Syrin

en duft av sommer

6 oppskrifter

Syriner dufter av tidlig sommer, men sesongen er så kort. Skal du fange essensen av de første, varme sommerdagene må du være rask.

Jeg er en sånn som liker å gå gjennom parken i byen, kanskje stikke innom en uterestaurant og ta en øl.  Gå hjem når den tidlige sommernatten så vidt begynner å skumre, og du kjenner den tunge duften av syriner fra trærne. Jeg skulle så gjerne ha holdt på den følelsen hele sommeren.

Det var sånn jeg kom på å gå ut morgenen etter og plukke de tunge klasene med lilla og hvite blomster. Om jeg ikke klarer å tviholde på de tidlige sommerdagene, så kan jeg i hvert fall klare å gjenskape følelsen senere i sommer med en iskald syrinlimonade i hagen. Gutta mine skal få lilla saftis med smak av syriner, og når kvelden kommer og roen senker seg, skal kona og jeg sette oss ned med en gin tonic smakt til med en herlig, lilla syrinsirup. Jeg kan ikke si annet enn at sommeren er deilig.

Magnus Sjøberg

Tekst/Kokk
Inkognito as

Baard Næss

Fotograf
Inkognito as

Mats Dreyer

Stylist
Inkognito as

 Syrinsukker

Sukker
Syrin

Legg sukker og syrin-blomster lagvis i et glass.
La stå i 2 uker.
Sikt så bort blomstene og oppbevar mørkt i lufttett glass.

Tips:
Ha gjerne vaniljestenger og sitronskall sammen med blomstene. Bruk sukkeret som du ellers bruker vaniljesukker og vanlig sukker.

Sitron- og
syrin-limonade

20 klaser syrin
2 sitroner i skiver, gjerne økologiske
1 liter vann
25 g sitronsyre
1 kg sukker

Rist blomstene rene for småkryp etc. Legg blomstene lagvis med sitronskiver i en stor kjele.

Kok opp vannet og løs opp sitronsyren i vannet. Hell vannet over blomstene. Dekk med et lokk og la stå kaldt i 2 døgn.

Sil fra blomstene og kok opp. Rør inn sukkeret, og kok videre til sukkeret er løst opp. Hell limonaden på desinfiserte flasker. Blandes med vann ved servering.

Tips:
Kan også fryses for lengre holdbarhet.

Saft-is med syrin- og bjørnebær

Sitron- og syrin-limonade
Bjørnebær
Vann

Ha limonade, bjørnebær og vann i en kanne og miks sammen.

Smak til så du har en ganske konsentrert smak. Husk at saften smaker mindre når den er frossen.

Fordel saften i saft-is-former, og frys inn i noen timer.

Tips:
Ha gjerne litt ekstra bær og peppermynte i saft-isen.

Sitrontimiankake med blåbær-glasur og kandiserte syrinblomster

Sitrontimiankake:
200 g syrinsukker(eller vanlig sukker)
200 g smør
3 egg
2 sitroner, revet skall og saft
200 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 dl hakket sitrontimian eller vanlig timian(kan sløyfes)

Blåbær-glasur:
40 g frosne blåbær
100 g smør, romtemperert
200 g melis
1 ss syrin-sukker
300 g kremost

Kandiserte syrin-blomster:
Friske syrin-blomster
Eggehvite
Sukker

Sitrontimiankake:
Ha sukker og smør i en bolle og pisk luftig. Skill eggene, og pisk inn eggeplommene i smørblandingen. Tilsett også sitronskallet. Sikt over mel og bakepulver, samt sitrontimian og vend sammen.

Pisk eggehvitene stive og vend de inn i røren sammen med 1 dl sitronsaft. Ha deigen i en rund smurt kakeform, og stek midt i forvarmet ovn ved 180°C i ca. 40 minutter eller til kaken er ferdig. Avkjøl i formen.

Blåbær-glasur:
Tin bærene og kjør de i en mikser til en pure. Sil evt. og pisk sammen til en luftig glasur sammen med resten av ingrediensene. Bre glasuren på kaken når den er avkjølt.

Kandiserte syrin-blomster:
Rens blomstene, og pensle de med eggehvite med en liten myk pensel. Dypp de så i sukker og legg de på et ovnsbrett som er dekket med bakepapir. Tørk blomstene i ovn på lavest mulige temperatur med døren på gløtt over natten. Oppbevares i lufttett beholder.

Tips:
Pynt gjerne kaken med friske syrin-blomster, fioler, blåbær og sitrontimian.

Tjukkmjølkpudding med syrin

4 gelatinplater
3 dl fløte
1 sitron, finrevet skall
180 g syrin-sukker
1 dl friske syrin-blomster
6 dl tjukkmjølk

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 4 min. Kok opp fløte, sitronskall, syrin-sukker og blomster. Trekk kjelen fra platen.

Skvis vannet fra gelatinen, og smelt den i kjelen med den varme fløten. Pisk inn tykkmelk, og sil fra blomstene.

Fordel røren i porsjonsformer eller i glass, og sett kaldt i minst 4 timer.

Tips:
Server med friske bringebær og blomster.

Gin Tonic med syrin-sirup

Syrin-sirup:
3 dl syrin-blomster
1,5 dl sukker
1,5 dl vann
4 bjørnebær

Drink:
Isbiter
6 cl god gin
1 ss sitronsaft
1 dl godt tonicvann
3 cl syrin-sirup

 Syrin-sirup:
Ha alle sukker og vann i en kjele og kok til sukkeret er løst opp. Tilsett blomster og bjørnebær og gi et raskt oppkok. La trekke i 2 timer. Press væsken gjennom en sikt og oppbevar kaldt i flaske.

Drink:
Fyll et glass med isbiter, og hell over gin og sitronsaft. Fyll opp med tonicvann og syrin-sirup. Rør raskt om, og server.

Tips: 
Ha gjerne litt ekstra farge i drinken hvis du ønsker.