
PÅSKEKOS
Om man er alene, med familie eller venner så er påsken synonymt med kos! Under får du oppskrifter på drinker og snacks du kan invitere til kos i solveggen med. Min umiddelbare favorittkombinasjon av oppskriftene under er Påske Paloma og risottoboller med cheddardipp.
Påsken kan ikke komme fort nok!
Så kos deg i sola!

god påske
Påskedrinker: Kenneth Charles
Påskesnacks: Julie Øyan
Foto: Ann Kristin Engebakken

2 cl Michter’s bourbon
1 cl appelsinlikør
1 cl Baileys
15 cl Cocio
Garnityr: vaffelkjeks
Denne drinken kan serveres varm eller kald.
For kald versjon fylles et highball-glass med is. Ha i ingrediensene og rør godt før du nyter.
For varm versjon ha alle ingrediensene i en kjele. Varm opp sakte, men ikke over 78 °C. For da fordamper alkoholen.
Kvikk Lunsj
PÅSKEDRINKER
Alle drinkene er til 1 person

Blåbær med digg krem
1 cl Farmers gin
1 cl Créme de Cassis
3 ss blåbærsyltetøy
3 cl sitronsaft
2 cl Monin blåbærsirup
Denne drinken kan serveres varm eller kald.
For kald versjon ha alle ingrediensene, unntatt kremen, i en shaker. Fyll shakeren med is og shake til det danner seg frost på utsiden. Sil over i et cocktail-glass og topp med krem etter ønske. Dryss knust kjeks på toppen.
For varm versjon ha alle ingrediensene, unntatt sitronsaft og krem, i en kjele. Varm sakte opp uten å la det fosskoke. Sil over i en kaffekopp og tilsett sitronsaft. Rør om og topp med krem og knust kjeks. Hvis du lager den varme varianten, kan det lønne seg å tilsette 5 cl vann.
For å lage digg krem, hell fløten i en bolle. Tilsett hvit sjokoladesirup og melis. Rist eller visp lett til kremen tykner, men fortsatt er flytende.
Digg krem
1 dl fløte
1 ss hvit sjokoladesirup
1 ts melis
Garnityr: krem og knust kjeks

Klementini
4 cl Farmers gin
3 cl sitronsaft
4 stk korianderfrø
3 ss klementinmarmelade
1 cl sukkerlake
Ha korianderfrøene i en shaker og knus dem lett for å frigjøre smakene. Tilsett resten av ingrediensene og shake til det danner seg frost på utsiden. Sil over i et cocktail-glass og server umiddelbart.

Påske Paloma
4 cl rosmarin mezcal
1 cl limesaft
Three Cents Pink Grapefruit Soda
Garnityr: limeskive og rosmarinkvist
Fyll et highball-glass med is. Hell over ingrediensene og rør lett for å blande. Pynt med limeskive og rosmarinkvist.
Denne varianten gir en spennende kombinasjon av rosmarin, grapefrukt og et hint av røyk fra mezcalen. Perfekt for en kveld på hytta.

Luksuskarsk
2 cl bourbon
2 cl Nuet Karsk
Kaffe
Krem
Garnityr: tonkabønner eller sjokolade
Hell bourbon og Nuet Karsk i en kopp. Fyll opp med varm kaffe og topp med krem. Dryss revet tonkabønne eller sjokolade over kremen før servering.



Toddy Spritz
4 cl Nuet Toddy
Sparkling lemonade
Garnityr: bjørnebær, sitronskive og zest
Fyll et glass med is. Hell over Nuet Toddy og topp med sparkling lemonade. Pynt med bjørnebær, en sitronskive og litt sitronzest før servering.
Alle siruper og nødvendig barutstyr kan bestilles hos www.barkonsult.no. Alle siruper kan kjøpes på alle GULATING.
PÅSKESNACKS

Forvarm ovnen til 180 grader. Rist valnøttene i en tørr panne i 2-3 minutter til de får en lett gyllen farge. Smelt smør i en kjele, tilsett whisky, honning og røkt paprika, og la det småkoke i 1-2 minutter. Vend valnøttene i blandingen, og fordel dem på et bakepapir. Stek i ovnen i 8-10 minutter. Pass på så det ikke brenner seg. Dryss over rosmarin og havsalt før servering.
Tørket bresaola med ingefær og appelsin
Til 4 personer
150 g bresaola
1 ts revet fersk ingefær
½ ts appelsinskall, revet
1 ss olivenolje
½ ts honning

Legg bresaolaskivene på et bakepapirkledd stekebrett. Pensle lett med olivenolje og dryss over revet ingefær og appelsinskall. Drypp over litt honning. Stek på 120 grader i ca. 40 minutter til kjøttet blir helt sprøtt.
Tørket bresaola med ingefær og appelsin
Til 4 personer
150 g bresaola
1 ts revet fersk ingefær
½ ts appelsinskall, revet
1 ss olivenolje
½ ts honning
Legg bresaolaskivene på et bakepapirkledd stekebrett. Pensle lett med olivenolje og dryss over revet ingefær og appelsinskall. Drypp over litt honning. Stek på 120 grader i ca. 40 minutter til kjøttet blir helt sprøtt.
Til 4 personer
Risottoboller
2 dl arborioris
5 dl kyllingkraft
1 sjalottløk, finhakket
2 ss smør
1 dl hvitvin
50 g parmesan, revet
1 egg
1 dl brødsmuler
1 ts trøffelolje
Olje til fritering

Smelt 1 ss smør i en kjele og fres sjalottløken til den er myk. Tilsett arborioris og rør i 1 minutt før du heller i hvitvinen. Når vinen har kokt inn, tilsett kyllingkraft litt etter litt mens du rører, til risen er mør. Rør inn parmesan, 1 ss smør og trøffelolje.
La risottoen avkjøles helt før du former små boller. Vend bollene i sammenvispet egg og så i brødsmuler. Varm olje til 180 grader og friter bollene til de er gyllenbrune.
Smelt smør i en liten kjele på middels varme. Tilsett finhakket sjalottløk og la den surre til den er myk og gyllen. Hell i whisky og la den koke inn i ca. 1 minutt. Tilsett kremfløte og sennep, og rør godt før du tilsetter revet cheddar og parmesan. Rør til osten smelter, og sausen blir glatt. Smak til med røkt paprika, salt og pepper.
Server risottobollene varme med whisky-cheddardippen
Risotto-boller med whisky-cheddardipp
Whiskyglaserte valnøtter med rosmarin & havsalt
Til 4 personer
200 g valnøtter
2 ss whisky
1 ss honning
1 ts smør
½ ts røkt paprika
½ ts havsalt
1 ts finhakket frisk rosmarin