Spanias vinstiler
fornyes og befruktes

Her er det skjedd forandringer!
Krydrede, varme spanjoler – vinene altså – er fortsatt favoritten til mange nordmenn i en viss alder. Gjerne den litt eldre garde. Men den nye generasjonen viner byr på mindre lagringspreg og ferskere frukt. Og mange av de hvite vinene fremviser landets vinrevolusjon.
_

Geir Salvesen

Skribent
Bidragsyter

Elisabeth Jahr Hilde

Fotograf
Inkognito as

Nå skal vi se hvordan en tradisjonell, spansk Riojavin smaker. Fullt av fatpreg, vanilje, kanel, litt tynn på farge, lær, klart utviklet, sier jeg og åpner en flaske Faustino I Gran Reserva 2005.

Dette er den spanske vinen mange nordmenn er blitt flasket opp på. Krydderbomben som bragte tankene hen på den første gastronomiske bølgen i Norge da en plankestek med bakt potet og hermetisk sjampinjong var det aller ypperste.

Sjelden har jeg følt meg mer forvirret. For det er jo faktisk ikke det som stiger opp av lukter. Det er heller – noe mer fruktdrevet. Moreller kanskje. Så er det litt fat og lær som vi kjenner, men dette er da helt annerledes enn før i tiden? Veldig annerledes. Men hva da?

De hvite

Også spanske vinprodusenter har måttet modernisere produksjonen. På knapt noe område har det vært synligere enn i hvitvinsfremstillingen. Tidligere var spanske hvitviner noen gule, oksiderte greier som var slitne like etter at de var tappet på flaske. Veldig gammeldagse.
I dag er det særlig to hvitvinsområder som får frem de nye og friske vinstilene: Galicia helt ut mot Atlanterhavskysten i vest og Rueda inne i landet. I Galicia med underområdet Rias Baixas (de lave elvene) er Albariño-druen blitt landets feiende flotte og friske smaksalibi. Vinene går ypperlig til sjømat.

Fordi det regner hyppig på kysten, blir de dyrket i pergola-konstruksjoner hvor druen vokser godt over bakken for å få nok luft og tørking. Godello (gule plommer i smaken) og Treixadura er to andre fra dette området. I Rueda er det Verdelho-druen som råder grunnen. Dette er en litt nøytral drue som gir en veldig god forbindelse med jordsmonnet, terroiret. De beste Rueda-vinene har en finessepreget fruktlukt, kombinert med mineralitet fra jorden og konsentrasjon.

Og det beste av alt: De er billige, fordi vinverdenen ikke har fått øynene opp for kvaliteten ennå. Og de passer utmerket til landets spekeskinker.

De røde

Spania er nok først og fremst et rødvinsland. En av grunnene er maten. Det serveres mye kjøtt, spesielt oksekjøtt og lam. Unikt for spanjolene er Tempranillo-druen. Tempranillo bærer Rioja-vinstilene og de mer mørkbærsfruktige, svære og plommesmakende Ribera del Duero-vinene.

Og så har vi Mencia. Den er også fra den vestlige delen av Spania. Sousòn er nesten helt ukjent, fra Ribeiro – også det helt i vest. Monastrell fra den spanske høysletten og sideområdene der, er også blitt en velkommen gjest i glasset. Prisgunstig og god.

Den «franske» Garnacha-druen som er sentral i mange sørfranske viner, f. eks Ch.Neuf-du-Pape og som der heter Grenache, har fått en renessanse i Spania. Spesielt på to steder: I Priorat i Catalonia. (Catalonia er ellers kjent for sine Cavaviner; musserende viner av ymse kvaliteter), og i Calatayud – som er et ukjent område for de fleste.

Garnacha-prosjektet

Smak på dette navnet: Bodegas Proyecto Garnacha de España, som skal bety noe slikt som: Den spanske Garnacha-prosjekt-vingården.

Konseptet er som følgende: Vinmakeren Raul Acha var overbevist om at Garnacha-druen også er i stand til å lage superb endruevin med masse terroir-virkning i flere områder i Spania.

Han fant visstnok noen forlatte buskvinstokker som skulle rives opp. De var eldgamle, i noen tilfeller over 100 år. Slike forlatte vingårder med nesten «ville vinstokker» var det flere av. Og vips – så ble det et prosjekt.

Et par nyttige fakta om Garnacha: Den var faktisk hoveddruen i Rioja før Tempranillo tok helt over. Den er fortsatt hoveddruen i Priorat, hvor stilene er mektige og høyalkoholiske. Og i Calatayud, hvor de kan være vellagede og fruktige. Eller litt tynne. Druen tåler nemlig ikke høy avkastning. Resultatet er dårlig vin.

La Garnacha Salvaje de Moncayo 2015 stammer fra Raul Achas hånd. Druene kommer fra en vingård i Valle de Ebro i Nord-Spania, et område øst for Rioja.

Man kjenner raskt at dette er moderne saker, men det er dybde, det er en stil og det smaker virkelig mye. Og den koster bare litt over 150 kroner på Vinmonopolet.

Rioja

Men hvis du vil ha en smak av det tradisjonelle, er det vanskelig å komme unna Rioja. Det tradisjonelle kvalitetshierarkiet har vært slik at desto lenger en vin har ligget på fat, desto høyere pris har den hatt. Altså Gran Reserva, nedover til Reserva, Crianza og Joven – det siste betyr en ung rødvin som ikke har hatt fatlagring i det hele tatt.

De aller fleste Rioja-produsentene er blitt bedre med bedre fruktbalanse. Tre-fire utmerker seg som spesielt gode: Marques de Murrieta, Cune og La Rioja Alta.

Hvis du vil ha en virkelig gammeldags vin, slik de laget den for 100 år siden, er Lopez de Heredia et valg. Der er det ikke tørket spindelvev på 100 år, og det ligner mye på et sted hvor Frankenstein kunne hatt sitt opphav.

vitvinstips

Marqués de Cáceres Verdejo 2016
Rueda, Spania.

Kr 112,90
Karakter: 6
Poeng: 82

Frisk og drueduftende med streif av pære og lys bærfrukt. Underliggende mineralitet. Sjarmerende og frisk og lett.
Basisutvalget: 1242001 

 


Terras Gauda O Rosal 2016
Rias Baixas, Spania.

Kr 189,-
Karakter: 6
Poeng: 85

Ganske gyllen på farge, syltet sydfrukt på duft, kombinert med sitron og grapefruktskall, i smaken generøs og frisk i en kombinasjon med godt modne grunnfrukter. Plomme og gule epler. Over middels fylde. Litt aromatisk i finish. Utmerket krabbevin. Eller sushivin. Eller sashimivin.
Basisutvalget: 4558101

 


Terras Gauda O Rosal 2016
Rias Baixas, Spania.

Kr 189,-
Karakter: 6
Poeng: 85

Ganske gyllen på farge, syltet sydfrukt på duft, kombinert med sitron og grapefruktskall, i smaken generøs og frisk i en kombinasjon med godt modne grunnfrukter. Plomme og gule epler. Over middels fylde. Litt aromatisk i finish. Utmerket krabbevin. Eller sushivin. Eller sashimivin.
Basisutvalget: 4558101

 

Rødvinstips

Bodega Proyecto Garnacha de Espana La Garnacha Salvaje de Moncayo 2015
Spania.

Kr 159,10
86 poeng

Mørke, søte bær, moreller og blåbær, ganske konsentrert med ung, frisk stil. Tanninene er pent i bakgrunnen og opptrer bare som støttespillere. Fin vin til alt fra spekeskinke til kylling og kjøtt. Bestillingsutvalget: 2106901 


Faustino I Gran Reserva 2005
Rioja, Spania.

Kr 219,90,-
Karakter: 5
Poeng: 86

Denne vinen gjør jobben for dem som vil ha et hint av tradisjon. Streif av moreller og røde bær på duft, lær også. I smaken middels fruktig med bærsmaker, tydelig tørket preg og tørkede urter, men ikke så mye at det skjemmer. Svakt begynnende tobakksaroma, men ikke så mye som de eldre årgangene. Til lam. Basisutvalget: 67801

Cune Crianza 2013, CVNE
Rioja, Spania.

Kr 139,90.-
Karakter: 6
Poeng: 83

2013, en middels årgang. Nedgraderte druer fra høyere kvalitetsmarker er brukt i denne versjonen, litt Pinot Noir-stil over den, med transparent, elegant, fersk frukt. Moreller dominerer smaksbildet. Vinen som bare har en begrenset fatlagring, går til alt fra kjøttkaker til hvit fisk. Aller best til hvitt kjøtt, kylling, svinekoteletter. Men den er også så elegant at den fikser mer høyoktan gastronomi uten å skjemmes. 80 prosent Tempranillo og 20 prosent miks av Garnacha og Mazuelo. Basisutvalget: 5705701 

 

 

Barahonda Carro Organic Monastrell 2016
Yecla, Spania.

Kr 126,90,-
Karakter: 6
Poeng: 85

Man skal ha ganske god peiling på spanske vinområder, hvis man umiddelbart kan plukke ut Yecla i Murcia-provinsen. Men tenk det sørøstlige hjørnet av Spania, midtveis mellom den store, spanske høysletten og Middelhavet. Et annet navn på regionen er Altiplano.
Mørk, intens, saftig bærfrukt med fioler som dominerer duftbildet, kan minne litt om en Barbera på smak. Mørke bær, solbær og bjørnebær, og en flott liten sødme i finish. 14 volumprosent alkohol. Super billigvin. Er allround vin som kan brukes til alt fra tapas til italiensk mat. Prøv den også til Bacalao. Bestillingsutvalget: 2851501