top of page
pai-introbilde.png

Terter!

Kokk: Julie Øyan 
Foto: Ann Kristin Engebakken, Inkognito as

Terter og tarte flambée er enkle, men smakfulle bakverk som kan varieres i det uendelige. Terter har en sprø bunn og kan fylles med alt fra friske bær og krem til ost, grønnsaker eller nøtter. De passer like godt som dessert som til en lett middag. Tarte flambée, som kommer fra Alsace i Frankrike, ligner litt på pizza, men har en tynn og sprø bunn toppet med crème fraîche, løk og pancetta. Den kan også varieres med sopp, spekeskinke eller ost.

Som lærling fikk jeg publisert min første terte i Aftenposten – en tarte tatin, en klassisk fransk epleterte med karamellisert topping. Tarte tatin er en av de dessertene som ser imponerende ut, men egentlig er ganske enkel å lage – og den smaker helt fantastisk! Det var skikkelig gøy å få se den på trykk i en stor avis som lærling, og nå som det har gått noen år føler jeg det er på tide å eksperimentere med flere typer terter. Så under får du ikke oppskriften på tarte tatin, men seks andre terter. Både salte og søte!

Aspargesterte

aspargesterte.png

Til 4 personer

 

Terte:

1 bunt asparges
1 butterdeigplate
200 g mascarpone
Flaksalt
Nykvernet pepper
Olivenolje

Saus:
2 ss smør
1 ss honning
1 ss dijonsennep
1 ss vann

Garnityr:
Frisk dill

Forvarm ovnen til 200 grader. Kutt av de grove endene på aspargesen og skrell den lett. Legg butterdeigen på et bakepapirkledd stekebrett. Smør utover mascarpone, men la det være en kant på 1 cm. Krydre med flaksalt og nykvernet pepper. Fordel aspargesen jevnt over butterdeigen, krydre og drypp over litt olivenolje. Pensle kantene med olivenolje. Stek i 30–35 minutter til gyllen. Smelt smøret i en kjele, rør inn honning, sennep og vann. La småkoke i 1–2 minutter. Drypp over sausen. Topp med dill.

Rødbeteterte

rodbeteterte.png

Til 4 personer

 

Bunn:
100 g valnøtter
50 g solsikkefrø
1 ts kanel
1 ss norsk honning
1 ss kokosolje
Flaksalt

Fyll:
2 rødbeter
3 dl havrefløte
2 ss norsk honning
1 ts vaniljeekstrakt
½ appelsin, skall og saft
½ ts kanel
3 gelatinplater

Topping:
Bjørnebær

Sitronmelisse

Forvarm ovnen til 180 grader. Kok rødbetene møre. Kjør valnøtter og solsikkefrø til mel i en kjøkkenmaskin. Tilsett kanel, honning, kokosolje og salt. Trykk blandingen ut i en smurt paiform, ca. 15-20 cm i diameter. Stek i 8 minutter til gyllen. Pass på den blir fort brent på grunn av honningen. Legg gelatinen i bløt. Mos rødbetene. Tilsett fløte, honning, vanilje, appelsinskall og -saft, og kanel. Sil og mos ut væsken fra rødbetblandingen, og ha væsken i en kjele med gelatinen, varm opp til gelatinen smelter. Hell fyllet i paiskallet og sett i kjøleskapet i 30 minutter til det stivner. Topp med bjørnebær og sitronmelisse før servering.

Tarte flambée alsacienne

tarte-flambee-alsacienne.png

Til 4 personer

 

Deig:
250 g hvetemel
1 ts salt
1 ½ dl varmt vann
1 ½ ss olivenolje

Topping:
1 ss smør
1 løk i tynne skiver
200 g pancetta i terninger
200 g crème fraîche
1 bunt timian
200 g revet Gruyère

Elt sammen ingrediensene til deigen i 5 minutter. Dekk til og la hvile i 20 minutter. Stek løken myk i smør. Ta ut av pannen og sprøstek pancettaen. Forvarm ovnen til 240 grader. Del deigen i to og kjevle tynt ut. Legg på bakepapirkledd stekebrett. Smør et tynt lag crème fraîche over bunnene. Fordel løk, pancetta og timian. Dryss over Gruyère. Stek i 10 minutter til gyllen. Skjær opp og server

Potet og ørretrogn tarte flambée

potet-og-orretrogn-tarte-flambee.png

Til 4 personer

 

Deig:
5 ½ dl hvetemel
2 krm salt
2 dl vann
3 ss olivenolje

Topping:
3 dl crème fraîche
4 kokte poteter
200 g revet ost

Garnityr:
100 g ørretrogn
8 skiver rødløk
1 bunt dill
1 ss gressløk
½ sitron i tynne skiver
Flaksalt
Svart pepper
Olivenolje

Forvarm ovnen til 250 grader varmluft. Elt sammen deigen og la hvile i 1 time. Skjær løken i skiver og de kokte potetene på mandolin. Dryss sitronskivene med salt og sukker, og la trekke. Del deigen i fire og kjevle tynne bunner. Smør et lag crème fraîche. Dekk med poteter og ost. Stek i ovnen til gyllen. Topp med rødløk, løyrom, sitronskiver, dill og gressløk. Drypp over olivenolje og dryss over svart pepper.

Sesam- og bringebærterte

sesam--og-bringeberterte.png

Til 4 personer

 

Tertebunn:
2 ½ hvetemel
25 g kakao
2 ss sukker
100 g smør
1 egg

Mousse:
ca. ½ dl melk
3 ss chiafrø
3 ss hvit sjokolade, grovhakket
ca. ½ dl kremfløte
1 ts gelatin, bløtlagt i 1 ss vann
1 ½ dl kremfløte, pisket til krem

Bringebærsyltetøy:
1 dl bringebærsyltetøy

Chiasnap:
2 ½ ss smør
2 ½ ss brunt sukker
1 ½ ss lys sirup
4 ss hvetemel
1 klype salt
2 ss chiafrø

Garnityr:
60 bringebær

Forvarm ovnen til 180 grader. Smuldre sammen mel, kakao, sukker og smør. Tilsett egg og samle deigen. Kjevle ut og kle fire tarteformer. Prikk bunnen og stek i 25 minutter. Varm melk og bland med sesamfrø. Smelt hvit sjokolade i fløte og rør sammen. Tilsett gelatin og bland inn pisket krem. Fordel i terteskallene og sett kjølig. Smelt smør, sukker og sirup i en kjele. Rør inn mel, salt og chiafrø. Fordel små klatter på bakepapir og stek i 10–12 minutter til gyllen. Topp tertene med bringebærsyltetøy og friske bringebær. Legg en chiasnap på toppen.

Key lime pie

key-lime-pie-1.png

Til 4 personer

 

Bunn:
150 g smør
2 ½ dl hvetemel
1 ¼ dl melis

½ eggehvite

 

Fyll:
2 dl limejuice
½ ss maisenna
75 g sukker
2 ½ egg
75 g smør

Marengs:
2 eggehviter
150 g sukker

Forvarm ovnen til 170 grader. Bland smør, mel og melis til smuler. Tilsett eggehvite og samle deigen. La hvile 1 time i kjøleskap. Kjevle ut og kle terteformer. Stek i 10 minutter. Varm limejuice. Bland maisenna og sukker, visp inn eggene. Hell den varme saften over og visp godt. Varm opp igjen til tyknet. Rør inn smør. Fyll tarteskallene og stek i 5 minutter. Pisk eggehviter og sukker over vannbad til 60 grader. Visp videre til stiv marengs. Sprøyt marengs på tertene og brenn lett med en gassbrenner.

bottom of page