt kan gjøres ferdig i god tid. Du kan gjerne lage hjemmelaget is, men jeg synes den smaker like godt med en ferdig is av god kvalitet.

fmj_sjokolade12.jpg
fmj_sjokolade13.jpg

Brownies

6 egg
300 g muscovadosukker eller mørkt rørsukker
300 g vanlig sukker
250 g god mørk sjokolade
450 g smeltet smør
300 g hvetemel
160 g bakekakao
4 ts vaniljesukker
400 g revet marsipan

 

Pynt
50 peanøtter
Ev. litt sjokoladesaus eller smeltet sjokolade til pynt
Litt melis

Sett ovnen på 175 grader.

Smør en firkantet form ca. 20 x 30 cm samt en rund form på ca. 24 cm.

Rør sammen egg og sukker med en stor visp. Ikke rør for mye, det skal ikke være eggedosis.

Smelt smøret i en kasserolle. Ta kasserollen av platen og rør inn sjokoladen som er hakket i mindre biter. Rør til du får en glatt og myk masse.

Ha massen i eggeblandingen i en tynn stråle mens du rører godt.

Sikt melet i bollen. Bland i alt det tørre til du får en deilig, seigtflytende røre.


Tilsett revet marsipan litt om gangen. Rør innimellom slik at marsipanen blir godt fordelt i røren.

Fordel røren i formene.

Stekes ved 175 grader i 20–25 minutter.

Følg godt med fra det har gått ca. 15 minutter.

Hele hemmeligheten er å steke brownien akkurat passe. Brownies kan ha en nesten flytende kjerne, stek den derfor heller for lite enn for mye.

Avkjøl kakene med et tørkehåndkle over slik at de beholder

fuktigheten. Kan også avkjøles i kjøleskap.

 

Ta isen ut av fryseren.

Rør isen myk. Ha isen i formen over browniebunnen. Sett formen i fryseren i minst et par timer.

Ta formen ut av fryseren ½–1 time før servering. Hvis det er vanskelig å få isen ut av formen, kan du senke formen i varmt vann i 10–15 sekunder.

 

Gjenta til isen slipper.

Skjær brownien fra langpannen i mindre biter, ca. 3 x 3 cm. Dryss med melis.

Pynt med sjokoladesaus, browniebiter og peanøtter

bottom of page