Solbær

-edgy og spennende

Solbær har spenst, de har litt kant og litt særpreg der de fleste andre sommerbærene bare er søte og gode.

Solbær

-edgy og spennende

Solbær har spenst, de har litt kant og litt særpreg der de fleste andre sommerbærene bare er søte og gode.

Noen synes kanskje det kan bli litt vel mye av det gode. Til dem finnes det trøst. Nå dyrkes det arter som både er søtere og mindre skarpe i kantene. Da får du alt det gode i solbæret, bare litt rundere og mildere. Og for de av oss som nettopp liker at syltetøyet har litt krutt, er det bare å finne en gammel frukthage. Der står de svarte, blanke bærene og bare venter på å bli plukket. Solbær strutter av C-vitamin og er sånn sett en liten mirakelkur i seg selv.

Det er faktisk en historie – og den skal være sann, som sier at den britiske regjeringen oppfordret folk til å dyrke solbær under andre verdenskrig. C-vitaminer trengtes i en tid med krig og rasjonering.

Solbærene laget man sirup av som ble delt ut gratis til alle barn. Det forklarer kanskje hvorfor solbær er enda mer populært i Storbritannia enn i Norge. For vi spiser ikke så mye solbær – enda så godt det er. Det meste av det som dyrkes i Norge går til saft, sirup og syltetøy. Men forsøk med solbær i en smoothie med yoghurt og litt banan.

Bland gjerne med andre bær hvis du vil ha en litt mildere og søtere smak. Prøv solbær i en smuldrepai, eller spis dem til is. Og kanskje har du hørt om solbærlikøren Creme de Cassis. Den blandes gjerne med hvitvin eller champagne til en kir eller en kir royal. Du kan godt forsøke med friske solbær eller solbærsirup i stedet – da snakker vi virkelig soldrikk.

Solbærsmoothie

4 porsjoner
1 banan
1 liter vaniljeyoghurt
200 g solbær
Skrell bananen og del den i biter.
Ha banan, yoghurt og solbær i en blender og kjør sammen til en jevn smoothie.
Server.
Ha en neve havregryn i smoothien hvis du ønsker den mer mettende.

Frossen solbærcheesecake

6 porsjoner
50 g smør
2 dl Crüsli nøtteblanding
200 g kremost
1 dl melis
2 dl solbær
3 dl kremfløte

Smelt smøret. Ha nøtteblandingen og smeltet smør i en mikser, og kjør sammen.
Press blandingen i en rund form, og sett kaldt. Pisk sammen kremost, melis og solbær.
Pisk fløten stiv, og vend sammen med ostekremen.

Fordel kremen i formen med nøttebunnen, og sett i fryseren i minst 3 timer før servering.
Sett cheesecaken i kjøleskapet i 20 minutter så den blir litt myk før servering.

Solbærgelé

4 dl vann
2 liter solbær
9 dl sukker per liter saft

Kok opp vannet, og tilsett solbærene. Kok under lokk i 10 minutter. Sil saften gjennom finmasket sil, evt. klede. Mål opp saften, og ha den over i en kjele.

Mål opp så mye sukker som trengs. Kok saften i 5 minutter.
Tilsett sukkeret litt av gangen, og kok i 15 minutter.
Ha litt gele på en kald tallerken, og trekk baksiden av en skje gjennom geleen. Hvis geleen ikke samler seg er geleén ferdig, ellers må geleen kokes lenger med mer sukker.

Ha geleen på rene varme sylteglass.
Oppbevares mørkt og kjølig. Solbærgelé smaker godt til viltsteken i høst, eller som fyll i sommerens beste fløtekake!