Ølbrygging - og øl i mat
Få hadde trodd at fire ingredienser skulle dominere norsk drikkekultur i mer enn 3000 år. Enda færre at de i tillegg skulle påvirke ritualer, høytider og lovpålagte samfunnsplikter. Men ja, etter kristen lov var øldrikking påbudt ved flere anledninger, blant annet juletider. Ølbrygging i gamle dager var heller ingen spøk. Strenge straffer ble ilagt den som ikke møtte opp til drikkelag. Bønder som ikke hadde brygget øl på tre år mistet alt de eide til konge og biskop.
Magnus Sjøberg kokk/stylist Mattis Bjørnsen fotograf
Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid
Vann, korn, malt og humle skaper god kjemi.
Historien om norsk bryggekunst kan dateres så langt som 3000 år tilbake i tid.
Øl var en seremoniell drikk ved fødsel (barnsøl, hvorav ordet barsel), dåp, forlovelse (festarøl), giftermål (brureøl) og gravferder (gravøl).
Fire ganger i året skulle det drikkes til ære for gudene; ved vintersolverv, sommersolverv, høstjevndøgn og vårjevndøgn.
Fish & chips
4 porsjoner / 30 minutter
Ingredienser:
700 g fisk i store terninger f.eks. torsk, laks, isgalt
Salt og pepper
1 liter frityrolje
Frityrrøre:
1,5 dl hvetemel
1 ss maisenna
1 ts bakepulver
1 dl Ægir natt imperial porter
Revet skall fra 1/2 sitron
1 ss frisk hakket rosmarin
Pisk sammen alle ingrediensene til frityrrøren til en jevn røre i en bolle. La svelle i 20 minutter. Krydre fisken med salt og pepper, og pudre over litt mel. Varm opp oljen i en stor kjele. Snu en og en fiskebit i frityrrøren og friter i den varme olje til røren er sprø og fisken er gjennomkokt.
La fisken renne av på en avis før servering.
Server med søtpotet-frites, moste grønne erter, remulade, pikkles og sitron.
Bjørnegryte
6 porsjoner / 3 timer og 20 minutter
Ingredienser:
1 kg bjørnekjøtt i terninger, alternativt kan annet viltkjøtt brukes
1 dl mel
Smør til steking
1 flaske Nøgne Ø Havrestout
1 grovhakket løk
1 gulrot
2 laurbærblad
600 g rotgrønnsaker i biter
2 dl rømme
Salt og pepper
3 never sopp
2 pk bacon i strimler
Vend kjøttet i mel og brun det i smør på begge sider. Ha over øl, løk, gulrot og laurbærblad.
Tilsett vann i kjelen til det dekker kjøttet, og kok i 2-3 timer over svak varme til kjøttet er mørt.
Ta kjøttet fra kjelen og sil kraften over i en ren kjele. Tilsett rotgrønnsaker og kok dem møre i kraften. Ha kjøttet tilbake i kjelen og rør inn rømme. Smak til med salt og pepper.
Stek sopp og bacon og server til.
Server med kokte poteter, eller potetmos, gjerne tilsatt jordskokker.
Røkt svineknoketerrin
8 porsjoner / 4 timer
Ingredienser:
2 røkte svineknoker, delte
1 flaske Ægir Dag Sitrus Pale Ale
1 grovhakket gul løk
2 gulrøtter i biter
4 delte hvitløkfedd
6 sorte pepperkorn
2 laurbærblad
Skyll svineknokene i vann og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene.
Fyll på med vann til knokene er dekket. Kok under lokk over svak varme i 3-4 timer eller til knokene er skikkelig møre. Avkjøl litt. Rens kjøttet fritt for bein og fett. Dekk en brødform med plastfilm, og ha svinekjøttet i formen. Ha over litt av kokelaken, og sett under press i kjøleskapet over natten. Skjæres i skiver ved servering.
Server med godt brød, sennep, rødbeter og små salte agurker.