Plommer

-kanskje høstens vakreste

De er mørke lilla, gylne eller ferskenrøde og har navn som Victoria, Opal og Excalibur – plommer er liksom helt i en egen klasse.

Bare synd at sesongen er så veldig kort, og den norske er enda kortere. Du må være rask hvis du skal sikre deg norske plommer i de tre-fire ukene i august/september du får dem i butikken.

Til gjengjeld er de verdt å kjempe for. De er fulle av saft og smak – i hvert fall hvis du plukker dem når de er skikkelig modne.

Men plommer er noe sarte skapninger. De tåler ikke at du tar hardt i dem, og de sprekker hvis de blir for modne. Derfor er de nødt til å høstes før de blir overmodne hvis de skal rekke butikken.

Sånn sett er de norske plommene litt heldig stilt. De har kortere vei fra grenen til butikklageret, og derfor kan de også høstes litt senere. For det er ingen tvil om at plommene er aller best når de er søte og saftige.

Mange som har plommetre i hagen fortviler, fordi plommene tåler så kort lagring. Det er tross alt grenser for hvor mange plommer man kan spise på en gang. Men da er det greit å vite at de godt kan fryses ned. Del dem i to, fjern steinen, og frys dem ned til senere.

Da kan de brukes i dessert – i en smuldrepai, eller som eplenes søte søster i Tilslørte bondepiker.

Eller du kan gjøre som en av de norske plommedyrkerne gjør; Atle Sivert Tærum på Skott Gård i Buskerud, gjør suksess med en plommegløgg. Du kan prøve noe av det samme. Kok plommene med gode julekryddere og spis dem med iskrem eller vispet krem til. Men saften, den kan bli en varmende og god gløgg en kjølig høstdag.

Syltede plommer

4 porsjoner

3 dl rød god vin
1,5 dl muscavadosukker
2 hele stjerneanis
8 plommer
Vaniljeis til servering

Ha vin, sukker og stjerneanis i en kjele og kok sammen i 10 minutter.
Del plommene og fjern steinene.
Ha plommene i kjelen med laken.
Kok opp, og trekk kjelen fra varmen.
La plommene avkjøles i laken.

Server plommene med vaniljeis, eller ha dem over i sylteglass og oppbevar i kjøleskap til senere.

Plommene smaker også godt som tilbehør til viltmiddagen.

 

Plommechutney

10 porsjoner

1 kg plommer
2 rødløk
2 hvitløkfedd
1 rød chili
2 dl sukker
1 dl eplejuice
0,5 dl eplesidereddik
6 hele kardemommekjerner
Salt

Del plommene og fjern steinene.
Hakk løken, skive hvitløkfeddene og chilien.
Ha plommer, løk, hvitløk og chili en en kjele og tilsett sukker, eplejuice, eddik og kardemomme.

Kok sammen til en tykk saus over svak varme i ca. 40 minutter.
Smak til chutneyen med salt.
Ha chutneyen over i rene glassbokser, og oppbevar svalt og mørkt.

Plommechutney smaker godt til grillet kjøtt. La gjerne chutneyen modnes i et par uker i kjøleskapet før servering.

Ovnsbakte plommer med mandel

175 g smør
1 dl mandler
4 eggehviter
2 dl sukker
1 dl mel
4 plommer

Til servering:
2 dl rømme
2 ss melis
Frøene fra 1/2 vaniljestang
Litt revet sitronskall

Smelt smøret.
Miks mandler til mel.
Pisk eggehviter og sukker til tykt skum, og vend ned mandelmel, mel og smeltet smør, litt av gangen.
Ha røren i en ildfast form.
Del plommene og fjern steinene.

Ha plommene i formen med røren, og stek midt i ovn ved 175 °C i ca. 30 minutter.
Pisk sammen rømme, melis og vaniljefrø til det tykner. Smak til med sitronskall, og server til de bakte plommene.

En deilig høstdessert som bør serveres litt lun. Vaniljeis- eller krem smaker også godt til.