Rosa til
alt som
er rosa

Geir Salvesen

Bidragsyter

Elisabeth Jahr Hilde

Fotograf
Inkognito as

Rosévin er ikke bare en enkel drikk for venninnegjengen fredag kveld. Det er et seriøst vinalternativ som fungerer som en «missing link» i tilfeller der hverken hvitvin eller rødvin er ideelt.

Hva heter vintypen som har fått størst oppsving i Norge de siste årene? Jo, du gjettet riktig. Rosévin.

Vinene som har varianter av rosa på farge har hatt en økning på 30 prosent enkelte år. Riktignok fra et litt beskjedent nivå tidligere, men hva er det som er skjedd?

Vel, nordmenn er nok blitt mer kontinentale. Om sommeren velger vi lettere viner, men vi vil ikke gi slipp på smaken. Dette er nemlig en drikk som fungerer både som en hvitvin med dens friskhet og livlighet, og som har rødvinens elementer av kraft og mørkere fruktighet.
Men det du kanskje ikke tenker så mye over, er at rosévin er noe av det mest allsidige som finnes. Den fungerer både som kosedrikk på terrassen, og som et drikkealternativ til mat. Sjømat, f. eks. Alt som har samme farge – rosa – som hummer og reker, fungerer med rosévin.

Rødvinsdruer er hovedsaken

For å fremstille rosévin er det vanligst å ta en eller flere rødvinsdruer, la skallet være med etter pressingen bare en dag eller to og så fjerne skallene som gir farge. Hvor lenge skallet er med vil bestemme farge, intensitet i smak og om det skal være tendenser til tanniner. Tanniner – garvestoffer – sitter nemlig i skallet.

Slik kan produsentene «leke» seg frem til en blandingsperiode – eller maserasjon, som det heter på fagspråket – som passer dem og deres viner.

I Norge er det kultvinene Il Mimmo fra Piemonte og Rosaura fra Campania – begge i Italia – som har vekket interessen for rosé. Mine favoritt-roséer kommer fra Provence i Sør-Frankrike.

 Angelina Jolie og Brad Pitt

– Se her, sier Tom Bove på Ch. Mascaronne i Provence.
– Er ikke dette litt spesielt jordsmonn, så vet ikke jeg.Han holder opp en neve med småstein som ligner lys skifer.Jord og jord, fru blom. Det er stein og nedbrutt stein. Akkurat slike elementer som er med på å gi vin personlighet. I Provence i Sør-Frankrike har man hatt tradisjon for å lage rosévin i 2000 år, så de burde jo ha litt greie på det.
Tom Bove er for øvrig mannen som solgte Château Miraval i Provence til Brad Pitt og Angelina Jolie. (Se vintipsene.) For pengene kjøpte han seg Mascaronne.

 

En rosé for alle anledninger

Rosévin kommer i en rekke forskjellige tapninger og stiler. Noen så lyse og elegante at man skulle tro de var hvitviner. Andre umiskjennelige rødrosa, på grensen til rødvin. Noen med rene bærfrukttoner, andre med nesten bacon-aktige aromaer.

Hva man kan lære av det? At det finnes en rosévin omtrent for enhver anledning. Inkludert grillkjøtt.


Billig image

Rosévin har hatt et litt «billig» image i lang tid, blant annet fordi vinene var billige og litt kjedelige og utvannede. Det er i ferd med å endre seg. Domaine Ott har lenge vært Rolls Royce’en blant roséviner, men nå har også Château d’Esclans meldt seg på. Og med heftige prislapper som om det var et Bordeaux-slott det gjaldt.

 

Viner

Men her skal vi se på noen rimeligere varianter.

Hva er gode rosévinskjøp i Norge?

Som regel er vi på jakt etter de siste årgangene.
Været i Sør-Frankrike er mer stabilt enn mange andre steder, så her er det få årgangsvariasjoner. 2015 og 2016-årganger er begge veldig gode.

Franske roséviner

Ch. La Mascaronne 2016, Provence,
Frankrike.

158,90,-
Karakter: 6
Poeng: 87
Bestillingsutvalget: 9240901

En sommerlig rosévin det er lett å like. Kjenn duft av fersken samt mode røde bær, og med smak av friske markjordbær. Druene er håndplukket Cinsault og Grenache. Vinen kan fint nytes alene og til det du liker rosévin til som salater, kylling og lette fiskeretter.

 

Léoube Petit Rose Tout Simple 2016, Provence, Frankrike.

Kr 199,90,-
Karakter: 5
Poeng: 85
Bestillingsutvalget: 7604301

Elegant, med markjordbær og en delikat frukt med elementer både fra røde og hvite bær. Frisk og krisp i stilen, men uten å være syrlig. Middels fylde. Bra konsentrasjon.

 

 

 

 

 

Ch. Miraval Rosé 2016, Jolie-Pitt & Perrin, Provence, Frankrike.

Kr 199,90,-
Karakter: 5
Poeng: 85
Basisutvalget: 2263301

Elegant, men litt smålåten roseduft, svakt jordbær og bringebær også, delikat og elegant i smaken, forsiktig, krisp med god syre. Tilhører det separerte skuespillerparet Brad Pitt og Angelina Jolie.

 

Domaine du Deffends Rosé d’Une Nuit 2016, Domaine du Deffends, Provence, Frankrike.

Kr 188,90,-
Karakter: 6
Poeng: 86
Bestillingsutvalget: 7630001

Deilig, økologisk vin, nesten på hvitvinsgrensen, subtil lukt og smaksbilde, kirsebær og roser, så bra og elegant, mineralsk. Fin slankhet. En miks av 35 % Grenache, 50 % Cinsault og 15 % Vermentino.

 

 

Berne Grande Récolte Rosé 2016, Provence, Frankrike,

kr 164,90,-
Karakter: 6
Poeng: 85
Bestillingsutvalget: 1293701

Utseendet teller når vinflasken i tungt glass er så vakker. Innholdet fra Grenache og Cinsault druer er svært velsmakende og vinen er laget på en klassisk vingård fra 1750. Den har delikat duft av fersken, aprikos, rips og urter med tørr, frisk og fyldig smak med velbalansert syre og lang ettersmak. Passer til lyst kjøtt, grillet fisk, spekemat og aperitiff. Samt franske retter som bouillabaisse (fiskesuppe) og salat Nicoise.

 

Italienske roséviner

Rosaura 2015/2016, Feudi di San Gregorio, Campania, Italia.

Kr 139,90,-
Karakter: 5
Poeng: 82
Basisutvalget: 3311501 

 

Alltid frisk og klart rødbærsfruktig, denne rimelige rosévinen fra det sørlige Italia. Hint av rips og kirsebær og urter. Laget på den litt skarpe Aglianico-druen.

 

Il Mimo 2016, Vign. di Cantalupo, Piemonte, Italia.

Kr 169,90,-
Karakter: 6
Poeng: 85
Basisutvalget: 511401

Dette er blitt en slags kultvin i Norge, og denne siste årgangen er bedre enn noen sinne. Det er alltid en syrlighet og et svakt tanninbitt i Il Mimo, men det passer fint til f. eks proteinrik mat med fett. Pølser og skinker, f. eks. Laget på Nebbiolo-druer.