Saftige, modne plommer
- grip sjansen mens du kan
Du må være rask hvis du skal sikre deg norske plommer i de tre-fire ukene i august/september du får dem i butikken.Til gjengjeld er de verdt å kjempe for. De er fulle av saft og smak – i hvert fall hvis du plukker dem når de er skikkelig modne.
Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg/Inkognito
Plommer er aller best når de er søte og saftige. Men de er noen sarte skapninger og sprekker hvis de blir for modne. Derfor er de nødt til å høstes tidlig hvis de skal rekke butikken før de blir overmodne. Sånn sett er de norske plommene litt heldig stilt. De har kortere vei fra grenen til butikklageret og kan de høstes litt senere.
Men plommene tåler dårlig lagring. Det er tross alt grenser for hvor mange plommer man kan spise på en gang. Da er det greit å vite at de godt kan fryses ned. Del dem i to, fjern steinen, og frys dem ned til senere. Bruk de frosne plommene i dessert – i en smuldrepai, eller som eplenes søte søster i Tilslørte bondepiker.
Eller du kan gjøre som plommedyrkerne på Skott Gård i Buskerud – gjør suksess med plommegløgg. Du kan prøve noe av det samme. Kok plommene med gode julekryddere og spis dem med iskrem eller vispet krem til. Og saften – den kan bli en varmende og god gløgg en kjølig høstdag.
Syltede plommer
4 porsjoner
3 dl rød god vin
1,5 dl muscavadosukker
2 hele stjerneanis
8 plommer
Vaniljeis til servering
Ha vin, sukker og stjerneanis i en kjele og kok sammen i 10 minutter.
Del plommene og fjern steinene.
Ha plommene i kjelen med laken.
Kok opp, og trekk kjelen fra varmen.
La plommene avkjøles i laken.
Server plommene med vaniljeis, eller ha dem over i sylteglass og oppbevar i kjøleskap til senere.
Plommene smaker også godt som tilbehør til viltmiddagen.
Plommechutney
10 porsjoner
1 kg plommer
2 rødløk
2 hvitløkfedd
1 rød chili
2 dl sukker
1 dl eplejuice
0,5 dl eplesidereddik
6 hele kardemommekjerner
Salt
Del plommene og fjern steinene.
Hakk løken, skive hvitløkfeddene og chilien.
Ha plommer, løk, hvitløk og chili en en kjele og tilsett sukker, eplejuice, eddik og kardemomme.
Kok sammen til en tykk saus over svak varme i ca. 40 minutter.
Smak til chutneyen med salt.
Ha chutneyen over i rene glassbokser, og oppbevar svalt og mørkt.
Plommechutney smaker godt til grillet kjøtt.
La gjerne chutneyen modnes i et par uker i kjøleskapet før servering.
Ovnsbakte plommer med mandel
175 g smør
1 dl mandler
4 eggehviter
2 dl sukker
1 dl mel
4 plommer
Til servering:
2 dl rømme
2 ss melis
Frøene fra 1/2 vaniljestang
Litt revet sitronskall
Smelt smøret.
Miks mandler til mel.
Pisk eggehviter og sukker til tykt skum, og vend ned mandelmel, mel og smeltet smør, litt av gangen.
Ha røren i en ildfast form.
Del plommene og fjern steinene.
Ha plommene i formen med røren, og stek midt i ovn ved 175 °C i ca. 30 minutter.
Pisk sammen rømme, melis og vaniljefrø til det tykner. Smak til med sitronskall, og server til de bakte plommene.
En deilig høstdessert som bør serveres litt lun. Vaniljeis- eller krem smaker også godt til.