Trondheim – Røros – Dovre – Oppdal – Tingvoll – Trondheim
Moskus, Michelin-stjerner og gruvevandring
Snøhetta – 2286 moh – og det flotte utsiktspunktet Viewpoint Snøhetta. Foto: Grim Berge
Dette er på mange måter historien om Norge, om kjempers fødeland, om helter og konger og norrøn mytologi. Gjør et dypdykk under bakken, bestig et fjell
– og kanskje får du se moskus.
Kjøretid: 708 km, 11,5 timer – E6 og Fv30
Historisk: Deler av pilegrimsleden går opp på Dovrefjell, forbi Fokstua, Furuhaugli og Hageseter til Hjerkinn og videre på den gamle veien over fjellet til Kongsvoll.
Trondheim – Norges største studentby, grunnlagt av Olav Tryggvason i år 997 og gravstedet til Olav den Hellige. Han skal ha blitt gravlagt under signingskirken Nidarosdomen eller kanskje var det i Clemenskirken hvor kisten skal ha blitt satt på alteret året etter at helgenkongen ble drept i slaget på Stiklestad. Det er historie i gatene og veitene i trønderhovedstaden.
Når du kommer til Bergstaden Røros så kjører du inn i nok et kapittel av Norges-historien. Det var kobbergruvene som la grunnlaget for byen, og både Røros og området rundt står på UNESCOs verdensarvliste.
Så åpner Dovrefjell seg foran deg, og det er ikke som et hvilket som helst fjellområde i Norge. Dovrefjell er fullt av eventyr og legender. Dette er Norges mytologiske hellige fjell, og det er her Norge og vi som folkeslag oppstod – igjen ifølge mytene.
Her ble helter innviet, og høvding- og kongssønner fikk prøvd kreftene sine. Da Eidsvollsmennene forhandlet om grunnloven i 1814 så avsluttet de med ordene «Enig og tro til Dovre faller», og Dovregubben og trollene i Dovrefjell er symboltungt til stede i Henrik Ibsens fortelling om Peer Gynt.
Verdt å se:
Bergstaden Røros står på UNESCOs verdensarvliste. Den gamle gruvebyen ble grunnlagt i 1644, og den gamle trehusbebyggelsen er fortsatt et levende bysamfunn hvor folk bor og jobber.
Kobber var det som la grunnlaget for Røros, og gruvene var i drift helt fra 1644 fram til den siste gruven ble stengt i 1972. Olavsgruva er åpen for omvisning og tar deg langt inn i fjellet. Det er fuktig og rundt 5 grader året rundt inne i gruvene, og de fleste av rommene er store nok til at man kan gå helt oppreist.
Gruvene ligger ca. 13 km nordøst for Røros sentrum. Følg Rv31 mot Funäsdalen, ca. 6 km, ta til venstre, og følg skilting fram til Olavsgruva.
Bakklandet er Trondheims kanskje mest sjarmerende bydel med fargede trehus, koselige butikker og mange artige spisesteder. En gang skulle hele «ruklet» rives og åpne for en ny og moderne bydel, men heldgigvis var det noen som tok til vettet.
Nidarosdomen er Norges største kirkebygg. Den sies å være bygget over graven til Olav den hellige, og i middelalderen var den Nordens viktigste pilegrimsmål.
Åtte konger er kronet her, og kronregaliene er utstilt i Erkebispegården ved siden av.
At det også skal spøke her er nesten en selvfølge.
Både Credo (t.v.) og Fagn i Trondheim har fått en stjerne i Michelin, men har også en litt enklere meny i bistroavdelingen. Foto: Geir Mogen (t.v.) og Marius Rua
Spise:
Credo
Ladeveien 9
7066 Trondheim
I det gamle Lilleby smelteverk i Trondheim har kjøkkensjef Heidi Bjerkan skapt en helt spesiell restaurant som har fått en stjerne i Michelin. Ikke bare får du fantastisk mat, men mange av råvarene dyrkes i plantekasser både ute og inne, og restauranten har stort fokus på dyrevelferd.
Jossa Mat og Drikke
Ladeveien 9
7066 Trondheim
Credo har også en enklere lillesøster. Jossa holder til i det samme fabrikklokalet, men menyen er preget av hvor Jossa til enhver tid har lyst til å reise – og det kan like gjerne være til Thailand og Mexico som til en bonde i Trøndelag.
Fagn
Ørjaveita 4
7010 Trondheim
Da Michelin først bestemte seg for å drysse stjerner over flere byer enn Oslo, drysset de raust over Trondheim. Fagn er også en eksponent for det nordiske kjøkkenet, og i tillegg til en mangeretters meny i restauranten, har de også en røffere bistro i andre etasje.
Palmehaven
Britannia Hotel
Dronningensgate 5
7011 Trondheim
Britannia Hotel i Trondheim er sagnomsust, såpass må man kunne si det, og det har fått et skikkelig løft etter at forretningsmannen Odd Reitan pusset det opp uten å tenke så mye på budsjettet. Speilsalen har en stjerne i Michelin, men Palmehaven er også en opplevelse. Lørdager og søndager har de klassisk Afternoon Tea.
Kjøp fiskemat i Ravnkloa og rusle rundt blant trehusene på Bakklandet i Trondheim.
Foto: Tom Gustavsen/Visit Norway (t.v.) og CH/Visit Norway.com
Mat fra Hagen
Nedre Bakklandet 75
7014 Trondheim
Dette er grønn hurtigmat - sesongbasert, kjapt og helt vegetarisk. En sunn liten oase ved inngangen til sjarmerende Bakklandet.
Ravnkloa
Munkegata 70,
7011 Trondheim
Fiskebutikken Ravnkloa er en institusjon i Trondheim, og i tillegg til å få kjøpt fersk fisk, skalldyr og delikatessevarer, serverer de enkle retter som lages av råvarene i disken.
Simens Isbar
Innherredsveien 49
7068 Trondheim
Prisbelønt iskrembar, og her går de bananas med ulike sorter. Mange av dem er hjemmelagde. I tillegg fargerike doughnuts, nybakte boller og annet digg. Også veganske alternativer.
Håndverksbryggerier
Trondheim og Trøndelag generelt har en sterk og levende bryggerikultur. Her er det mye morsomt og spennende å oppleve for den som er glad i øl. Det finnes så mange trønderbryggerier at det ikke er mulig å nevne alle. Men hvis du er i Trondheim kan du få med deg noen av dem.
Trondhjem Mikrobryggeri
Prinsens gate 39
7011 Trondheim
Trondheims første og største bryggeripub og mikrodestilleri med eget øl og småskalaproduksjon av brennevin som gin, vodka og akevitt. I tillegg en kreativ burgermeny.
Austmann Bryggeri & TapRoom
Sluppenvegen 10
7037 Trondheim
Arrangerer ølsmaking og omvisning, og ølet er å finne på Vinmonopolet.
Monkey Brew
Habitat Bar
Olav Tryggvasonsgate 30
7011 Trondheim
På Habitat får du hjemmelaget pizza og øl brygget i kjelleren av Monkey Brew. Ølet finnes også på polet.
Frøyas hus
Mørkstugata 4
7374 Røros
Benk deg på en langbenk ved bakstebordet ute i bakgården eller inne i Fjøset og på Eldhusloftet. Stor meny med en kombinasjon av rørosmat og kaferetter. Også overnatting for opptil åtte gjester.
Kaffestuggu
Bergmannsgata 18
7374 Røros
Den eldste kafeen på Røros har fokus på historisk, økologisk og kortreist mat. I tillegg til for eksempel reinsdyrbiff og ulike burgere – så får du også den tradisjonsrike rørosretten surpølse.
Litt kontraster. Topp moderne spa på Røros Hotel og eldhus i Bortistugu midt i Trollheimen. Foto: Tom Gustavsen (t.v.) og Sven Erik Knoff
Overnatte:
Røros Hotell
An-magritt-veien 48
7374 Røros
Et moderne hotell i den gamle bergstaden og med et fint spa-anlegg.
Bortistu Gjestegard
Storligrenda 25
7342 Lønset
Den gamle fjellgården med overnatting og servering ligger i hjertet av Trollheimen, en halv time vest for Oppdal. Lammelår som de badsturøyker selv på gården er tildelt Spesialitetsmerket fra stiftelsen Matmerk. I gårdsutsalget selger de egne og andres produkter.
Baardshaug Herregård
Orkdalsveien 102
7300 Orkanger
Herregården er i stor grad bevart slik den var under industrigründeren Christian Thams på 1800- og 1900-tallet. Stilen – en blanding av internasjonal arkitektur og nasjonalromantikk, litt norrønt og litt Louis-seize, sier mye om mannen som bodde der. De har også en god restaurant hvor de blant annet bruker lokale råvarer.
Lokalmat:
Røros er et matmekka og inviterer til gårdsbesøk og matsafari hos lokale produsenter.
Foto: Trøndelag Reiseliv (t.v.) og Marius Rua
Rørosmat
I området finnes det mange lokalmatprodusenter. Du kan være med på lokalmatsafari, og flere har gårdsutsalg. På nettsiden finner du en liste over alle aktørene.
Rørosmeieriets Opplevelsesmeieri
Sollihagaen 2
7374 Røros
I det nye opplevelsesmeieriet kan du oppleve produksjonen og kanskje til og med få teste nye produkter før de kommer i butikken. Meieriutsalget er dessuten åpent alle hverdager, og du kan sette deg med en fersk og lokalprodusert softis i solveggen.
Galåvolden Gård
Galåvollveien 108
7374 Røros
I gårdsbutikken kan du blant annet kjøpe gårdens egen hjemmelagde is, ost, spekepølser og sjokolade fra Røros.
Rondane Gardsmat
Rykrokvegen 462
2582 Grimsbu
Pinnekjøtt, fenalår, grillmat og einerrøkt lammelår av gammalnorsk spælsau. I tillegg flere typer spekepølse. Ta kontakt for å være sikker på at de er hjemme.
Tingvollost
Vågagrenda 85
6629 Torjulvågen
Kraftkar er den første norske osten som er kåret til verdens beste. Ystehistorien begynner i et gammelt og nedslitt baderom på gården. Gårdsbutikken er åpen alle dager unntatt søndag, og du får kjøpt ost naturligvis, i tillegg til flere lokale produkter.
Røros Tweed
Tollef Bredals vei 8
7374 Røros
Ikke akkurat lokalmat, men en lokal produsent av ullpledd designet av kjente, skandinaviske designere. Fabrikkutsalget er åpent alle dager, bortsett fra søndag.
Dovrefjell er imponerende – moskus beiter i fjellet, og fra Viewpoint Snøhetta har du utsikt mot nettopp Snøhetta. Foto: Grim Bergen (t.v.) og Laura Cleffmann/Unsplash
Snøhetta ligger 2286 meter over havet og er den høyeste fjelltoppen utenfor Jotunheimen. Turen opp er seks kilometer lang. Den er relativt krevende og tar mellom fem og sju timer tur retur. Fra Kongsvold Fjellstue er det en halvtimes kjøring til Hjerkinn og den utrolig flotte Viewpoint Snøhetta, utsiktspunktet i tre som selvfølgelig er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta. Det beiter moskus i området.
Moskussafari er passe eksotisk. På Dovre finnes det en stamme på noe over 100 dyr. Møter du dem anbefales du å holde 200 meters avstand og ta en omvei. Moskusen er stor og tung, men løper 60 km/t – eller 60 meter´n – på 3,6 sekunder. Flere tilbyr moskussafari i området.
visitdovrefjell.no/moskussafari
I området rundt Røros har de merket nesten 300 kilometer med sykkel- og turløyper. Opplev forfatteren Johan Falkbergets rike, gruvehistorien og sporene fra istiden.
Opplev Oppdal
7340 Oppdal
Det er vått og tøft, høyt og lavt og veldig artig. Rafting, juvvandring og zipline-park er noen av aktivitetene du kan være med på i nærheten av Oppdal.
Trollheimen vest for Oppdal er et flott turområde både sommer og vinter. Følg Rv70 vestover fra Oppdal og ta for eksempel av til Storlidalen ved Lønset for å komme inn i fjellheimen. «Trekanten» i Trollheimen, turen mellom Gjevilvasshytta, Trollheimshytta og Jøldalshytta er på Turistforeningens liste over de 10 mest populære fjellturene i Norge.