– et uheldig
fenomen som erstatter
kokeboka?
Kokk: Julie Øyan Foto: Ann Kristin Engebakken, Inkognito
Frister det med et ostesmørbrød laget med et strykejern, eller et kjøttdeigfjes med potetmos laget av potetgull? Nja. Noen har gjort det til en karriere å provosere på nett, det kalles rage-baiting. Du blir så provosert av overskriften at du bare må se Tik Tok´en! Men det er heldigvis ikke disse motbydelige rage bait-oppskriftene som blir populære Tik Tok-retter som millioner av mennesker tester verden over.
Det er den enkle fetapastaen, dalgonakaffen som gikk som en farsott under corona og det er vannmelon med sitron som herjet nå i sommer. Pluss alt som kan lages i airfryer.
Jeg bruker ikke Tik Tok som oppslagsverk, fordi jeg er en kokk med selvrespekt, og synes mange av oppskriftene der er latterlige og dårlige. Et eksempel er «Nature’s Cereal» – som må være noe av det dummeste jeg noen gang har sett: bær, isbiter og kokosvann.
Jeg er (bittelitt) utenfor aldersgruppen 18-34 år som er den aldersgruppen som scroller mest på Tik Tok. Og jeg vet med sikkerhet at aldersgruppen er yngre enn 18 år, fordi jeg har tre barn hjemme mellom 11 og 16 år. Hvis jeg hadde sjekket tidsbruken deres på Tik Tok, ville jeg følt meg som en dårlig forelder, så jeg velger rett og slett å la være. Jeg stikker hodet i sanden, og håper de plukker opp et par gode mat-tips på veien. Forhåpentligvis av en ekte kokk som har rotet seg bort inne på Tik Tok.
Tik Tok-trenden med suragurk er faktisk noe jeg fikk med meg. Ikke takket være Tik Tok, men takket være hotellet jeg bodde på i Berlin en gang for et par år siden. Av alle rare ting de kunne lagt på skrivebordet inne på hotellrommet som en velkomst var det én stor suragurk pakket i en «kul» forpakning. Jeg måtte selvfølgelig Google dette, og fant ut at det var en greie. Jeg tok med Tik Tok-agurken hjem til barna, og da var jeg i en brøkdel av et sekund litt kul, men så kom de på at de ikke liker suragurk.
Tik Tok-skaperne skor seg nemlig på å skape helt nye «retter» som for eksempel Kool Aid pickles eller pizzasuppe, men det er også noen som greier å gi nytt liv til gamle klassikere. Type souffle.
Eitan Bernath kalles tenåringskjendiskokk, uten noe formell utdanning innen matlaging, og uten å faktisk være tenåring lenger, men som takket være et udiskutabelt talent, har klart å skape seg en eventyrkarriere. Han har startet flere virale trender, blant annet med den litt klassiske suffléen, nesten som om han har funnet den opp på nytt. Dette skjer fordi de som frekventerer Tik Tok sannsynligvis aldri har hørt om soufflé, og ikke bryr seg nevneverdig om historien bak. De ser bare en dyktig ung mann, som faktisk greier å selge inn soufflé som noe nytt, spennende og moderne. Dette er beundringsverdig, spesielt med tanke på at retten har røtter tilbake til slutten av 1700-tallet. Om ikke annet, så gir Eitan souffléen en ny vår.
Selv om jeg nå fremstår som hævvvgammel ved å sable ned Tik Tok, og snakke om mathistorie, så er det noen oppskrifter som er ganske fiffige, og jeg skal ikke dra dem ned i søla. Under følger oppskriftene på Tok Tok-retter som faktisk hadde noe for seg, og noen oppskrifter som ikke er fullt så imponerende. Scroll nedover, og se om jeg mener at du faktisk bør teste dem eller droppe dem og oppsøke sikre matkilder før hjernen din smelter.
PS: Jeg har testet og korrigert alle oppskriftene, slik at de fungerer i praksis.
4 porsjoner
Salat
100 g grønnkål
1 agurk
5 vårløk
Dressing
1-2 hvitløksfedd
1 sjalottløk
100 g spinat
1 bunt gressløk
1 bunt basilikum
½-1 dl sitronsaft (smak deg frem)
100 g parmesan
1 dl ekstra virgin olivenolje
2 ss eplesidereddik
100 g nøtter (valnøtter, cashewnøtter eller mandler)
Havsalt
Nykvernet sort pepper
GRØNN
GUDINNESALAT
Skyll og finhakk grønnsakene til salaten. Ha grønnsakene i en stor salatbolle.
Skrell og grovhakk hvitløk og sjalottløk. Skyll spinaten og urtene. Press sitronsaft. Riv parmesanen. Ha hvitløk, sjalottløk, spinat, gressløk, basilikum, sitronsaft, olivenolje, eplesidereddik, nøtter og parmesan i en kjøkkenmaskin, blender eller miks det med en stavmikser. Miks til det blir en jevn dressing. Smak deg frem med både hvitløk og sitronsaft.
Hell dressingen over salaten og bland godt. Smak til med salt og pepper.
Oppsummering test av grønn gudinnesalat:
Grønn gudinnesalat gjør salat morsomt å spise! I tillegg er den stappfull av smak og ingdredienser som er godt for kroppen din!
500 g meierismør, romtemperert
2 fiken
3 jordbær
50 g pistasjnøtter
4 ss jordbærsyltetøy
50 g tranebær
1 ss honning
Mynte
Evt. tørket rød frukt som kirsebær
Nok til et stort middagsselskap
Spre det myke smøret jevnt utover et stort fat eller brett. Del fiken og jordbær i skiver. Grovhakk pistasjnøttene. Fordel fiken, jordbær, jordbærsyltetøy, grovhakkede pistasjnøtter og tranebær på smøret. Pynt med mynte og drypp honning over. Server med scones eller kjeks.
Under er det flere variasjoner du kan benytte deg av om du føler deg fristet.
SMØRBRETT
Urte- og hvitløksvariant
Bland smøret med finhakket hvitløk, persille, og gressløk før du sprer det på brettet. Topp med revet parmesan og litt sitronsaft. Server med ristet eller nybakt brød eller kjeks.
Honning og nøtter
Tilsett grovhakkede ristede mandler, valnøtter eller pistasjnøtter. Dryss over litt kanel og drypp honning for en søt og sprø kombinasjon. Perfekt med scones eller crostini.
Chili og lime
Bland smøret med chiliflakes og revet limeskall. Topp med finhakket koriander og litt havsalt. Passer godt med tortillachips eller pitabrød.
Oppsummering test av smørbrett:
Alle er glade i smør. Men det er noe veldig vulgært med denne retten. La smør være smør.
PANNEKAKEFROKOST
BLANDING
4 porsjoner
4 dl hvetemel
3 ss sukker
1 ½ ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
½ ts salt
4 dl melk
2 egg
2 ss smeltet smør (eller olje)
Bland de tørre ingrediensene i en bolle. I en annen bolle, visp sammen melk, egg og smeltet smør (eller olje). Hell de våte ingrediensene i de tørre og rør til en glatt røre. Varm opp en non-stick stekepanne på middels varme.
Ha røren i sprøytepose eller bruk en spiseskje for å lage små sirkler av røre i pannen (som små mini-pannekaker, ca. 1–2 cm i diameter). Stek dem i 1-2 minutter på hver side, til de er gyldenbrune og gjennomstekte. Når alle mini-pannekakene er ferdige, server dem som frokostblanding i en skål. Du kan tilsette melk eller yoghurt, men de er også gode med lønnesirup, friske bær, eller sjokolade.
Oppsummering test av pannekakefrokostblanding:
Dette må jo være en morsom frokost å servere hjemme som en skikkelig usunn helgefrokost, tenkte jeg. MEN! Jeg har aldri brukt så lang tid på å lage en skål med frokostblanding før. Så dersom man er en familie på 5 så blir frokosten til middag før du vet ordet av det.
Jeg var faktisk usikker på om smørbrettet og pannekakefrokostblandingen var geniale eller helt idiotiske. Men etter å ha testet dem så synes jeg at både smørbrett og pannekakefrokostblandingen er bortkastet tid. Men ikke helt hjernesmelt. Har allerede fått bestilling på pannekakefrokostblanding av barna. Så det er bare å sette av en hel dag.
Til 4 personer
450 gram italiensk pølse (uten skinn)
100 gram skivet pepperoni
1 løk
1 grønn paprika
2 bokser hakkede tomater
5 dl kjøttbuljong
1 ts oregano
150 g revet mozzarella
50 g parmesan
Olje
PARMESANPOTETER
3 ss smør
600 g småpoteter
200 g parmesan
1 ts hvitløkpulver
1 ts havsalt
Til 4 personer
Forvarm ovnen til 220 grader. Smelt smøret i en liten kjele.
Del potetene i to. Skjær små snitt i potetene, i et rutenettmønster.
Finriv parmesanen. Rør parmesan, hvitløkspulver, og salt inn i smøret. Spre omtrent 1 ts parmesanpasta på snittsiden hver potet; legg dem med snittsiden ned i en ildfast form.
Stek potetene til de er møre og det er en gyllen skorpe på undersiden, omtrent 20-25 minutter.
Oppsummering test av parmesanpoteter:
Smeltet ost er noe alle liker, og på toppen av sprø poteter er det den ultimate snack´en eller tilbehøret.
PIZZASUPPE
Del pølsene i skiver.
Stek pepperonien i en stekepanne på middels høy varme til den begynner å bli sprø. Fjern pepperonien fra stekepannen, og ha den over på kjøkkenpapir for å trekke ut noe av fettet. Stek pølsa i samme stekepanne.
Skrell og finhakk løken. Del paprikaen i to, rens den fri for frø. Del tomatene i terninger. Tilsett løk og paprika, og stek dem i en kjele med litt olje i 2-3 minutter.
Ha i tomater, hakkede tomater, kjøttbuljong og oregano. Kok opp, senk deretter varmen og la det småkoke under lokk i 10 minutter. Riv parmesanen.
Server suppen med sprøstekt pepperoni, pølser, revet mozzarella, og parmesan på toppen.
450 gram italiensk pølse (uten skinn)
100 gram skivet pepperoni
1 løk
1 grønn paprika
2 bokser hakkede tomater
5 dl kjøttbuljong
1 ts oregano
150 g revet mozzarella
50 g parmesan
Olje
Til 4 personer
Oppsummering test av pizzasuppe:
Dette er en god suppe på papiret og i praksis, men det er tanken på å spise en flytende pizza som gjør det litt kvalmt for meg. Jeg har også blitt servert lasagnesuppe en gang. Den klarte jeg faktisk ikke å smake på. Hva er poenget? Pizza og lasagne er noe av det beste som finnes. Hvorfor tukle med det?
Tik Tok- versjonen er en Snickers inni en stor pickle. Servert som en syrlig og saftig sjokoladesandwich. Som ikke smaker godt. Men i denne oppskriften tok jeg meg friheten til å gjøre om oppskriften litt. Det var heller ikke godt. Men du må gjerne prøve.
4 porsjoner
2 snickers
6 små suragurker
Peanøtter
Karamellsaus, ferdigsaus på falske. Denne retten fortjener ikke at man skal bruke tid på å lage en god karamellsaus.
Kutt av fudgen på den ene Snickersen, og kutt fudgen i små terninger. Det er det nederste laget på sjokoladen. Smelt resten av Snickersen over et vannbad. Mos den gjerne med en gaffel. Grovhakk peanøttene. Legg suragurk på bakepapir. Hell sjokoladen over, dryss over peanøtter, fugde og karamellsaus.
SNICKLE
Oppsummering test av Snickle:
Jeg er veldig glad i Snickers, og under middels glad i suragurk uten at den er en del av en rett. Dette er en kombinasjon som du kan få gratis av meg. Makan til kvalmende ræl. Det er faktisk ikke godt.
Både pizzasuppe og Snickle-oppskriftene er helt totalt bak mål, og gjør meg flau, men jeg måtte teste det.