Sofasnacks
Tross min forkjærlighet for det avanserte og komplekse; jeg er den første til å la etikette ligge og finstasen henge, hvis og når anledningen byr seg. Dekk heller på med en delikat fjernkontroll, blankpolert flatskjerm, lune pledd og makelige puter. Endelig er det tid for lettbeint sofafest!
Til denne menyen er maten og kosen alt du trenger å fokusere på.
Jørgen Kolderup kokk/stylist Baard Næss fotograf
Oppskriftene er hentet fra boka Festmat
Thai grønnsaksdip
4 porsjoner
Ingredienser:
1 tomme ingefær, finhakket
2 finhakkede hvitløkfedd
1/2 finhakket grønn chili (kan erstattes med rød)
1 ss olje
1 dl grønne erter
1/2 avokado
2 ss soyasaus
Saft av 1 lime
1/2 potte koriander
1 dl crème fraîche
Fres ingefær, hvitløk og chili i olje til det er mykt. Avkjøl. Kjør sammen med resten av ingrediensene i en mikser.
Servér med friske grønnsaker som har ligget minst 20 minutter i vann med isbiter (grønnsakene blir ordentlig sprø).
Sprø vårruller og kyllingvinger er også godt til.
Brødbiter med sopp-puré
2 porsjoner
Ingredienser:
200 g sjampinjonger (eller annen god sopp), delt i biter
1 finhakket løk
2 ss olivenolje
2 ss soyasaus
1 ss smør
Noen dråper trøffelolje
Noen skiver brød
Olivenolje
Stek soppen brun i olivenolje. Tilsett løk og stek til løken er myk. Dra panna vekk fra plata og hell i soyasaus. Kjør soppblandingen til puré. Tilsett smør og trøffelolje til slutt. Avkjøl.
Drypp godt med olivenolje på brødskivene. Stek dem sprø i stekepanne.
Smaker aller best sammen med moden, mørk og gjerne godt lagret rødvin.
Arme riddere
4 porsjoner
Ingredienser:
4 skiver julekake, brioche, loff eller annet godt, gammelt brød
1 dl melk
1 dl fløte
2 egg
Frø fra 1/2 vaniljestang
1 ts kanel
3 ss smør
4 ss sukker
Ditt favorittsyltetøy – gjerne flere varianter
Visp sammen melk, fløte, egg, vaniljefrø og kanel. Skjær vekk skorpene på skivene og legg dem i blandingen til de er gjennombløte. Ta dem opp av blandingen og tørk av noe før de stekes. Smelt smøret i en panne og dryss sukkeret over ridderne. Stek dem brune på hver side.
Servér med syltetøy.
Sjokopop
1 porsjon
Ingredienser:
2 dl Smash
2 dl M-sjokoladekuler
2 dl Popcorn
1 plate melkesjokolade
Ev. flaksalt
Bland Smash, M og popcorn i en bolle. Smelt melkesjokoladen på lav varme og bland alt godt sammen. Avkjøl. Dryss over ørlite flaksalt om ønskelig.
Servér med servietter hvis du er glad i sofaen din.
Banan-, peanøtt- og kokosshake
2 porsjoner
Ingredienser:
3 modne bananer
3 ss peanøttsmør
1 liten klype flaksalt
2 dl kokosmelk
5 ss vaniljeis
2 ss limesaft, eller aller helst pasjonsfruktsorbet
Kjør alt i en mikser og servér med sugerør.
Porterkokte mandler
1 porsjon
Ingredienser:
250 g mandler
2 dl porter øl
3 ss flytende honning
2 ss flaksalt
+ 2 ss flaksalt
Bland mandler, porter, honning og 2 ss flaksalt. Bre det ut på et stekebrett med bakepapir. Stek dem ca 30 min på 175 °C, eller til ølet er fordampet og honningen karamellisert. Vend dem et par ganger mot slutten. Avkjøl og dryss over ekstra flaksalt.
Servér med et glass porterøl.