Reker på sitt aller beste!
Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg/Inkognito
Reker er alltid godt, men de er aller best når det er kaldt i havet. Spis ferske reker med loff og sitron, men prøv noen litt mer spenstige varianter. Stek dem med masse hvitløk, friter dem i kokos eller lag en hvit pizza med reker eller en japansk ramen og myke vårruller.
Myke vårruller med reker
Fyll:
3 dl reker, pillet
1/4 issalat, i strimler
1 gulrot, i strimler
2 vårløker, strimlet
1/2 agurk, strimlet
Litt frisk koriander
Ca 8 myke vårrullplater
Til servering:
Hoi sin saus
Ristede sesamfrø
1. Legg alle ingrediensene til fyllet i små skåler.
2. Skyll en vårrullplate i lunket vann og legg den ut forran deg. Fordel fyllet på platen og rull sammen. Gjenta med resten av platene.
3. Servér rullene med hoi sin saus, og dryss over sesamfrø og koriander.
Hvis du ønsker en enda mer eksotisk smak så kan mango og peanøtter rulles inn i vårrullene.
Friterte kokosreker
Ca 40 store reker
2 dl hvetemel
2 egg, sammenpiskede
1 dl kokosmasse
1 dl pankoflakes
8 dl frityrolje
1/2 ananas
2 dl kokosflakes
2 vårløk, i skiver
1 rød chili, hakket
Litt maldonsalt
2 dl sweet chili saus
1. Pill rekene, men behold gjerne halen på. Det ser kult ut og er praktisk å holde i når man spiser de. Vend først rekene i mel, så i sammenpiskede egg, og tilslutt i en blanding av kokosmasse og pankoflakes.
2. Varm opp en kjele med oljen i, og friter rekene til de har pen farge. La fettet renne fra på husholdningspapir.
3. Strimle ananas og anrett på fire tallerkener sammen med kokosflakes, vårløk og chili. Dryss over litt salt og servér med sweet chili saus.
Dette er en smakfull forrett som også gjør seg godt som en lett lunsj.
Ramen med reker og shiitake
Rekebuljong:
4 store never reker
1 løk
2 hvitløkfedd
1 gulrot
1 stangselleristilk
2 ss olje
2 ss tomatpure
Salt
Chilipepper
Limesaft
4 egg
4 porsjoner risnudler
1 neve shiitake, tørket
Til servering:
Vårløk, hakket
Chili, i ringer
Ristede sesamfrø
1. Pill rekene. Hakk løk, hvitløk, gulrot og selleri og surr i olje i en kjele sammen med rekeskall og tomatpure. Dekk med vann og kok i 20 min. Smak til buljongen med salt, chili og limesaft.
2. Kok eggene i 6 min. Skyll de i kaldt vann og skrell de. Kok nudler etter anvisning på pakken. Kok med shiitakesopp til de er myke, eller la de trekke i rekebuljongen.
3. Ha nudler og shiitake i fire tallerkener. Topp med reker, bløtkokte egg, vårløk, chili og ristede sesamfrø. Hell over buljongen og servér.
Ingrediensene i en ramensuppe kan varieres i det uendelige, men må inneholde nudler og en god buljong.
Pizza bianco med reker, dill og sitron
Pizzadeig:
1,5 dl vann, lunket
0,5 pk tørrgjær
1 ts sukker
1 ts salt
1 ss olivenolje
4 dl hvetemel
2 dl creme fraiche
4 dl reker, pillet
4 vårløk, hakket
2-3 dl ost, revet
Til servering:
Dill, hakket
Sitronskall, revet
1. Ha vannet i en bolle og tilsett gjær, sukker, salt og olivenolje. Arbeid inn melet litt etter litt til en jevn deig. Elt deigen for hånd eller i maskin i 5 min. La deigen heve under et klede i 30 min.
2. Del deigen i fire emner som du ruller til boller. La bollene heve i 20 min. Sett en bakerstein nederst i ovnen, og sett ovnen på full guffe.
3. Kjevle ut bollene og ha på creme fraiche, reker og vårløk. Dryss ost over og stek pizzaene til de har pen farge. Dryss over dill og sitronskall og servér.
Ha gjerne aspargestopper og/eller cherrytomater på pizzaen før steking.
Reker i hvitløksmør
Litt olje
50 g smør
1/2 gul løk, hakket
2 hvitløkfedd, i skiver
200 g reker, uten hode
1 ts sort pepper
1. Varm opp en stekepanne og ha i olje. Smelt smøret over middels varme og tilsett løk og hvitløk.
2. Surr til løken er myk, og tilsett reker. Stek til rekene er gjennomvarme og tilsett pepper.
3. Servér med brød og sitron.
Bruk gjerne scampi hvis du ønsker. Ha hakket persille, koriander eller basilikum på rekene ved servering for ekstra smak.