Rips – syrlige, friske og deilige
Rips er smellvakre. Nå kommer det også litt søtere sorter, uten at ripsen mister den syrlige friskheten. Bruk bærene i kaker, til saft og gelé og i salater.
Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg/Inkognito
Fordi ripsen vokser i lange, vakre klaser, er den utrolig lekker i desserter eller på toppen av en kake. Den gjør seg like fint som saft eller gelé. Én ting er at fargen er klar og rød, men høyt innhold av pektin gjør også at det er enkelt å få en stiv gelé.
Skal du lage gelé, lønner det seg å plukke bærene før de er helt modne. Da stivner geleen lettere, men samtidig får du en naturlig søtere gelé med godt modne bær. De kan bare trenge litt hjelp av syltepulver.
Bærklasene innbyr også til å tenke litt utradisjonelt. Hva med å bytte ut granateplekjerner med friske ripsperler i stedet – for eksempel i en couscous-salat, den som gjerne kalles «jewel salad». Ripsen er like dekorativ på farge, samtidig får du noe av den samme, syrlige smakseksplosjonen i de små bærene.
Ripsgelé
1 l rips
2 dl vann
1 kg sukker/liter saft
Vask ripsene og fjern stilker og hams.
Ha bærene i en kjele sammen med vannet og kok under lokk til alle bærene har kokt i stykker.
Ha bærmassen i en saftsil, eller et kjøkkenhåndkle til avdrypping i et par timer.
Mål opp saften og bland med sukker i en kjele.
Kok saften over svak varme i 30 min til alt sukkeret er løst opp.
Fjern skummet som kommer på overflaten.
Ha geleen på rene glass, og sett kaldt.
For å se om geleen er ferdig for å helles på glass kan du ta en geléprøve. Ha litt varm gelé på en kald tallerken. Sett tallerkenen i kjøleskapet i et par minutter. Dra en skje gjennom geleen. Danner det seg rynker på geleen så er den ferdigkokt og vil stivne i glassene.
Rips-limonade
8 porsjoner
1 liter rips
Saft og revet skall fra 4 sitroner
6 dl sukker
1 liter kokende vann
Ha alle ingrediensene i en stor bolle.
Mos ripsen med en stavmikser, og sett deretter bollen kaldt i 24 timer.
Sil saften over i rene flasker.
Oppbevar saften i kjøleskapet, eller frys ned hvis du ikke skal drikke opp saften med en gang.
Bland saften med kaldt vann ved servering.
Bland saften med cava eller prosecco og server som en forfriskende sommerdrink.
Salat med røkt makrell og
rips-vinaigrette
4 porsjoner
Rips-vinaigrette:
1 dl rips
Litt sitronsaft
1 ts flytende honning
1 dl nøytral olje
Salt og pepper
2 hjertesalater
2 røkte makrellfileter
1/2 agurk i skiver
4 reddiker i skiver
2 ss hakket gressløk
Passér ripsene gjennom en sikt.
Tilsett sitronsaft og honning, og pisk inn oljen.Smak til med salt og pepper.Del opp hjertesalatene, og skyll bladene i kaldt vann.Rist av vannet, og tørk bladene i en salatslynge.
Anrett salat, makrell, agurk og reddiker på tallerkener og hell over dressing.Dryss over gressløk og server.
Server med et godt brød. Nystekt makrell smaker også godt å servere i denne salaten.
Krydderkake med rips
8 porsjoner
Smør til formen
Griljermel
2 egg
2 dl sukker
1 dl ripsgele
1 dl rips
1,5 dl rømme
0,75 dl smeltet smør
3 dl hvetemel
1 ts natron
1 ts kanel malt
Smør en ildfast form og dryss med griljermel.
Pisk egg og sukker til eggedosis.
Vend inn gele, rips, rømme og smeltet smør.
Bland sammen mel, natron og kanel i en bolle. Sikt blandingen over i bollen med det andre.
Vend sammen.
Hell røren i den smurte formen, og stek midt i ovn ved 175 °C i ca. 1 time eller til kaken er gjennomstekt.
Server kaken med lettpisket krem, hakket peppermynte og rips.