Helgelandskysten – Brønnøysund – Sandnessjøen – Ørnes – Bodø
Fra øy til øy med båt og sykkel
Med kajakk kommer du til hvite strender og turkis hav som her på Rødøy.
Foto: Terje Rakke/VisitHelgeland.com
Øyhopping får helt ny betydning når du kommer til Helgelandskysten og følger kystveien opp til Bodø. Det er klart, blått hav, flate holmer og spisse fjell, rorbuer og gamle handelssteder som fortsatt er i drift.
Kjøretid: 444 km, 9 timer og 45 minutter, Fv 17
Norges lengste: Av de 18 nasjonale turistvegene er Helgelandskysten den lengste. Den går fra Vennesund i Sømna til Godøystraumen sør for Bodø, og på fergeturen fra Jektvik til Kilboghavn krysser du Polarsirkelen.
Kystveien er nasjonal turistveg og en opplevelse i seg selv. Det går båter fra flere havner underveis sånn at det mulig å komme seg ut på en av de mange øyene i havgapet. Her er det Island og Grønland neste.
Vi har lagt opp en rute med bil fra Brønnøysund og opp til Bodø. Men det også en fin mulighet å ta hurtigbåten fra Bodø og sørover eller omvendt. Hopp av og på som du vil. Overnatt på en av øyene eller bruk bare noen timer til å gå på oppdagelsesferd før du hopper på neste båt til en ny øy eller et nytt anløpssted.
Det går flere båter, og noen steder må du bytte for å komme deg videre, men båtene korresponderer. Enklest er det å sjekke 177nordland.no for å finne rutetider.
Velger du hurtigbåt fremfor bil kan du for eksempel hoppe av og på fra Bodø og ned til Nesna. Derfra går det buss en drøy time til Mo i Rana og tog tilbake til Bodø igjen.
Verdt å se:
Øya Vega utenfor Brønnøysund står på UNESCOs verdensarvliste.
Torghatten utenfor Brønnøysund er fjellet med et hull tvers igjennom. Det sies at to ganger i året står solen sånn at den fyller hullet. Det går tursti opp til hullet.
Trænafestivalen
8770 Træna
Musikkfestivalen 33 nautiske mil ut i havet er blitt et begrep. Hver sommer kommer det 3500 mennesker fra nær og fjern for å oppleve musikken, stemningen og festivalmaten. Det går båt fra Bodø, Stokkvågen, Nesna og Sandnessjøen.
Skulpturlandskap Nordland
skulpturlandskap.no/kunstverkene
36 skulpturer og kunstverk av kunstnere fra hele verden er del av Skulpturlandskap Nordland. De er veldig forskjellige og står gjerne som en del av et flott landskap.
Myken Destilleri
Gammelbruket 8181
8181 Myken
Få en omvisning og en smak på verdens første arktiske whiskydestilleri. Norges største whiskyprodusent ligger på den vesle øya Myken ute i havet nord for Helgelandskysten. Råspriten blir destillert i små kobberkjeler over levende ild før whiskyen lagres på eikefat og ginen smaksettes med lokale urter og bær.
Havmannen i Ranfjorden av Antony Gormley er del av Skulpturlandskap Nordland. Utsikt mot Lovund og Træna en juninatt. I Sandnessjøen er street art en del av gatebildet, og Saltstraumen er en tidevannsstrøm 11 km sørøst for Bodø.
Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen, Christine Baglo/Visitnorway.com og Trine Kanter Zerwekh, Statens vegvesen
Spise:
Hildurs Urterarium
Tilrem 31
8900 Brønnøysund
I den store urtehagen på gården like nord for Brønnøysund dyrker de urter både for salg og for bruk i maten i restauranten. Det er omvisning i urtehagen, og overnatting på gården.
Himmelblå Brygge
8985 Ylvingen
NRK-serien Himmelblå ble spilt inn på Ylvingen, og på kaia ligger restauranten Himmelblå Brygge med matservering og kajakkutleie.
Vega havhotell
Viksåsveien 34
8980 Vega
Jon og Anna Aga driver en av Kystriksveiens beste restauranter. Menyen endres hver dag, og du får fersk fisk og skalldyr, verdensarvlam og vilt levert av lokale jegere.
Klokkergården
8193 Rødøy
Maten er i stor grad inspirert av kokeboken til Malins gamle bestemor, og den gratinerte fiskegryta er en av signaturrettene. Restauranten er liten, så det gjelder å bestille bord. Det er også servering ute i hagen.
Fiskebruket
Gammelbruket 8181
8181 Myken
Stian Floer har vært med på å grunnlegge flere av de virkelig gode restaurantene i Oslo og har flere kokebøker bak seg. Han forelsket seg i Myken, og nå driver han sommerrestaurant i etasjen over whiskydestilleriet. Plassen er begrenset, og dette er populært, så det lønner seg å bestille. Om sommeren legger hurtigbåten mellom Sandnessjøen og Bodø til på Myken. Det går båt lørdag og søndag resten av året også, i tillegg til en lokalbåt. Sjekk 177nordland.no. Det er overnattingsmuligheter på øya.
Støtt Brygge
Støtt Brygge
8159 Støtt
Støtt Brygge er et gammelt handelssted og et levende fiskevær med museum, aktiviteter og overnattingsmuligheter. I sommerrestauranten i den gamle butikken fra 1878 får du fersk sjømat rett fra havet utenfor. På det gamle handelsstedet kan du også overnatte i noen av de gamle, sjarmerende bygningene. Øya Støtt ligger helt nord på Helgelandskysten, og det går rutebåt fra Ørnes på fastlandet.
Jon Aga frister med lokale råvarer på Vega Havhotell, og på Gammelbutikken Restaurant på Støtt Brygge får du følelsen av å spise i et gammel naust rett i havgapet. Foto: Anton Ligaarden/Visit Norway og Benjamin A. Ward/Visit Norway
Overnatte:
Vega havhotell
Viksåsveien 34
8980 Vega
På det lille og personlige hotellet som ligger tett på naturen på øya Vega, er maten er i fokus.
Helgeland Havhus
8723 Husby
Dette er som å bo på vannet. På den lille øya Tomma, en kort fergetur fra Nesna, ligger to store flåter. På hver av flåtene er det et hus med boblebad på dekk. Fiskeutstyr og en liten båt hører med.
Lovund Hotell
Lundvollveien 21
8764 Lovund
Lovund er en flott øy hvor du kan oppleve lundefugl og gå i øyas eget kunstgalleri. Hotellet har både rorbuer hele nede ved vannet og et nytt, moderne hotell som byr på flott utsikt fra store vindusflater, og er kjent for å ha «verdens beste fiskesuppe».
Selsøyvik Gamle Handelsted
8196 Selsøyvik
På det gamle, idylliske handelsstedet som er fredet av Riksantikvaren, er det både overnatting, landhandel, gjestehavn og sommerkafé.
Klokkergården
8193 Rødøy
Hadde du sett bilde av huset sånn som det stod da Malin og familien overtok ville du aldri ha trodd at det var mulig å redde det. Nå er den over hundre år gamle internatskolen blitt en liten perle under det kjente fjellmassivet Rødøyløva.
Fordypningsrommet
Sørværet 2-4
8094 Fleinvær
Fleinvær i havgapet sørvest for Bodø består av rundt 365 små øyer, og på Sørvær ligger ti små hus til utleie. Her er det ikke butikk, ingen biler, men hurtigbåten går fra Bodø to ganger om dagen. Du er omgitt av lyset og stjernehimmelen, og i fjæresteinene kan du plukke skjell til sjømatpastaen din. Hvert av de arkitekttegnede husene har sin funksjon. Ett er stue, ett er kjøkken, et annet er badstue, og fem av dem er soverom. Utleie varierer med årstid.
Rorbuer og camping
visithelgeland.com/no/rorbu-sjohus-hytter
Det er mange muligheter for å leie rorbuer eller overnatte på campingplasser langs kysten.
Fordypningsrommet på øya Sørvær består av 10 arkitekttegnede småhus, og hvert hus har sin funksjon. Dette er et sted for de store tankene. Foto: Kathrine Sørgård
Lokalmat:
Litlehaug gårdshage
Fv385 4
8720 Vikholmen
I den vesle gårdsbutikken får du blant annet geleer og marmelader, te og krydder. På gården er det også overnatting.
Kystbakeren
Rudiveien 6
8700 Nesna
Vafler på pinne og hjemmebakte lefser av mange slag, også salg av kjøttprodukter av lam, svin og elg.
Torghatten med det kjente hullet i fjellet er et fint turmål. Lei kajakk og kom deg rundt på øyene, ta et bad fra badstuen på Træna eller oppsøk noen av de koselige små havnene som Støtt Brygge hvor det er muligheter både for mat og overnatting.
Foto: Steinar Skaar/Statens vegvesen, Anton Ligaarden/Visit Norway, Christine Baglo/Visit Norway og Benjamin A. Ward/Visit Norway
Friluftsaktiviteter:
Øyhopping med sykkel
Lei sykler og ta for eksempel en femdagers tur som går fra Brønnøysund til Vega, Herøy, Dønna og avsluttes i Sandnessjøen. Turen går med ferge mellom øyene og tar deg forbi fjellkjeden De Syv Søstre, til fine badeviker og gode fiskeplasser.
Øyhopping med kajakk
visithelgeland.com/kajakkruter
Du kan også øyhoppe med kajakk eller velge kortere turer og komme til små lune viker hvor du kan bade eller overnatte.
De Syv Søstre
visithelgeland.com/no/de-syv-søstre
Den taggete fjellrekken med sju topper sør for Sandnessjøen er en magisk fjelltur. Den kan gås i etapper, eller man kan velge seg ut én topp. Det går også an å gå hele rekka på en lang dag. Lengden er 26 km og stigningen 3525 meter. Beregn 15-20 timer og begynn gjerne i sør hvor det er mest utfordrende og man ennå har godt med krefter.
Rødøyløva
8193 Rødøy
Turen opp til toppen av fjellet som ligner en løve der den ligger på Rødøy, er ganske enkel selv om den er litt bratt. Stien fra Klokkergården er godt merket, og turen tar 3-4 timer tur retur.
Grønligrotta
Setergrotta
8602 Mo i Rana
Hvis dere unner dere en avstikker ligger det flere spennende grotter omlag 20 km nord for Mo i Rana. Det er underjordiske elver, store fjellhaller og trange passasjer. Grønligrotta er godt tilrettelagt med trapper og ganger og er den eneste i Norge med innlagt belysning. Setergrotta er en annen spennende mulighet.
Svartisen
8161 Glomfjord
Svartisen er Norges nest største isbre, og du kan både gå opp til kanten av breen eller bli med på guidet tur på selve breen. Fra Kystriksveien FV17, 40 km sør for Ørnes, kan du ta båt fra Holandsvika og over Holandsfjorden. Derfra kan du gå eller leie sykkel om bord og sykle opp til breen.