Pilking og fiskelykke
Magnus Sjøberg kokk/stylist /fotograf
Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid
Frisk luft og fersk fisk. Bedre kombinasjon finnes ikke. Men være sikker på at isen er trygg før du beveger deg utpå.
Smørstekt abbor med stuede poteter og pepperrotsmør
4 porsjoner/30 minutter
Stuede poteter:
1 ss hvetemel
3 dl matfløte
Salt og pepper
700 g kokte poteter i biter
3 ss hakket persille, timian eller dill
Pepperrotsmør:
100 g smør
1 hakket sjalottløk
2 hardkokte egg, hakkede
1-2 ss revet pepperrot
Ca. 600 g fileter av abbor
Hvetemel
Brønnkarse til pynt
Ha mel og fløte i en kjele og kok opp. Rør hele tiden i kjelen. Kok i 5 minutter, og smak til med salt og pepper. Vend i poteter og urter, og kok opp.
Pepperrotsmør:
Surr løken i litt smør til løken er myk. Tilsett resten av ingrediensene og kok raskt opp. Krydre fisken med salt og pepper, og snu dem i mel.
Stek fisken på begge sider i smør til de er gjennomstekte og sprø. Server fisken nystekt med stuede poteter, pepperrotsmør og brønnkarse.
Server med smørstekte kantareller og bakte røtter.
Gjeddekaker med ramsløk
4 porsjoner/20 minutter
Ingredienser:
600 g gjeddefilet i terninger
2 ts salt og pepper
2 ss potetmel
2 dl matfløte
2-3 ss ramsløkpuré
Smør til steking
Ha fisk og salt i en kjøkkenmaskin, og kjør sammen. Tilsett potetmel og kjør raskt sammen. Spe med matfløte til en jevn farse, og ha i ramsløkpuré. Krydre med pepper, og eventuelt mer salt. Form farsen til kaker som stekes på begge sider i smør, til de er gyldne og gjennomstekte.
Dette er en grunnoppskrift på fiskekaker. Bruk gjerne annen fisk som f.eks. hyse, sei, laks eller torsk.
Gjørs-queneller
Fine fiskeboller
4 porsjoner/30 minutter
Ingredienser:
600 g filet av gjørs
2 egg
3 dl rømme
1 dl hakket dill
1 ts salt og pepper
1 liter fiskebuljong
Ha fiskefilet, eggeplommer, rømme og dill i en kjøkkenmaskin, og krydre med salt og pepper. Kjør sammen til en jevn røre. Stivpisk eggehvitene, og vend sammen med fiskerøren. Kok opp fiskebuljongen. Form røren til små boller som has rett oppi den varme buljongen. Kok over svak varme til bollene flyter opp, da er de ferdige.
Server quenellene i buljongen med kokte rotgrønnsaker, purre og poteter.