Søte, herlige stikkelsbær
– de stikker ikke

Søte, bløte stikkelsbær – hvorfor vokser du på så sinte trær, spør Inger Hagerup. Men stikkete er ikke buskene at du ikke kan plukke deg mett og god på søte, saftige bær.

Det er noe herlig gammeldags med stikkelsbær. De kan liksom ikke slåss med solbær og rips, men står ofte som en enslig busk i et hjørne av hagen og gjør lite av seg. Kanskje nettopp fordi buskene stikker litt og bærene kan være litt hårete, men da er det bare som et ørlite snev av solstikk. For snakk om herlige, syrlige, og fargerike bær.

Stikkelsbærene er grønne, gule, røde og vinrøde, og de kan brukes til så mye. Vil du bruke dem i dessert, spise dem friske eller fryse dem, plukker du dem modne og søte. Tenker du i stedet å lage gelé eller syltetøy, er det best å høste dem mens de ennå er litt faste og syrlige. Stikkelsbærgeléen får en helt fantastisk farge og smaker godt på brødskiven, men både gelé og syltetøy er like godt ved siden av kjøtt og kjøttretter. Saften får den samme fine fargen, og en gang for lenge siden, før noen av oss kan huske, fantes det faktisk stikkelsbærbrus i butikken.

 

 

I gamle dager skulle stikkelsbærene og saften kunne kurere det meste –både pest og malaria og alle slags betennelser. Men mot solstikk virker selv ikke stikkelsbær. Da er det bare å sette seg inn – gjerne med en skål med nylaget stikkelsbærgrøt med fløte.

P.S.
Har du kommet over en bærbusk som minner om både solbær og stikkelsbær, så er det en krysning av de to. Den heter jostabær – eller nettopp solstikk.

Magnus Sjøberg

Tekst/Kokk
Inkognito as

Christian

Fotograf
Inkognito as

Stikkelsbærgrøt

Porsjoner: 4

Ca. 6 dl stikkelsbær
5 dl vann
Ca. 1,5 dl sukker (etter hvor syrlige bærene er)
3 ss potetmel
Litt kaldt vann

Til servering:
Kald melk
Knuste kjeks

Vask stikkelbærene, og fjern hamsen.
Ha vann og sukker i en kjele og kok opp.

Ha bærene i kjelen og kok i ca. 15 minutter eller til bærene bærene sprekker.
Rør sammen potetmel med litt kaldt vann, og jevn kompotten med røren.

Kok opp kompotten, og ha den deretter i en bolle og avkjøl.
Server stikkelsbærgrøten med kald melk og evt. knuste kjeks.

Dryss litt sukker, eller dekk kompotten med plastfolie for å forhindre snerk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stikkelsbær pai

Prosjon: 8

Deig:
3 dl hvetemel
125 g smør
3 ss vann

Fyll:
1 liter modne stikkelsbær, rensede
1,5 dl sukker
1 ss potetmel

Vaniljesaus til servering

Ha alle ingrediensene til bunnen i en kjøkkenmaskin, og kjør raskt sammen til en deig. Pakk inn deigen i plastfilm og legg den i kjøleskapet i 30 minutter. Kjevle ut mesteparten av deigen, og kle en pai form.

Ha stikkelsbær, sukker og potetmel i en bolle og bland sammen. Ha bærene i pai bunnen. Kjevle ut resten av deigen, og kutt den i remser. Legg remsene i et rutemønster over bærene.

Stek paien midt i ovn ved 225 °C i ca 35 minutter. Server paien med vaniljesaus.

Bruk modne stikkelsbær til denne paien, ellers vil den bli altfor syrlig på smak.

 

Syltede stikkelsbær

Porsoner: 8

1 dl eddik
1,5 dl vann
200 g rå sukker
2 nellikspikere
1 liter modne stikkelsbær

Ha eddik, vann, sukker og nellikspikere i en kjele og kok opp.

Rens stikkelsbærene og stikk dem med en gaffel.

Ha bærene i kjelen, og kok over svak varme i 10 minutter.

Rør forsiktig i bærene et par ganger under kokingen.

Fjern skummet som kommer opp på overflaten.

Ha bær og lake i sylteglass og oppbevar i kjøleskap.

Et spennende tilbehør til kjøtt, og fiskeretter!