Snøfrisk

Til søtt og til salt, passer nesten til alt.

På en grønn setervoll, mellom myke fjellsider hvor det fortsatt ligger flekker av snø, holder geitene som lager noe av verdens fineste melk til. Og noe av den melken blir til en ost som ikke er brun, men hvit og kremete og kalles Snøfrisk.

Magnus Sjøberg
Kokk og oppskrifter Inkognito as
Mats Dreyer
Fotograf & Stylist Inkognito as

Det er denne osten som får kokken vår Magnus, til å bli leken i blikket, enda han er svensk og ikke er vokst opp med geitost, men med De tre bukkene bruse. Men det skjedde med ham, som det skjedde med oss andre. Vi forholdt oss liksom bare til én kremost, men så kom en Snøfrisk en trippende inn fra sidelinjen. Den trodde kanskje den måtte nøye seg med å være en slags lillebror, men så viste det seg at den er så lett og frisk og syrlig at den hadde mye mer å fare med. – Snøfrisk har en frisk og syrlig, karakteristisk smak, og den gir så mange variasjonsmuligheter, sier Magnus.

En ting er erfarne kokker som ham, som kan koke suppe på en spiker om det så skulle være. Noe annet er det med alle oss andre som gjerne ser at det finnes en snarvei til noe godt. Og det er den snarveien Snøfrisk er blitt. For hvis du bruker litt Snøfrisk på pizzaen, får du plutselig en pizza med personlighet. Smører du en lefse med Snøfrisk og åpner en pakke med ferdigskivet røkelaks eller spekeskinke eller noe annet godt, tror folk at du er blitt gourmetkokk.

Og skulle du finne på å bruke Snøfrisk i en dessert, lurer folk på om du er i ferd med å ta en Michelin-stjerne. Så lite skal det til! Og det er det som er noe av hemmeligheten med Snøfrisk. I tillegg finnes den nå i sju varianter med litt forskjellig smakstilsetning. Da er mulighetene endeløse. Bare kjenn smaken når Magnus brer Snøfrisk med kantarell over pizzaen. La den lette og luftig røykelaksmoussen med Snøfrisk med dill smelte på tungen. Og pass på å få med deg hver dråpe av sausen når Magnus posjerer sjøkreps i en blåskjellbuljong og pisker inn Snøfrisk til en luftig og skummende saus.

Men det du kanskje ikke trodde var mulig, var å lage en frisk og god dessert av osten. Vi er ganske sikre på at du kommer til å høste mange godord med Snøfrisk-isen, som er laget som en fransk parfait med revet appelsinskall og en frisk pæresalsa til. Men Magnus lager også Snøfriske fjellpiker med Snøfrisk, seterrømme og molter – en erkenorsk vri på de like erkenorske tilslørte bondepikene. Da er vi tilbake på setervollen igjen. Og hva passer vel bedre for en kremost som ble lansert til OL på Lillehammer?

Oksetartar med snøfrisk-krem

Snøfrisk Lett Gressløk

Ingredienser:
400 g oksekjøtt, finmalt
0,5 dl syltede rødbeter i terninger
0,5 dl kapers
0,5 dl sjalottløk, finhakket
Salt og pepper

Salt og pepper
4 ss grov norsk sennep
4 eggeplommer
4 reddiker eller polkabeter i tynne skiver
1 pk Tine Snøfrisk Lett Gressløk
Friske urter til pynt

Fremgangsmåte:
Bland forsiktig sammen oksekjøtt med rødbeter, kapers og løk, og krydre med salt og pepper. Pensle sennep på fire tallerkener. Form tartaren til fire ”donuts” som legges oppå sennepen. Legg en eggeplomme inni hver donut, og dekk med reddikskiver.

Pisk snøfrisk luftig og form fire små egg som legges oppå tartaren. Pynt med friske urter og server.

Tips:
Drypp gjerne litt gressløkolje rundt tartaren.

Snøfrisk iskrem med appelsin og pæresalsa

Snøfrisk Lett naturell

Ingredienser:
3 egg
200 g sukker
3 dl Tine fløte
2 pk Tine Snøfrisk Lett naturell
Revet skall fra 1 appelsin
1 dl vann
2 ss sukker Saften fra ½ sitron
1 vaniljestang eller stjerneanis
2 pærer

Fremgangsmåte:
Skill eggene, og pisk eggehviter til hardt skum sammen med sukker. Pisk fløten til krem. Pisk sammen eggeplommer, snøfrisk og appelsinskall og vend alt forsiktig sammen. Ha isen i en form og frys i minst 3 timer eller i iskremmaskin. Ha vann, sukker, sitronsaft og krydder i en kjele og kok til sukkeret er løst opp.

Skrell pærene og kutt opp i pene små terninger. Ha pæreterningene i kjelen og kok over svak varme til pærene er møre. Avkjøl, og server med iskremen.

Tips:
Server gjerne med sjokoladesaus og hjemmelaget krokan.

Snøfriske fjellpiker

Snøfrisk Naturell

Ingredienser:
Snøfrisk-krem:
2 pk Tine Snøfrisk Naturell
½ dl Tine Seterrømme
Frøene fra 1 vaniljestang
Litt revet sitronskall
4 ss sukker

2 skiver mørkt frukt og nøttebrød
4 ss nøtter
1 ss Tine smør
Litt malt kanel

Til servering:
Friske multer Multesaus Urter

Fremgangsmåte:
Snøfrisk-krem: Ha ingrediensene til kremen i en bolle og pisk luftig med en miksmaster. Sett kaldt til servering. Rist brødskivene i brødrister eller i ovn. Ha brødskiver og nøtter i en mikser og kjør sammen til smuler.

Stek smulene i smør i en stekepanne sammen med sukker og kanel. Avkjøl. Anrett desserten lagvis i glass eller på fire tallerkener sammen med multer, multesaus og urter.

Tips:
Server med sprøe brødchips på toppen og et dryss kanel.

“Snøfrisk har en frisk og syrlig, karakteristisk smak, og den gir så mange variasjonsmuligheter” – Magnus Sjøberg / Inkognito

Røkelaksmousse med snøfrisk

Snøfrisk Dill

Ingredienser:
Syltet agurk:
1/2 agurk
0,5 ts salt
1 ss sukker
2 ss eddik
2 ss vann

200 g røkelaks
1 sjalottløk
150 g Tine Snøfrisk
Dill
50 g Tine Seterrømme
Salt og pepper

Til servering:
Revet pepperrot
Krutonger eller pumpernikkel

Fremgangsmåte:
Syltet agurk: Skrell agurken og lag små kuler med et parisienne jern. Kok sammen salt, sukker, eddik og vann, og vend agurk kulene i laken. La marinere til servering.

Hakk røkelaks og løk fint og ha de i en mikser sammen med snøfrisk og rømme. Kjør sammen til mousse og smak til med salt og pepper. Server moussen på krutonger med revet pepperrot over.

Tips: Evt. kan laksemoussen fylles i skiver av røkt laks.

Kantarellpizza ”snøhvit”

Snøfrisk Kantarell

Ingredienser:
Pizzadeig:
4 dl lunkent vann
1 pakke gjær
4 ss olivenolje
2 ts salt
Ca. 12 dl hvetemel
2 pk Tine Snøfrisk Kantarell
2 dl Tine Seterrømme

1 liter kantareller
2 ss Tine Smør til steking
Salt og pepper

Til servering:
God spekeskinke
4 vårløk, hakkede
Revet parmesan
Frisk timian

Fremgangsmåte:
Ha vann og gjær i en bolle og pisk sammen med olivenolje og salt. Arbeid inn mel til en smidig deig. La deigen heve på en lun plass i 30 min. Del deigen i fire emner som du triller til runde boller. La heve i 10 min under klede. Varm ovnen til 250 °C. Bruk gjerne en pizzastein som du setter nederst i ovnen. Stek soppen i smør og krydre med salt og pepper. Kjevle ut deigen til tynne bunner.

Pisk sammen snøfrisk og rømme og fordel på bunnene. Stek pizzaene i ca. 10 minutter eller til de har pen farge. Fordel sopp og topping på pizzaene mens de fortsatt er varme.

Tips: Hvis du ikke finner kantareller så kan annen god sopp brukes.

Røkt reinsdyr med syltet rødløk og ”gulbeteblomster”

Snøfrisk Rødløk og Timian

Ingredienser:
2 gulbeter
1 pk Tine Snøfrisk Rødløk og Timian
4 små rødløk
0,5 ts salt
1 ss sukker
2 ss eddik
2 ss vann

400 g røkt reinsdyr i skiver

Til servering:
Flatbrød
Urteolje
Friske urter

Fremgangsmåte:

Kok betene i rikelig med vann til de er møre. Det tar ca. 1 time. Skrell betene og skjær 12 tynne skiver på mandolin. Ha litt snøfrisk på skivene og brett sammen til små blomster. Del og skrell rødløkene, og ha de i en kjele sammen med salt, sukker, eddik og vann.

Kok under lokk til løkene er møre. Avkjøl. Anrett kjøtt på tallerkener sammen med syltet løk, gulbeteblomster, flatbrød, olje og friske urter.

Tips:
Sukrede skogsbær smaker også godt til.

Posjerte sjøkreps med Snøfrisk løk-sjy

Snøfrisk Ramsløk og Hvitløk

Ingredienser:
4 dl blåskjell- eller fiskebuljong
4 sjøkreps
1 ss Tine Smør til steking
1 fennikel
Saften fra ½ appelsin
2 ss ekstra virgin olivenolje
Salt og pepper
1 pk Tine Snøfrisk
Ramsløk og Hvitløk Frisk dill

Fremgangsmåte:
Varm opp buljongen og posjer sjøkrepsene i 4 minutter. Ta sjøkrepsene fra buljongen og rens haler og klør. Stek sjøkrepskjøttet i smør. Høvle fennikel fint på en mandolin og vend sammen med appelsinsaft og olivenolje. Krydre med salt og pepper. Pisk inn snøfrisk i buljongen til den skummer godt og er kremet. Smak til med salt og pepper.

Anrett fennikel midt på fire tallerkener med sjøkreps oppå. Hell sausen rundt og pynt med rikelige mengder dill.

Tips:
Ha gjerne et stykke fisk, skalldyr og flere grønnsaker i denne retten f.eks. edamamebønner, erter eller små gulrøtter.

Se alle Snøfrisk typene her:

https://www.tine.no