Rips

-blank og vakker

Det er ikke lett å være syrlig når du skal slåss med de søte, men det er ikke mange som slår ripsen når det kommer til gelé.

Ripsen er blank og frisk og syrlig og vokser i lange, flotte klaser, men i møte med jordbær og bringebær er det lett å komme til kort. Men nå kommer ripsen også i litt søtere sorter – uten at de mister den syrlige friskheten som kjennetegner bærene. Hvite rips er dessuten gjerne litt søtere enn de røde.

Trenden over hele Europa er at vi spiser mer friske bær, og vi spiser dem som de er. Det samme ser vi i Norge, og interessen for både rips, solbær og stikkelsbær øker.

Fordi ripsen vokser i lange, vakre klaser, er den utrolig lekker i desserter eller på toppen av en kake.

Den gjør seg like fint som saft eller gelé. Én ting er at fargen er klar og rød, men høyt innhold av pektin gjør også at det er enkelt å få en stiv gelé.

Skal du lage gelé, lønner det seg å plukke bærene før de er helt modne. Da stivner geleen lettere, men samtidig får du en naturlig søtere gelé med godt modne bær. De kan bare trenge litt hjelp av syltepulver.

Bærklasene innbyr også til å tenke litt utradisjonelt. Hva med å bytte ut granateplekjerner med friske ripsperler i stedet – for eksempel i en couscous-salat, den som gjerne kalles «jewel salad». Ripsen er like dekorativ på farge, samtidig får du noe av den samme, syrlige smakseksplosjonen i de små bærene.

Ripsgelé

1 l rips
2 dl vann
1 kg sukker/liter saft

Vask ripsene og fjern stilker og hams.
Ha bærene i en kjele sammen med vannet og kok under lokk til alle bærene har kokt i stykker.
Ha bærmassen i en saftsil, eller et kjøkkenhåndkle til avdrypping i et par timer.
Mål opp saften og bland med sukker i en kjele.
Kok saften over svak varme i 30 min til alt sukkeret er løst opp.
Fjern skummet som kommer på overflaten.
Ha geleen på rene glass, og sett kaldt.

For å se om geleen er ferdig for å helles på glass kan du ta en geléprøve. Ha litt varm gelé på en kald tallerken. Sett tallerkenen i kjøleskapet i et par minutter. Dra en skje gjennom geleen. Danner det seg rynker på geleen så er den ferdigkokt og vil stivne i glassene.

Rips-limonade

8 porsjoner

1 liter rips
Saft og revet skall fra 4 sitroner
6 dl sukker
1 liter kokende vann

Ha alle ingrediensene i en stor bolle.
Mos ripsen med en stavmikser, og sett deretter bollen kaldt i 24 timer.
Sil saften over i rene flasker.
Oppbevar saften i kjøleskapet, eller frys ned hvis du ikke skal drikke opp saften med en gang.
Bland saften med kaldt vann ved servering.

Bland saften med cava eller prosecco og server som en forfriskende sommerdrink.

Salat med røkt makrell og rips-vinaigrette

4 porsjoner

Rips-vinaigrette:
1 dl rips
Litt sitronsaft
1 ts flytende honning
1 dl nøytral olje
Salt og pepper
2 hjertesalater
2 røkte makrellfileter
1/2 agurk i skiver
4 reddiker i skiver
2 ss hakket gressløk

Passér ripsene gjennom en sikt.
Tilsett sitronsaft og honning, og pisk inn oljen.Smak til med salt og pepper.Del opp hjertesalatene, og skyll bladene i kaldt vann.Rist av vannet, og tørk bladene i en salatslynge.

Anrett salat, makrell, agurk og reddiker på tallerkener og hell over dressing.Dryss over gressløk og server.
Server med et godt brød. Nystekt makrell smaker også godt å servere i denne salaten.

Krydderkake med rips

8 porsjoner

Smør til formen
Griljermel
2 egg
2 dl sukker
1 dl ripsgele
1 dl rips
1,5 dl rømme
0,75 dl smeltet smør
3 dl hvetemel
1 ts natron
1 ts kanel malt

Smør en ildfast form og dryss med griljermel.
Pisk egg og sukker til eggedosis.
Vend inn gele, rips, rømme og smeltet smør.
Bland sammen mel, natron og kanel i en bolle. Sikt blandingen over i bollen med det andre.
Vend sammen.
Hell røren i den smurte formen, og stek midt i ovn ved 175 °C i ca. 1 time eller til kaken er gjennomstekt.

Server kaken med lettpisket krem, hakket peppermynte og rips.