top of page

Ostefondue!

Kongen av ostesauser

Kokk: Joachim Åkerstrom    Foto: Ann Kristin Engebakken, Inkognito

De sene sommerkveldene nærmer seg, og da er noe av det beste man kan spise smeltet ost, ferskt brød, grønne salater og spekemat. Ostefondue er en glemt klassiker som mange forbinder med vinter og hustrige høstkvelder. Men en sen sommerkveld rundt et bord med gode venner er en perfekt anledning for å spise verdens beste delerett.

I Sveits spises ostefondue ofte til merkedager og høytider, og kan ha med seg et lite hav av tradisjoner og fremgangsmåter. Rundt et bord i Norge er det egentlig ikke så mange grunner til å henge seg opp i tradisjoner og regler fra et annet sted omtrent 1800 kilometer unna. Og det er nettopp da ostefondue blir så godt. Skal du forholde deg til en tradisjonell osteblanding fra alpene eller skal duvelge oster fra hele verden eller kanskje lage en blanding basert på norske oster? Norske osteprodusenter er jo som kjent blant verdens beste, så det er egentlig liten grunn til å ikke handle kortreist. Hva med en ostefondue fra Sør-Trøndelag? Høvding Sverre fra Orkladal ysteri, Seterost og Råblå fra Grindal ysteri med All you need is tart fra Hogna brygg?


For å lage ostefondue er det ikke nødvendig med en egen fonduegryte. Man kan også bruke en tykkbunnet jerngryte eller lignende. Ostesausen må holdes varm under måltidet, og da er det fint med en rødspritbrenner og et stativ som holder kjelen i riktig høyde over flammene. De lange gaflene, ofte dekorert med hver sin farge, gjør det enklere å finne sin gaffel, samt dyppe det man ønsker i ostesausen.


Tradisjonelle oppskrifter kan basere seg på bestemte ostetyper som f. eks den tradisjonelle Fondue neuchâteloise hvor man benytter en blanding av like deler gruyere og emmentaler sammen med hvitvin, eller f. eks Fribourgeoise hvor man benytter kokte poteter istedenfor brød, og vann istedenfor vin.


Ostefondue er tross alt egentlig en emulsjon, altså en stabil blanding av to elementer som egentlig ikke liker å leke sammen, som for eksempel olje og vann. Når man skal lage ostefondue er det derfor naturlige årsaker til at man benytter hvitvin. Vinsyren hjelper til med å stabilisere sausen, slik at den ikke skiller seg så lett. For å tykne sausen bruker man tradisjonelt potetmel, men maisstivelse er blitt mer og mer populært.


Hvis du virkelig ønsker å utfordre tradisjonelle ostefondueoppskrifter kan du benytte deg av det jeg kaller “Magisk ostepulver”, som egentlig heter Natriumsitrat, og er en blanding av sitronsyre, som mange tilsetter i syltetøy, og natron som du bruker i kaker og kjeks. Natriumsitrat finner du på nettet eller i spesialforretninger, eller du kan lage det selv. (Se lenger ned for oppskrift). I ostefondue blir natriumsitrat en liten superhelt og tar oppgaven som både emulgator og stabilisator, og du kan helt hoppe over potetmel, maisstivelse eller vinen om det er ønskelig. I tillegg kan du lage fondue av oster som normalt sett ikke benyttes, som for eksempel blåmuggoster.

Før du nå går igang med ostefondue er det noen små andre triks som kan være bra å huske på. Ikke overkok fonduen. Da får du fort en kornete og nesten sandaktig konsistens, og den kan også klumpe seg. Pass også på at det er nok væske i blandingen, hvis ikke ender du med en osteklump som kan være vanskelig å håndtere.

Ostefondue kan være rene hurtigmaten om det er det som trengs. Alt man trenger er jo å smelte litt ost i en gryte med litt vin eller annen væske som øl, sider eller vann. Og hvis du
synes at vann høres kjedelig ut, tenk heller på det som en væske som gir god plass til ostesmaken som ystemesterne har brukt lang tid på å foredle. Bordet kan dekkes med det du ønsker om du går utradisjonelt til verks. Rå grønnsaker og frukter som epler, pærer, gulrøtter, brokkoli, tomater også videre er godt når det ikke er varmebehandlet. Mange setter pris på en grønn salat ved siden av, som kan være litt fresh, men hold gjerne vinaigretten på siden slik at den ikke kommer i ostesausen. Pølsemat, spekemat, en liten biff, poteter i passe størrelse om de er fritert, kokt eller stekt passer også perfekt.

 

Selv om det ofte er spennende med store bugnende fat med mat, er det ofte litt enklere om man bare fordeler maten utover flere mindre tallerkener, og gjerne litt blandet. Det blir enklere å sende rundt, også er det meste tilgjengelig innenfor en håndsrekning for de fleste. Når fondue-gryten nesten er tom, kan du velge mellom to fremgangsmåter for å avslutte måltidet. Hvis det er litt ostefondue igjen kan man knekke et egg oppi gryta og røre rundt. Du får da en blanding med smeltet ost og eggerøre som er perfekt å skrape opp med en liten brødblings hver. Aller sist kan det tenkes at det ligger en osteskorpe på bunn av kjelen, som kalles ‘la religieuse’. Denne kan løsnes fra bunnen med en kniv eller gaffel og deles mellom gjestene som en fin avslutning. Hvis du ender opp med rester kan blandingen fint settes i kjøleskapet slik den er, eller du kan tilsette en liten skvett vann, så har du verdens beste smøreost.

Fondue neuchâteloise

Dette er en variant på den klassiske oppskriften, og den som mange forbinder med ostefondue. I denne oppskriften benyttes potetmel, og ikke maisstivelse. Potetmel trenger ikke å koke, og er derfor mer skånsom mot osteproteinene enn maisstivelse. Begge kan benyttes, men pass på at ikke fonduen overkoker.

Ingredienser:

1 fedd hvitløk
300 gr hvitvin (bruk gjerne en chardonay fra Jura eller savoie)
400 gr Gruyere ost
400 gr Emmental ost
10 gr potetmel (1 ss)
5 gr Kirsch (1 ss)
1 klype malt muskat
Brød og tilbehør

Finn frem en gryte, eller benytt fonduegryten hvis den fungerer på steketoppen. Fjern skallet på en hvitløk, og gni innsiden av kjelen med hvitløken. Riv eller skjær osten i små terninger, og bland inn potetmelet sammen med osten. Ha vin i kjelen og varm opp. Om du ønsker å koke bort alkoholen, kan vinen småkoke i omtrent 10 minutter før du senker temperaturen, og lar vinen få litt lavere temperatur. Når vinen er omtrent 80 grader celsius har du ost i kjelen. Sett ned varmen til medium. Mellomharde oster smelter på rundt 66 grader celsius, mens harde oster trenger litt høyere temperaturer. Ha gjerne osten i gryta porsjonsvis og se til at alt er smelter før du har i mer. Bruk en sleiv og rør sammen etterhvert som osten smelter. Om ostesausen blir for varm, kan du som nevnt ovenfor i teksten få en kornete eller klumpete konsistens.

Magisk ostepulver (Natriumsitrat)

Her er oppskriften på den lille superhelten som holder ostefonduen sammen, og sikrer en silkemyk konsistens. Denne lages lett på kjøkkenbenken, eller kan kjøpes på nett eller i spesialforretninger. Bruk pulveret til oste fondue, smøreost eller en flytende cheddar og jalapeno saus på burgeren eller nachochipsen.

Ingredienser:

80 gr sitronsyre

95 gr natron

3 dl vann

Ha vann, sitronsyre og natron i en kjele. Pass på at du bruker en stor kjele, for dette bobler og bruser når det blandes. La blandingen roe seg, og vent til sitronsyren og natronen er oppløst i vannet og vannet klarnes. Dette tar omtrent en time. Kok bort alt vannet, og kjør de tørre klumpene i en foodprocessor til du har et fint pulver. Ha over i en lufttett boks.

Moderne ostefondue

Om du har natriumsitrat hjemme kan du bruke denne oppskriften for for å lage en silkemyk ostefondue. Denne oppskriften tar utgangspunkt i den klassiske oppskriften på ostefondue. Men du kan fint benytte den til andre oster også. Oppskriften benytter seg av 40 prosent væske og 2,5 prosent natriumsitrat av den totale ostemengden i gram.

Ingredienser:

250 gr Gruyere ost

250 gr Emmentaler ost

200 gr hvitvin eller vann

12,5 gr natriumsitrat

Riv eller del osten opp i mindre terninger. Sett ovnen på medium varme og ha i væsken sammen med natriumsitrat i kjelen. Når natriumsitratet er oppløst i væsken har du i osten. Bruk en sleiv til å blande osten og væsken etterhvert som osten smelter. Mengden væske vil endres noe, alt ettersom du benytter harde eller myke oster. Start gjerne med litt mindre væske enn 40 prosent først, og bland ut etterhvert til du får den riktige konsistensen, eller den du ønsker. Osten blir også mer flytende ved høye temperaturer. Om blandingen er for flytende kan du vente litt til noe av væsken er dampet av. Som i de andre oppskriftene bør ikke ostesausen koke.

hasselback.png

Fritert hasselbackpotet av småpoteter

Disse potetene er perfekte til ostefondue eller en middag hvor du har litt ekstra tid. Pass på at størrelsen på potetene er en passe munnfull om det er fondue du skal bruke dem til.

Ingredienser:

400 gr småpoteter

salt

Druekjerneolje/frityrolje

Vask og rens potetene. Finn frem en liten tresleiv eller lignende. Plasser en potet i sleiva og kutt poteten så du ender opp med en rekke fine skiver på oversiden, og nesten helt ned til bunn av poteten, men ikke igjennom. Sleiva gjør at du ikke skjærer igjennom poteten. Det kan være litt kronglete på endene, men skjær forsiktig. Fyll en kjele med vann, og kok potene i omtrent 5 minutter. Kok de til de er nesten gjennomkokte. Avkjøl potetene i iskaldt vann, før du tørker dem. Varm opp oljen i et friteringsapparat eller en tykkbunnet kjele. Ikke fyll mer enn halvfullt. Pass på at du har et lokk som passer kjelen i tilfelle at oljen blir for varm, og begynner å brenne. Oljen er varm nok når du har en temperatur på 170-180 grader celcius. Bruk et mat termometer for å lese av temperaturen, eller stikk en fyrstikk med treenden ned i oljen. Hvis det bruser godt rundt fyrstikken er den klar. Legg noen poteter oppi oljen med hullsleiv eller lignende redskap. Ikke fyll gryta for mye, slik at temperaturen på oljen synker, eller at det koker over når vannet i potetene kommer ut i oljen. Potetene er ferdig når de er mørkt gyllenbune og skivene spriker noe. Salt potetene når du har tatt dem opp, og server øyeblikkelig.

helstekt-blomkal.png

Helstekt blomkål

Helstekt blomkål kan være en nydelig rett i seg selv. Her presenteres den i en enkel utgave for å ikke søle til for mye i fonduegryta. I denne varianten er det viktig at du steker den så den fortsatt er fast, og kan sitte på gaffelen når du dypper den i fonduegryta. Om det ikke er fonduegryte på bordet er det nydelig å steke den hardt og lenge, slik at den blir mørk brun, og kan spises med skje. Blomkål tåler mye krydder, smak og smør.

Ingredienser:

1 stk blomkål

smeltet smør eller olje

flaksalt

Pepper

sitron

Sett stekeovnen på 220 grader celcius. Skjær av stilken, og ta bladene av blomkålen. Smelt omtrent 50 gr smør i en kjele og pensle blomkålen godt. Kvern litt pepper over blomkålen før du setter den inn i ovnen. Blomkålen er ferdig etter omtrent 40 minutter og har fått en gyllen farge. Ta ut blomkålen, pensle med litt smør, strø over litt flaksalt og kvern over litt pepper.

bottom of page