På sopptur i skogen
Etter noen varme sensommerdag og litt regn dukker soppen opp som gylne hatter i skogen.
Da er det bare å gripe kurven og en kniv og laste ned en soppapp.
Magnus Sjøberg/oppskrifter Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid
Er det du ikke veldig sopperfaren kan det være lurt å gjøre seg kjent med noen få sorter som du er helt trygg på. Den gule kantarellen er en sopp som er lett å kjenne igjen – og dessuten er det en av de aller beste.
Skogsopp skal varmebehandles før den spises. Børst soppen ren og bruk en kniv til å skjære av rotfestet. Ikke skyll den i vann, det ødelegger konsistensen.
Sopp kan stekes, kokes eller brukes i wok. Risotto med sopp og revet parmesan er godt og mettende. En kremet soppsuppe varmer på en kjølig høstkveld. Og prøv en pizza med kantareller og bacon i små biter! Det er sopplykke det.
Kantarellrisotto
4 porsjoner/25 minutter
Ingredienser:
2 never rensede kantareller i mindre biter
Olje til steking
1/2 hakket løk
2 hakkede hvitløksfedd
4 dl risottoris
2 dl hvitvin
Ca. 8 dl god kyllingbuljong
3 ss hakket gressløk
2 dl revet parmesan
En smørklatt
Salt og pepper
Sitronsaft
Fremgangsmåte:
Stek kantarellene i olje i en kjele.
Ta opp kantarellene og stek løk, hvitløk og ris uten at det får farge.
Tilsett vin og kok inn væsken i risen. Rør hele tiden i bunnen av kjelen så det ikke blir brent.
Tilsett kyllingbuljongen litt av gangen, og kok inn væsken i risen til risen er ferdig.
Rør inn stekte kantareller, gressløk, parmesan og litt smør.
Krydre med salt, pepper og sitronsaft.
Tips:
Du kan toppe med sprøstekt bacon, det er alltid godt. Bruk grønnsaksbuljong hvis du vil ha risottoen vegetarisk.
Leifs kantarellpizza
4 porsjoner/45 minutter
Ingredienser:
Pizzabunn:
3 dl vann
1/2 pk tørrgjær
1 ss salt
1 ss sukker
2 ss olivenolje
Ca. 500 g hvetemel
Fyll:
2 pk bacon i små biter
4 store never kantareller
Smør til steking
Hele karvefrø
Tomatsaus
Revet ost
Fremgangsmåte:
Bland cirka 42 grader varmt vann med gjær, salt, sukker og olje i en bolle. Arbeid inn melet til en jevn deig. Elt den i 5 minutter til deigen er elastisk. La den heve på et lunt sted i 30 minutter.
Stek bacon og kantareller hver for seg. Krydre kantarellene med rikelig med karve.
Del deigen i fire og kjevle ut fire tynne bunner. Ha litt tomatsaus på hver bunn og dryss over sprøstekt bacon og revet ost.
Stek pizzaene nederst i ovnen på varmt stekebrett ved 300 grader til bunnene er sprø og osten er smeltet. Dryss over kantareller og server.
Tips: Ha gjerne litt rucola og hakket vårløk over rett før servering.
Kremet kantarellsuppe
4 porsjoner/30 minutter
Ingredienser:
4 never rensede kantareller
1 hakket gul løk
2 hakkede hvitløksfedd
Smør til steking
2 dl hvitvin
1 liter kyllingbuljong
3 dl matfløte
Salt og pepper
Timian
Fremgangsmåte:
Stek kantarellene (spar halvparten til servering), løk og hvitløk i smør.
Tilsett vin, buljong og fløte og la det koke i 20 minutter.
Kjør suppen jevn med stavmikser og krydre med salt og pepper.
Fordel stekte kantareller i fire suppeskåler og øs over suppen. Pynt med timian og server med godt, ristet brød til.
Traktkantarell
Lett å kjenne igjen på den traktformede hatten som løper ned til stilken.
Velsmakende matsopp som trives i fuktige, sure skogsområder.
Vokser sent om høsten og egner seg godt til tørking.
Sesong: august til oktober
Kantarell
Kantarellen, også kjent som skogens gull, er en smakfull gledesspreder.
Den trives og vokser i flere typer skog, ofte ved skogstier og små veier.
Sesong: juni til september
Matriske
Det finnes mange forskjellige sorter riske, men felles for alle er at de har tydelige skiver under hatten og sprøtt kjøtt som lett smuldrer.
Matrisker skilles lett fra andre risker, fordi de har gulrotfarget saft som skifter farge til vinrødt og til slutt grønt.
Sesong: august til november
Matblekksopp
I kontrast til mørke høstfarger er det lett å få øye på den hvite matblekksoppen.
Den vokser over hele landet, helst i næringsrik jord.
Må plukkes forsiktig ettersom den er veldig ømfintlig.
Sesong: august til september
Kremler
Bare i Norden finnes det over 150 ulike kremlearter i alle slags farger.
Noen kan spises, andre er svakt giftige.
Er du i tvil kan du smake på en liten bit. Smaker den ubehagelig skarpt er soppen uspiselig.
Mild smak betyr grønt lys.
Sesong: juli til september
Fåresopp
Denne kalles også for sauesopp og har en hvit, fast og delikat konsistens.
Regnes som en av de sikre soppene. Det vil si at det ikke finnes noen giftige sopper den kan forveksles med.
Vokser i gammel granskog, ofte i skrånende terreng, men trives også i blandingsskog.
Sesong: august til september
Steinsopp
Soppen har fått navnet på grunn av den tykke, korte stilken.
Fargen på hatten varierer fra lys til mørk brun og kan minne om en brødskorpe.
Hele soppen er fast i kjøttet og kan spises.
Vokser over hele landet og trives godt i gammel blandingsskog, primært ved mosegrodde stier og veikanter.
Rimsopp
Navnet speiler det som kan se ut som et tynt lag rim på oversiden av hatten.
En veldig god matsopp som passer til mange oppskrifter.
Vokser over hele landet, både i løv- og barskog.
Sesong: august til september
Svart trompetsopp
Høyt verdsatt matsopp som trives best i løvskog, vanligvis i sørlige deler av landet.
Ligner på en liten trompet.
Rik på smak og egner seg godt til tørking, fordi den er spinkel og hul.
Sesong: august til september
Piggsopp
Finnes i mange varianter i løv- og barskog over hele landet.
Blek piggsopp regnes for å være den beste, helt på høyde med kantarell.
Viktige kjennetegn er glatt hatt med små pigger på undersiden, og fast og sprø konsistens.
Piggsopp er en trygg matsopp og kan ikke forveksles med giftsopper.
Sesong: august til november