Søte, herlige stikkelsbær – de stikker ikke
Det er noe herlig gammeldags med stikkelsbær. De kan liksom ikke slåss med solbær og rips, men står ofte i et hjørne av hagen og gjør lite av seg. Kanskje nettopp fordi buskene stikker litt og bærene kan være litt hårete, men da er det bare som et ørlite snev av solstikk. For snakk om herlige, syrlige, og fargerike bær.
Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg/Inkognito
Stikkelsbær er grønne, gule og røde, og de kan brukes til så mye. Plukk dem modne og søte og bruk dem i dessert, spis dem friske eller frys dem ned. Tenker du i stedet å lage gelé eller syltetøy, er det best å høste dem mens de ennå er litt faste og syrlige. Stikkelsbærgeléen får en helt fantastisk farge og smaker godt på brødskiven, men både gelé og syltetøy er like godt ved siden av kjøtt og kjøttretter. Saften får den samme fine fargen, og en gang for lenge siden, før noen av oss kan huske, fantes det faktisk stikkelsbærbrus i butikken.
Stikkelsbær er faktisk veldig godt i salat også. Lag en grønn salat med ristede nøtter og chevre eller feta, og topp med halve stikkelsbær og rips eller granatepler. Vend salaten med en vinaigrette eller med grønn pesto, og server salaten til kylling eller grillmat for eksempel.
Stikkelsbærpai
Prosjon: 8
Deig:
3 dl hvetemel
125 g smør
3 ss vann
Fyll:
1 liter modne stikkelsbær, rensede
1,5 dl sukker
1 ss potetmel
Vaniljesaus til servering
Ha alle ingrediensene til bunnen i en kjøkkenmaskin, og kjør raskt sammen til en deig. Pakk inn deigen i plastfilm og legg den i kjøleskapet i 30 minutter. Kjevle ut mesteparten av deigen, og kle en pai form.
Ha stikkelsbær, sukker og potetmel i en bolle og bland sammen. Ha bærene i pai bunnen. Kjevle ut resten av deigen, og kutt den i remser. Legg remsene i et rutemønster over bærene.
Stek paien midt i ovn ved 225 °C i ca 35 minutter. Server paien med vaniljesaus.
Bruk modne stikkelsbær til denne paien, ellers vil den bli altfor syrlig på smak.
Syltede stikkelsbær
Porsoner: 8
1 dl eddik
1,5 dl vann
200 g rå sukker
2 nellikspikere
1 liter modne stikkelsbær
Ha eddik, vann, sukker og nellikspikere i en kjele og kok opp.
Rens stikkelsbærene og stikk dem med en gaffel.
Ha bærene i kjelen, og kok over svak varme i 10 minutter.
Rør forsiktig i bærene et par ganger under kokingen.
Fjern skummet som kommer opp på overflaten.
Ha bær og lake i sylteglass og oppbevar i kjøleskap.
Et spennende tilbehør til kjøtt, og fiskeretter!
Stikkelsbærgrøt
Porsjoner: 4
Ca. 6 dl stikkelsbær
5 dl vann
Ca. 1,5 dl sukker (etter hvor syrlige bærene er)
3 ss potetmel
Litt kaldt vann
Til servering:
Kald melk
Knuste kjeks
Vask stikkelbærene, og fjern hamsen.
Ha vann og sukker i en kjele og kok opp.
Ha bærene i kjelen og kok i ca. 15 minutter eller til bærene bærene sprekker.
Rør sammen potetmel med litt kaldt vann, og jevn kompotten med røren.
Kok opp kompotten, og ha den deretter i en bolle og avkjøl.
Server stikkelsbærgrøten med kald melk og evt. knuste kjeks.
Dryss litt sukker, eller dekk kompotten med plastfolie for å forhindre snerk.