top of page
osters.jpg

FORRETTER

– starten på et godt måltid

Forretten er nesten det beste med hele måltidet. Disse oppskriftene og råvarene er friske og lette med sjømat, spirer og spede grønnsaker som gir lyst på mer.

Tekst: Pia Strømstad

Forretten er jo bare en forsmak på det som skal komme, noe som skal vekke sansene og gi deg lyst på mer. Derfor er forrettene og råvarene gjerne friske og lette, som sjømat, spirer, spede grønnsaker og lyse sauser.

 

Forretter er et tykt magasin med oppskrifter på kreative og fristende forretter. Kjøp magasinet her: https://www.matogdrikke.no/suppe-og-sauser

230106-pepper-forretter-bokasin-cover-nr-8-2022-v2.jpg
piggvar-1_edited.png

Piggvar med wasabi-emulsjon

 

300 g fersk piggvarfilet uten skinn, fettet kan gjerne sitte på

10 g salt

10 g sukker

2 ss yuzusaft eller limesaft

 

20 g fersk wasabi eller til nød ferskrevet pepperot

1 eggeplomme

2 g flaksalt

5 ss nøytral olje

 

4 reddiker i tynne skiver

Finhakket gressløk og gjerne noen gressløkblomster

Dryss salt og sukker over fiskefileten og la den ligge i 12 minutter. Skyll av med kaldt vann og tørk godt. Frys ned.

 

Visp wasabi, eggeplomme og flaksalt godt sammen. Spe med olje i en tynn stråle under stadig visping.

 

Skjær filetene i syltynne skiver og anrett dem på iskalde tallerkener. Drypp over saft fra yuzu og ha på wasabi-emulsjon, reddiker og gressløk.

 

Server med godt brød og/eller friterte rischips.

osters-jalapenno-vodkashot.jpg

Østers med agurk- og jalapenoshot

Til 4 personer

4 østers

Blomster, spirer eller andre urter

Kjør alle ingrediensene i en blender. Smak til med limesaft og salt. Hell drinken over i fire like store shotglass.

Åpne østersene og pynt med blomster og/eller spirer. Server umiddelbart sammen med shoten.

Jalapenoshot:

½ agurk, finhakket med skall

1 liten neve frisk spinat

1 liten neve frisk koriander

1 liten neve ringblomster

1 glass jalapeno med lake

½ liten avokado

1 dl iskaldt vann

1 dl gin, av ypperste kvalitet

Limesaft og salt

villasparges_edited.jpg

Kaviar og smørstekt brioche

 4 skiver brioche
4 ss smør til steking
4 bløtkokte egg
1 ss romtemperert smør
8 ss god kaviar
4 ss finhakket gressløk
8 små skiver rødløk
2 ss majones
1 lite flak nori
 

 

Stikk ut briochene og stek dem i smør i en panne. Avkjøl noe og stikk ut til smultringform.
Del eggene og skill plomme og hvite. Finhakk eggehviten. Bland eggeplommene med smør og smak til med salt.
Anrett de smørstekte briochene som på bildet.

4 porsjoner 

hvaltartar.jpg

Hvaltartar med vaktelegg

Bland alle ingrediensene. Stryk et tynt lag ut på en silikonmatte. Stek det i 4-6 minutter på 160 °C (eller til deigen har satt seg). Del deigen i tynne striper mens deigen ennå er varm og kle dem rundt fire runde former. Avkjøl.

300 g hvalkjøtt av god kvalitet

God olivenolje

Flaksalt

Ristede sesamfrø

4 vaktelegg

Urteolje

2 ss sterk sennep blandet med litt honning

Gode blomster eller andre urter

4 porsjoner / 2 timer

Finhakk hvalkjøttet. Fjern evt. sener og hinner. Smak til med olivenolje, salt og ristede sesamfrø.

Bruk en ring eller skje til å forme 4 like porsjoner med hvaltartar. Knekk vakteleggene i en liten kopp. Ta ut plommene og legg en plomme på toppen av hver tartar.

Bruk en palett til å legge tartaren i en hippenring på hver tallerken (se oppskrift under). Topp med urteolje, spiselige blomster og sterk sennep.

​Tang-hippen:

50 g eggehvite

20 g melis

5 g flaksalt

50 g mel

50 g tangpulver

 

bottom of page