Svenskehandel
Tekst: Pia Strømstad Foto: Ann Kristin Engebakken
Nu jävlar – det kan være snabba cash å spare på å kjøre over grensen for å kjøpe vin og øl. Du trenger ikke engang å dra innom Systembolaget, og tolletaten har gjort det enkelt å fortolle med Vipps.
Systembolaget har samme formål som det norske Vinmonopolet. De skal regulere salget og tilgjengeligheten for å redusere alkoholens skadevirkninger. Avgifter til staten er ett av virkemidlene.
I Norge følger avgiftene alkoholprosenten per liter, og sånn ser tallene ut per 1. januar 2024 ifølge Skatteetaten:
Kjøper du drikke på mellom 3,7 og 4,7% – typisk øl – betaler du 22,99 kroner per liter. Da ganger du bare 22,99 med antall desiliter på boksen eller flasken.
På drikke fra 4,7% til 22 % - da er vi over på sterkøl og vin – er avgiften på 5,14 kroner per volumprosent per liter. Da må du altså gange 5,14 med alkoholprosenten – f.eks. 13 og gange det med 0,75 liter for å få avgiften på en normalflaske vin.
I Sverige regnes avgiften litt annerledes. Der er avgiften 2,28 svenske kroner per alkoholprosent per liter øl. Da ganger du alkoholprosenten, for eksempel 4,7 med antall desiliter, for eksempel 0,33.
Avgiften på vin som holder mellom 8,5 og 15 % er på 29,58 svenske kroner per liter. Da ganger du 29,58 med 0,75, uavhengig av om vinen holder 8,5 eller 15 %.
Ifølge Vinmonopolet utgjør avgiftene til staten 56,8 prosent, altså godt over halvparten av prisen på en flaske vin på 13% på 0,75 liters glassflaske. Det inkluder også emballasjeavgift og merverdiavgift. Tilsvarende tall har vi ikke klart å finne på Systembolaget, men uansett er avgiftsnivået vesentlig lavere enn i Norge.
Men det som er verdt å merke seg enten du handler i Norge eller i Sverige, at avgiften bare avhenger av alkoholprosent, ikke av verdien på vinen. Så en vin som i utgangspunktet er dyr, ilegges akkurat samme avgift som en billig vin. Noen ganger lønner det seg altså å velge dyrt.
Noen priseksempler
Utvalget hos de to monopolene varierer selvfølgelig litt. Kanskje har de ikke favoritten din i Sverige, men kan hende finner du noen godbiter i Sverige som du ikke finner i Norge. Årgangen kan også være forskjellig.
Men la oss ta for oss bestselgerlisten for 2023 på Vinmonopolet. Der topper Falling Feather Ruby Cabernet.
I Sverige koster 2021-årgangen 99 svenske kroner, tilsvarende i underkant av 100 norske. (Den svenske og den norske kronen står per 8. april 2024 nesten likt.)
Den samme vinen fra 2022 koster på Vinmonopolet 139,90.
Marqués de Nombrevilla Garnacha 2022 på 3 liter papp koster 439,90 i Norge.
I Sverige koster den 269,- svenske.
Wongraven selger godt i Norge, og Wongraven Morgenstern Riesling ligger på en 5. plass på den norske bestselgerlisten til en pris på 184,90 for 0,75 liter. Tilsvarende i Sverige er 159,- svenske.
Forskjellene blir annerledes når vi går opp i mengde. Den samme vinen på 1,5 liters flaske koster 399 svenske kroner og 444,90 i Norge. Velger du 3 liter på papp koster den 499,90 i Norge og 337 svenske. Det lønner seg altså å kjøpe vinen på papp fremfor på flaske i Sverige. Det kan ha noe med emballasjeavgiften å gjøre.
Men velger du Wongraven Morgenstern Black Label Riesling, kommer du faktisk bedre ut av det på Polet. Der betaler du 839,90. På Systembolaget må du ut med 859,- svenske.
På noen viner er prisforskjellen enda større. Sørafrikanske Chocolate Block, 0,75 liter, koster kr. 409,- i Norge, men bare 269,- i Sverige. En prisforskjell på hele 140,- kroner.
Som sagt er det ikke alle viner du får i Norge som også finnes i Sverige, og årgangen kan være forskjellig. Men bare for å ta et eksempel på en dyrere vin:
Louis Jadot Clos Vougeot Grand Cru 2011 koster på Vinmonopolet 1595 kroner. 2019-årgangen koster 1795,-. I Sverige finnes den i en 2014-årgang til 1595 svenske kroner. Der er det potensielt mye å spare – eller du kan gå på en skikkelig smakssmell. Det kan tross alt være stor forskjell på årgangene.
Øl, øl, øl
På øl kan det prosentvis være enda mer å spare. Leffe Blonde på 0,33 liters flaske koster 24,90 i Sverige mot 50,90 i Norge.
Nå er det selvfølgelig en del norsk øl du kanskje ikke finner på Systembolaget, men ta Aass juleøl vellagret. Der skiller det over 20 kroner, fra 27,40 svenske til 49,70 norske.
Forskjellene blir mindre på dyrere øl. Systembolaget har ikke all verdens utvalg av Nøgne Ø, men der koster Nøgne Ø Dark Horizon 8 Whisky Edition 210,10 svenske kroner. På polet får du samme flaske for 249,-. Begge er på 0,33 liter.
Hent varene i matbutikken
Systembolaget i Sverige er Nordens største alkoholutsalg. Og grunnen? Nordmenn som krysser grensen. Hvor mye de selger i grensetraktene, vil likevel ikke Systembolaget oppgi, ifølge NRK som har prøvd å få ut tallene.
Men du trenger ikke å dra på Systembolaget for å gjøre gode kjøp. Svenskene har noe de kaller «ombud». Det betyr at du kan bestille polvarer på nettsiden og hente dem i en butikk, gjerne en lokal matbutikk. Det tilbudet gjelder også for nordmenn. Ett av de mest stilte spørsmålene på Systembolagets hjemmeside er faktisk dette:
Jag bor i Norge och vill betala på nätet hos ett ombud. Vilka betalsätt kan jag använda?
Det sier jo litt om interessen. Og svaret er at for å betale for en bestilling på nettet til et ombud – altså utlevering i det som oftest er en matbutikk – kan du betale med ditt norske bankkort. Så lenge du har en svensk bankkonto – men det har jo de færreste i Norge – kan du også betale direkte fra banken din eller via Swish som er det svenske motstykket til Vipps. Vipps funker ikke i Sverige.
Det er like enkelt å handle på nettsiden til Systembolaget som på Vinmonopolet side. Alt du trenger å gjøre er å trykke på lenken «Handla online» øverst på Systembolagets side og velge «Hämta hos ombud». Du lager deg en brukerkonto og hvis du legger inn en svensk by, tettsted eller adresse, får du også vite hvilket utleveringssted som er nærmest deg. Bare merk deg at du må hente varene i Systembolagets åpningstider. Det nytter altså ikke å komme rett før matbutikken stenger sånn i ellevetiden en lørdag kveld.
Betal toll og kjør på grønt
Kanskje frister det å gjøre noen gode kjøp utover den tillate tollfrie kvoten? Vi anbefaler på ingen måte smugling. Last i stedet ned Tollvesenets app som heter Kvoteappen. Der kan du sjekke hvor mye du har lov til å ta med deg og hvor mye du skal betale i toll for det som overskrider taxfree-kvoten. Tollen betaler du enkelt med Vipps, og så kan du kjøre på grønt – helt lovlig.
Det er likevel et par ting som mangler i regnestykket. Vi har ikke lagt til hva det koster i drivstoff, bompengeavgifter og slitasje på bilen ved å kjøre over grensen. Det hører med til regnestykket det også.