top of page
Solbærsmoothie

Solbær – smaken av sol og sommer

De mørke, saftige bærene er fulle av smak og er faktisk blitt søtere og mildere de siste årene. I tillegg er de blitt enda sunnere. Sortene som dyrkes i dag inneholder flere ganger så mye c-vitaminer og antioksidanter som for 30 år siden.

Magnus Sjøberg/oppskrifter   Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid

Solbær kan du bruke på utrolig mange måter – som syltetøy og saft selvfølgelig, men også i smoothie, gjerne sammen med banan. Det gir en skikkelig kikkstart på dagen. 

 

Solbær er selvfølgelig også helt supert i desserter. Tenk deg en pavlova med sitron- eller vaniljekrem og masse lekre solbær på toppen – gjerne blandet med andre bær. 

 

Vi har også laget en frossen ostekake med solbær – kjempeenkel å få til og lett å ta ut av fryseren like før gjestene kommer. 

Og så er det jo sånn at sommeren i Norge ikke varer evig akkurat, så pass på å fryse ned noen bær mens du kan. Så er det bare å fråtse i sunnhet når høsten og vinteren kommer. 

Solbærsmoothie_nett_h.jpg

Solbærsmoothie

 

4 porsjoner/5 minutter

 

Ingredienser:

 

1 banan

1 liter vaniljeyoghurt

200 g solbær

Fremgangsmåte:

Skrell bananen og del den i biter. 

 

Ha banan, yoghurt og solbær i en blender og kjør det til en jevn smoothie. 

Hell den i fire glass og server med det samme. 

Tips: 

Ha en neve havregryn i smoothien hvis du vil ha den mer mettende. 

 

Solbærostekake_nett_h.jpg

Frossen solbærostekake

 

1 kake/15 minutter + 3 timer i fryseren

 

Ingredienser:

50 g smør

2 dl crüsli nøtteblanding

200 g kremost

1 dl melis

2 dl solbær

3 dl kremfløte

Fremgangsmåte:

 

Smelt smøret. 

Ha nøtteblandingen og smøret i en mikser og kjør det sammen. Press blandingen ned i en rund kakeform og sett den kaldt. 

Visp sammen kremost, melis og solbær. 

Pisk fløten stiv og vend den sammen med ostekremen. 

Fordel kremen i formen med nøttebunnen og sett den i fryseren i minst 3 timer før servering. 

Ta kaken ut og sett den i kjøleskapet i 20 minutter før servering. 

Solbærgele

Solbærgelé


Ingredienser:


dl vann

2 l solbær

9 dl sukker per liter saft

Fremgangsmåte:

 

Kok opp vannet og tilsett solbærene. La det koke under lokk i 10 minutter. 

Sil saften gjennom en finmasket sil eller et klede. 

Mål opp saften og ha den over i en kjele. Kok saften i 5 minutter. 

Mål opp så mye sukker du trenger og tilsett sukkeret litt av gangen. La det koke i 15 minutter. 

Ha litt gelé på en kald tallerken, og trekk baksiden av en skje gjennom geleen. Hvis geleen ikke renner sammen, er den ferdig. Ellers må den koke litt lenger. 

Ha geleen på rene, varme syltetøyglass. Oppbevares mørkt og kjølig. 

Tips:

Solbærgelé er like godt på brødskiven og til ostefatet som til høstens viltmiddag.  

Rips – syrlige, friske og deilige 

Ripsdrikk

Rips er smellvakre. Nå kommer det også litt søtere sorter, uten at ripsen mister den syrlige friskheten. Bruk bærene i kaker, til saft og gelé og i salater.

Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg/Inkognito

 Fordi ripsen vokser i lange, vakre klaser, er den utrolig lekker i desserter eller på toppen av en kake. Den gjør seg like fint som saft eller gelé. Én ting er at fargen er klar og rød, men høyt innhold av pektin gjør også at det er enkelt å få en stiv gelé.

Skal du lage gelé, lønner det seg å plukke bærene før de er helt modne. Da stivner geleen lettere, men samtidig får du en naturlig søtere gelé med godt modne bær. De kan bare trenge litt hjelp av syltepulver.

Bærklasene innbyr også til å tenke litt utradisjonelt. Hva med å bytte ut granateplekjerner med friske ripsperler i stedet – for eksempel i en couscous-salat, den som gjerne kalles «jewel salad». Ripsen er like dekorativ på farge, samtidig får du noe av den samme, syrlige smakseksplosjonen i de små bærene.

Ripsgelé

Ripsgelé

 

1 l rips
2 dl vann
1 kg sukker/liter saft

Vask ripsene og fjern stilker og hams.


Ha bærene i en kjele sammen med vannet og kok under lokk til alle bærene har kokt i stykker.


Ha bærmassen i en saftsil, eller et kjøkkenhåndkle til avdrypping i et par timer.
Mål opp saften og bland med sukker i en kjele.


Kok saften over svak varme i 30 min til alt sukkeret er løst opp.


Fjern skummet som kommer på overflaten.


Ha geleen på rene glass, og sett kaldt.

For å se om geleen er ferdig for å helles på glass kan du ta en geléprøve. Ha litt varm gelé på en kald tallerken. Sett tallerkenen i kjøleskapet i et par minutter. Dra en skje gjennom geleen. Danner det seg rynker på geleen så er den ferdigkokt og vil stivne i glassene.

Rips-limonade

Rips-limonade

8 porsjoner

1 liter rips
Saft og revet skall fra 4 sitroner
6 dl sukker

1 liter kokende vann

Ha alle ingrediensene i en stor bolle.


Mos ripsen med en stavmikser, og sett deretter bollen kaldt i 24 timer.


Sil saften over i rene flasker.


Oppbevar saften i kjøleskapet, eller frys ned hvis du ikke skal drikke opp saften med en gang.


Bland saften med kaldt vann ved servering.

Bland saften med cava eller prosecco og server som en forfriskende sommerdrink.

Salat med røkt makrell og rips-vinaigrette

Salat med røkt makrell og

rips-vinaigrette

4 porsjoner

Rips-vinaigrette:

 

1 dl rips
Litt sitronsaft
1 ts flytende honning
1 dl nøytral olje
Salt og pepper
2 hjertesalater
2 røkte makrellfileter
1/2 agurk i skiver
4 reddiker i skiver
2 ss hakket gressløk

Passér ripsene gjennom en sikt.


Tilsett sitronsaft og honning, og pisk inn oljen.Smak til med salt og pepper.Del opp hjertesalatene, og skyll bladene i kaldt vann.Rist av vannet, og tørk bladene i en salatslynge.

Anrett salat, makrell, agurk og reddiker på tallerkener og hell over dressing.Dryss over gressløk og server.


Server med et godt brød. Nystekt makrell smaker også godt å servere i denne salaten.

Krydderkake med rips

Krydderkake med rips

8 porsjoner

 

Smør til formen
Griljermel
2 egg
2 dl sukker
1 dl ripsgele
1 dl rips
1,5 dl rømme
0,75 dl smeltet smør
3 dl hvetemel
1 ts natron
1 ts kanel malt

Smør en ildfast form og dryss med griljermel.
Pisk egg og sukker til eggedosis.


Vend inn gele, rips, rømme og smeltet smør.


Bland sammen mel, natron og kanel i en bolle. Sikt blandingen over i bollen med det andre.
Vend sammen.


Hell røren i den smurte formen, og stek midt i ovn ved 175 °C i ca. 1 time eller til kaken er gjennomstekt.

Server kaken med lettpisket krem, hakket peppermynte og rips.

bottom of page