Rosa solnedgang. Foto og tekst Geir Salvesen

Nye ,spennende rosévinområder

Sancerre i Frankrike og områdene rundt Rhindalen i Tyskland er noen av de relativt nye og suksessrike områdene for den ferske kategorien med salgskometer i Norge. Rosévin.

GEIR SALVESEN
Rosévin vokste med hele 600.000 liter i 2018 og fremstår som den mest fremgangsrike av alle drikkekategorier på Vinmonopolet. Importørene har kastet seg på, og introduserer nå nye varianter over en lav sko. Til og med Tyskland er blitt et rosévinland, i tillegg til å være Rieslingeksperter fra før. Rødvinsdruen Spätburgunder – som er det samme som Pinot Noir – oppnår nå nok modning (så vidt det er, i noen tilfeller) til å produsere både rødvin. Og rosévin.

Også et annet område som har vært mest kjent for hvite viner, har nå meldt seg på i konkurransen. Sancerre i Loire-dalen. Herfra kommer det jo herlige Sauvignon Blanc-dominerte viner. Men nå også rosévin. Også her brukes Pinot Noir i roséproduksjonen. 

Rioja i Spania, som vi forbinder med lagrede, klassiske vinstiler, kan nå skilte med rosa farge på vinene i Norge.

I tillegg kommer jo de klassiske områdene som Provence i Sør-Frankrike og Piemonte og andre berømte områder i Italia.

Bortsett fra Tyskland, har disse områdene produsert rosévin lenge. Spesielt Provence hvor rosévinproduksjonen sies å være over 2500 år gammel. Grunnen til at det er slik blest om dem nå, er at det ikke har vært et poeng i å tilby denne vintypene når det ikke har vært nok etterspørsel etter dem i Norge.

Praktisk til lett sommermat. Her servert til stekte grønnsaker og røkt andebryst. Foto: Geir Salvesen
Et annet nytt trekk er at rosévinnytelsen foregår mer jevnt ut over i året, selv om det fortsatt er vår- og sommermånedene som lokker frem de fleste kundene.
Rosévin har den store fordelen at den bygger bro mellom hvitvin og rødvin. Velger du de lysere og lettere variantene – f. eks fra Provence – er de lette å få til å matche med kylling, fisk, sushi, salater, svinefilet. Mens de mer heftige med fargestoffer som gjør dem klart røde i stilen, kan brukes til rødt kjøtt, lam og ellers smaksrike retter.
Den andre store fordelen er prisen. De fleste befinner seg i den mer behagelige delen, under                                                                                                                                                                                                        


Sancerre
 

Joseph Mellot Le Rabault Rose Sancerre 2018.
Foto: Vinmonopolet.
9187401 Joseph Mellot Le Rabault Rose Sancerre 2018, Loire, Frankrike. Kr 179,90, Karakter: 6, 85 poeng 
Det er absolutt plass for en god, rosa Sancerre! Laget på 100 prosent Pinot Noir. Svakt rødlig på farge, på duft finner vi røde bær, rips og rødt epleskall. Ditto i smaken som er middels fyldig og syrlig. Men men med nok støttende fruktsødme. Passer til: Sushi / sashimi, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, aperitif. Basisutvalget
Vinetum AS

Prieur Sancerre Rosé 2018
Foto: Produsenten
5743301 Prieur Sancerre Rosé 2018, Loire, Frankrike. Kr 249,90, Karakter: 6, 87 poeng
Et veldig smaksskyv i denne! Lys bringebærrød på farge, på duft elementer av solbærblad og røde bær. Smaken – som er kraftig, men ikke uten raffinement – er svært fyldig, og skjuler sine 14,5 volumprosent alkohol ganske så godt. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 
Bestillingsutvalget 
Better Wines AS

Provence

Tom Bove på Ch. La Mascaronne viser frem den steinholdige grusen som gir mineralkarakter hos hans viner.

 
Foto: Geir Salvesen

Ch. La Mascaronne 2018 Foto: Vinmonopolet.
9240901 Ch. La Mascaronne 2018, Provence, Frankrike. Kr 189,90, Karakter: 6, 88
Lys kobberfarget, tydelig streif av steinrøyk og mineraler på duft, subtil smak med kompleks, men forsiktig bærfrukt. Roser, markjordbær er noen av aromaelementene. Perfekt balansert. En vin for skjønnere. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. Bestillingsutvalget
Fondberg AS

Dom. La Suffrene, 2018
Foto: Vinmonopolet.

1010201 Dom. La Suffrene, 2018, Provence, Frankrike. Kr 177,90, Karakter: 6, 85 
Alltid mye smak i La Suffrene, nesten tendenser til tanniner. Kan brukes også til kjøtt. Nyper, blomster, moreller og syltede jordbær. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, grønnsaker, ost. Basisutvalget
Podium Wines AS

Berne Grande Recolte 2018
Foto: Produsenten
1293701 Berne Grande Recolte 2018, Provence, Frankrike. Kr 179,90, Karakter: 5, 84 poeng
Pen smak med lys laksrosa farge og en blek fremtoning, men småpene elementer. Ikke noe stikker seg ut. Veldig nøytral. Litt fersken, egentlig. Streif av markjordbær. Bestillingsutvalget
Stenberg & Blom AS

Bourgogne
Domaine Clair-Daü Rosé du Marsannay 2018.
Foto: Produsenten
10939701 Domaine Clair-Daü Rosé du Marsannay
Bourgogne2018, Burgund, Frankrike. Kr 224,90, Karakter: 6, 85 poeng
Absolutt drikkelig burgunder-rosé med støttende fylde i midten og en fløtete rødbærsfrukt som også har streif av nype og blomst. Fin lengde. En anvendelig vin. 13 volumprosent alkohol gir det lille ekstra i fylde. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, skalldyr, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost. Basisutvalget.
Signature Wines AS

Mange Provence-roséer har en uttalt roseduft. Og det skyldes ikke bare de lokale plantene på Chateau Berne. Foto: Geir Salvesen



Tyskland

Italia

Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2018
Foto: Vinmonopolet
2044001 Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2018, Rheingau, Tyskland. Kr 159,90, Karakter: 5, 84 poen
Krisp, kjølig, grensende til syrlig – men også med en fin, kirsebær-markjordbærsmak. Mineraler i underkant. Litt solbærdrops i finish. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. Basisutvalget
Einar A Engelstad AS

10910201 Von Buhl Bone Dry Rosé 2018
Foto: Vinmonopolet
10910201 Von Buhl Bone Dry Rosé 2018, Pfalz, Tyskland. Kr 174,90, Karakter: 5, 84 poeng
Det står at den er beintørr og det er den.  Småpen, ren og ikke for dyr rosé med godt mineralsk bitt, kan minne om en Sancerre Rose. Fin og frisk vin. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt. Bestillingsutvalget.
Palmer Fine Wine AS

Il Mimo 2018.
Foto: Vinmonopolet
511401 Il Mimo 2018, Piemonte, Italia. Kr 178,-, Karakter: 6, 86 poeng
Kanskje utsolgt når du leser dette, men det kan finnes enkeltflasker i hyllene. Fin og utmerket tapning, med pen rødbærsfrukt, sjarmerende i stilen. Best ever. Bringebær og markjordbær. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 
Bestillingsutvalget.
Moestue Grape Selections AS

Graci Etna Rosato 2018. Foto: Vinmonopolet
2829101 Graci Etna Rosato 2018, Sicilia, Italia. Karakter: 5, 87 poeng.
Heftig, mineralsk, røykaktig rosevin, med svak kobber-orange farge, flott friskhet med elementer av markjordbær. I finish litt flyktige syrer. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skinke, gastronomi. Bestillingsutvalget.
Unico Real Wines AS

b.io Sicilia Nero d’Avola Rosato 2018.
Foto: Vinmonopolet
10708901 b.io Sicilia Nero d’Avola Rosato 2018, Sicilia, Italia. Kr 149,90, Karakter: 5, 83 poeng
Bra og billig Rosato med kjølig smakssting, veldig lys og bare forsiktig markjordbærtone, Middels fyldig. Frisk og fin. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. Bestillingsutvalget.
Orbis Wines AS

Andre land
Muga Rosé 2018, Rioja, Spania.
Foto: Vinmonopolet
5873701 Muga Rosé 2018, Rioja, Spania. Kr 179,90, Karakter: 5, 84 poeng
Veldig blek, frisk, elegant med god syre og svakt bringebær, markjordbær. Som en Provence-nesten, uten så mye fedme. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, aperitif. Bestillingsutvalget.

Pardevalles Prieto Picudo Rosado 2018
Foto: Vinmonopolet
10958701 Pardevalles Prieto Picudo Rosado 2018, Castilla y león, Spania. Kr 184,90, Karakter: 6, 85 poeng.
Interessant, bringebærsduftende. Fargesterk, syrlig, bringebærsaktig i smaken med  morell. Intens i smaken, også sjarmerende. 
Bestillingsutvalget
Moestue Grape Selections AS

Schilcher Klassik Weststeiermark 2018
Foto: Vinmonopolet
10898701 Schilcher Klassik Weststeiermark 2018, Steiermark (styria), Østerrike. Kr 149,90, Karakter: 5, 83 poeng
Her er det gode tendenser. Litt fedme på midten akkompagnert av syrlige bringebær og kirsebær, rips er også med. Grønn midt oppi det røde. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. Basisutvalget.
Concealed Wines NUF