– Tre favoritter til frokostbordet –

BLOGGINNLEGG AV:

Franciska Munck-Johansen

Det er noe spesielt ved å spise frokost i helgen. Man har god tid og det er hyggelig å gjøre litt ekstra ut av det. Her får du tre av frokostfavorittene våre.     

Verdens beste pannekaker

Ca 16 stk

Jeg har i årevis jaktet på den beste pannekakeoppskriften, og dette er etter min mening verdens beste. De smaker akkurat som pannekakene man får i Frankrike. Ikke for harde, ikke for myke, ikke for søte, bare kjempegode.

125 g smør
6 mellomstore egg
6,5 dl helmelk
1 ss sukker
2 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
500 g hvetemel
Smør til steking

Smelt smøret i en kasserolle eller i mikrobølgeovn. Sett det til side.
Visp sammen eggene, tilsett melken og smeltet smør i en tynn stråle. Ha i sukker, vaniljesukker og salt. Sikt i mel. Rør til røren er glatt og fin uten klumper. Bruk eventuelt en håndmikser, for å få røren helt glatt. Røren skal ha en konsistens som tykk kremfløte. Hvis den er for tykk, kan du tilsette mer melk, hvis den er for tynn, kan du tilsette mer mel.

Ha litt smør i en stekepanne. Når smøret er smeltet, tilsettes akkurat nok røre til at hele pannen blir dekket. Snu pannen godt i alle retninger slik at røren kommer godt ut i kanten av stekepannen. Stek til pannekaken ikke lenger er flytende på toppen. Snu og stek til den er gyllen på begge sider. Bruk middels varme, da får du best resultat. Ta bort stekepannen fra varmen når du skal ha i ny røre, da svir du ikke smøret.

Tips: Ta en stor bit smør på en gaffel, da er det enkelt å dra den over stekepannen mellom hver steking.

Sunn hjemmelaget Nugatti

Oppskriften er nok til et stort glass

 

Sunn Nugatti! Høres det for godt ut til å være sant? Det er heldigvis ikke det! Denne Nugattien er ikke bare svært enkel å lage, den er også mye sunnere enn den man får kjøpt, og så smaker den helt fantastisk! Det er fortsatt en del kalorier i den, men den er uten tvil et godt alternativ til vanlig Nugatti og den passer godt for deg som sverger til lavkarbo.

I vanlig Nugatti er det bare 9 % hasselnøtter, mer enn 64 % sukker, ofte mindre sunn olje og kunstige tilsetningsstoffer!

I denne Nugattien er det mer enn 50 % hasselnøtter, honning i stedet for hvitt sukker, sunn olje med Omega 3 og ingen kunstige tilsetningsstoffer.

200 g hasselnøttkjerner
3 ss flytende honning (Du kan erstatte honning med Sukrin Gold hvis du ønsker et godt lavkarbo alternativ)
2 ss bakekakao (strøkne)
2 ts vaniljesukker
1 dl matfløte
1 – 1 1/2 dl sunn nøytral olje (her er det brukt kaldpresset norsk rapsolje som har et høyt innhold av Omega 3)
1 knivspiss Maldonsalt (kan erstattes av vanlig salt)

Rist hasselnøttene i stekeovnen på 180 grader i ca 10 minutter, da får du frem en ekstra god smak. Gni av mesteparten av skallet.

Ha hasselnøttkjernene i en foodprosessor eller blender. (Det er viktig at de er helt tørre, ellers er de vanskelige å få malt.)

Mal hasselnøttkjernene så fint som mulig. Det tar noen minutter. Tilsett resten av ingrediensene og kjør til du får en myk masse. Smak til med mer kakao eller mer honning alt etter smak. Hvis massen virker litt tørr kan du tilsette litt mer olje eller matfløte.

Kan oppbevares i kjøleskap i flere uker. Den har like lang holdbarhet som matfløten du bruker. Selv om den står i kjøleskap beholder den en myk og kremet konsistens.

Enkle og kjempegode rundstykker med ost

20 stk

Enkle og kjempegode rundstykker med ost
20 stk

Hvis du har lyst på noe som er skikkelig godt, men som samtidig er svært enkelt å lage, bør du prøve disse deilige rundstykkene med revet ost. Ingen elting, ingen etterheving og ingen utrulling. Det blir nesten ikke enklere.

9 dl lillefingervarmt vann
1 pk gjær (fersk gjær eller tørrgjær)
1 ts salt
1 ss sukker
1 dl smeltet smør eller nøytral olje
Mel, kjerner, frø, nøtter, havregryn etc. (Bruk det du har) Hvor mye mel du bruker avhenger av om det er grovt eller fint og hvor mange kjerner, havregryn etc. du tilsetter. Beregn ca. 1200 gram. Tilsett litt etter litt og Stopp når du får en forholdsvis fast deig
200 gram hvitost, for eksempel Norvegia

Bland sammen lunkent vann og gjær. Tilsett resten av ingrediensene.
Jeg pleier å bruke en rimelig müslimiks. 1/3 av den og resten mel (sammalt, rugmel, hvetemel etc).

Bruk det du har og prøv deg litt frem. Jeg synes det blir ekstra godt med litt solsikkekjerner strødd på toppen før steking.

Bland deigen sammen med en treskje til du får en forholdsvis fast deig. Den trenger ikke henge helt sammen og du trenger ikke elte deigen.

Sett deigen til heving i ca 40 minutter et varmt sted. Dekk bollen med et lokk eller plastfilm.

Du trenger ikke etterheve deigen. Bare hell den rett i en langpanne som er dekket med bakepapir. Trykk deigen ut i kantene. Ha på revet ost og evt. solsikkekjerner. Bruk en pizzaskjærer, del deigen opp i 20 ruter, og sett den rett i ovnen.

Stekes ved 200 grader i 10-15 minutter.

Serveres varme rett fra ovnen.

De holder seg ferske lenge, og egner seg også godt til å fryse.

De er perfekte å lage i helgen. Da har du rundstykker til matpakken i flere dager fremover.

Fotograf: Franciska Munck-Johansen