top of page

Ta vare på høsten:

SKOGSSOPP

 Kokk: Jørgen Kolderup

 Foto: Baard Næss, Inkognito

med nye smaker

Med «ta vare på høsten» ønsker vi å vise noen tradisjonelle og utradisjonelle måter å få høsten inn på tallerken og fat.

Først ut er Skogsopp med nye smaker. Oppskriftene inneholder både annerledes bruk av skogsopp og sopp det ikke finnes for mange
oppskrifter på der ute.

 

Merk! I de aller fleste oppskriftene kan det med fordel eksperimenteres
med annen sopp enn beskrevet.

 

Et tips når det gjelder sopp, er å lære seg en ny sort av gangen.
Det finnes mange gode hjelpemidler der ute!

Soppkraft

200 g kremle (eller din favoritt-skogsopp)

2 sjalottløk, i skiver

1 ss smør

2 einebær

1,5 dl tørr sherry

6 dl vann

1 dl soyasaus

Forrett eller mellomrett til 4 pers

kremle-chawanmusi-med-orretrogn.jpg

Fres sopp og sjalottløk i smør. Ha i resten av ingrediensene. Kok opp og la trekke uten at det koker i minst 35 minutter. Sil over i en ny kjele. Ta gjerne vare på noen av soppbitene til servering.

Chawanmusi

5 dl soppkraft

3 egg

einer.png

Kremle Chawanmusi med ørretrogn

Visp soppkraft og egg godt sammen. Ha i 4 passende former. Stek i vannbad, 25 minutter på 150 grader, eller til de såvidt tykner.

Til servering:

4 ss ørretrogn

4 ss rensede edamame soyabønner

Friske urter og blomster

Server Chawanmusi rett fra ovnen. Topp med ørretrogn, edamame og friske urter og blomster.

vaffel og steinsopp sandwich cop_edited.

Dessert, 4 personer

 

Iskrem:

8 dl H-melk

2 dl fløte

250 g steinsoppkaramellsaus

10 eggeplommer

 

Vaffel:

600 g mel

3 ts bakepulver

800 g kulturmelk

300 g melk

3 egg

3 dl sukker

1 dl smeltet smør

 

Steinsoppkaramellsaus:

200 g sukker

200 g stekt steinsopp i biter ((eller din favoritt-skogsopp)

200 g fløte

50 g smør i terninger

 

Til servering:

Mørk brunost

dvergbjork.png

Vaffelsandwich med iskrem smakt til med steinsopp og karamell

Pensle filodeigen med vann og legg/lim dem sammen. Del i firkanter passende til terteformene.  Finhakk fisken og smak til med olivenolje og salt. Varm opp eplemost, eplecidereddik og musserende til ca 80 grader. Legg i vekstene og la dem trekke et par minutter, men ikke la dem bli helt myke gjennom. Ta dem ut av syltelaken. Ha majones i filotertene. Legg på fisk og topp med ville vekster.

Forrett eller mellomrett til 4 personer

Suppe:

500 g piggsopp, renset og delt i biter
(eller din favoritt-skogsopp)

2 ss smør

2 sjalotløk, i skiver

2 dl tørr hvitvin

5 dl lys kraft (kylling, kalv eller vegetar)

3 ss tyttebær

1 ss revet brunost

2 ss reinlav

2 ss soppsoyasaus

5 dl fløte

1 dl creme fraiche

 

Tartar:

250 g viltkjøtt av god kvalitet

God olivenolje og flaksalt

 

4 vakteleggeplommer

piggsopp-suppe-med-tartar-COP.jpg

Piggsoppsuppe med tartar

Suppe:

Fres sopp i smør. Ta ut noen pene biter og spar til anretning. I kjelen tilsettes sjalottløk, og hvitvin. Kok opp. Ha i kraft, tyttebær, brunost, reinlav og soppsoya. Kok opp igjen og la trekke i minst 30 minutter. Kjør med en mikser. Sil over i en ny kjele.  Ved servering: tilsett creme fraiche og skum opp med stavmikser.

 

Finhakk eller skrap kjøttet til tartar. Smak til med olivenolje og salt. Anrett i tallerken med soppbitene som ble tatt ut i begynnelsen. Topp med vakteleggeplomme og hell over den skummende piggsoppsuppen.

granmatriske-buljong-med-lok-og-spekeskinke-cop.jpg

Granmatriske-buljong med løk og sprøstekt spekeskinke

Forrett eller mellomrett til 4 personer

300 g granmatriske (eller din favoritt-skogsopp)

3 hvitløksfedd

1 ss smør

1 dl tørr eplemost

5 dl grønnsaksbuljong

2 kvister timian, et par spede furukongler eller en liten neve friske granskudd (plukkes om våren og oppbevares i fryseren)

Soppsoyasaus

 

4 små sjalott eller delikatesseløk

4 ts majones, gjerne røkt

4 tynne skiver spekeskinke

Olje til steking

2 dl krutonger, eller annet sprøtt

Fres sopp og hvitløk i en kjele med smør. Ha i eplemost, grønnsaksbuljong og timiankvister. Kok opp og la trekke i minst 35 minutter. Sil over i en ny kjele. Smak til med soppsoya før servering.

 

Del sjalottløk i to på langs. Bak 8-10 minutter i ovnen på 180 grader. Ta ut innmaten og fyll båtene med majones
(Ta vare på skallet, det kan gjerne brukes i soppkraften).

Stek skivene av spekeskinke i stekepanne med olje på middels varme til dem er sprø.

 

Anrett løk, sprø spekeskinke og krutonger i dype tallerken. Hell over den varme buljongen og server straks.

bottom of page