top of page
Felice_L1200613-2.png

 NORGESMESTERENS 

 Tekst og foto: Helle Øder Valebrokk og Diageo 

 NEGRONI MED JORDBÆR 

 FELICE CAPASSO 

kom til Norge i 2017 etter å ha bodd i blant annet London, og Australia. Som mange italienere reiste han ut for å lære engelsk.

– Jeg snakket ikke et ord engelsk da jeg som 18-åring reiste fra Napoli, forteller bartenderen som nettopp er kåret til Norges beste.
Han var med på å starte opp restaurant Cipriani i Dubai og jobbet en periode på Ibiza. Tilbake i London ble han hentet til Oslo for å være bar manager på The Thief. Felice elsker å reise, derfor takket han ja til å flytte til kalde Norge på vinterstid. Siden har han vært her.

 

Under den norske finalen av World Class stakk Italieneren av med førsteplass i to av de tre oppgavene som de åtte finalistene måtte delta i. Dermed kunne man annonsere en ny norgesmester.

World Class er en bartenderkonkurranse som arrangeres av Diageo og er den mest prestisjefulle konkurransen bartendere kan være med i. Kun én gang har Norge tatt førsteplassen. Det var da Adrian Michalcik, fra cocktailbarer Pier 42 i Oslo, vant i 2022.

Hva tror Felice om sine muligheter for å hente hjem troféet i årets globale finale som skal avholdes i Shanghai i september?

– Jeg aner ikke. Jeg har ikke fått oppgavene ennå, så det er umulig å si. Jeg har begynt å forberede meg og lese meg opp på merkevarene som kan komme til å bli en del av oppgavene, men selve oppgavene kommer først en måneds tid før finalen.

Felice_L1200616.png

 Hvorfor har du ikke deltatt tidligere? 

– For åtte år siden ville jeg ha sagt at jeg skulle melde meg på World Class fordi jeg har et stort ego. Mange vil nok ikke innrømme at det er derfor de melder seg på til konkurransen, men det er ofte det som er tilfelle. Jeg ville melde meg på tidligere, men det var umulig for meg. Jeg hadde jobber med mye ansvar, og da strakk ikke tiden til for å trene til konkurransen.

I år bestemte jeg meg for å prøve. Jeg har ikke nødvendigvis tid, men jeg skal ta meg tid til dette. Nå var det ikke av egoistiske årsaker jeg meldte meg på konkurransen heller. Jeg ville gjøre det for å få hele opplevelsen. Og for å ha det gøy. De siste årene har jeg vært dommer i flere cocktailkonkurranser, og nå vil jeg teste hvordan det er å være deltaker. Som dommer har jeg alltid sagt til deltakeren at det lønner seg å trene foran et speil eller å ta det opp på video. Den beste måten å analysere seg selv er å se sin egen presentasjon og forbedre den derfra.

Felice Capasso har lang erfaring med å holde taler og presentasjoner. Det kommer godt med når han skal konkurrere mot verdens aller beste bartendere i Shanghai.

I 2022 startet han Sesto Senso Spirits Academy i Oslo der bransjefolk og privatpersoner kan ta WSET-kurs (Wine and Spirits Education Trust).

– Det er så mange norske spritmerker som vinner internasjonale priser og nye barer som åpner opp i Norge, så da tenkte jeg at det måtte være et marked for å øke kunnskapen rundt sprit. Til nå har 350 personer tatt utdannelsen.

WorldClassNorway_HMH_6465.png

Norgesmesteren er også tydelig når det gjelder hvordan man presenterer seg selv i en konkurranse som World Class.

– Det er de små tingene som å se bra ut. Ser man bra ut, føler man seg bedre og blir mer selvsikker og avslappet. Når er det man ser best ut? Jo, når man tar på seg den fineste dressen sin i et bryllup eller på en fest. Å si at utseendet ikke teller, tror jeg ikke noe på. Ser man velkledd ut, føler man seg bedre, og folk ser på deg på en annen måte.

​ Hvordan er det som italiener å skulle representere Norge i en finale? 

Skulle du ønsker det var Italia du representerte?

– Norge har vært mitt hjem de siste syv årene og det føles som mitt hjem. Jeg elsker landet og jeg elsker også å kritisere ting her, og det gjør man kun når man føler seg som hjemme, forteller Felice Capasso.

 

Felice er veganer av etiske årsaker. Det har han vært i tre år. Når han dømmer i konkurranser vet de fleste bartenderne at han er veganer og tilpasser derfor oppskriftene etter det. Skulle han få en drink med en animalsk ingrediens smaker han og spytter ut.

– Å bli veganer er som å ta isbad, sier Capasso. – Når du kjenner på det kalde vannet tenker du at dette kommer jeg ikke til å klare. Men så hopper du ut i vannet og kjenner at dette er den beste følelsen. Og grunnen til at det er den beste følelsen er at du trodde at du aldri kom til å klare det. Slik er det å kutte ut animalske produkter også.

I den norske finalen av World Class lagde Felice Capasso en vri på en Margarita. Oppgaven var å lage en Margarita for fremtiden ved å bruke Don Julio tequila. Produktet ble lansert i 1942 og oppgaven var å gå 100 år frem i tid for å se hvordan en Margarita i 2042 vil se ut. Capasso valgte å bruke 100 prosent norske råvarer sammen med tequilaen. Han blandet den med hjemmelaget jordskokklikør, stikkelsbærsaft og surkirsebærsaft. Felice har brukt produkter fra Skott Gård Nordre, en produsent flere bartendere og restauranter har samarbeidet med de siste årene.

– Han er en legende! sier Felice og snakker om Atle Tærum ved Skott Gård Nordre. – Han er et godt eksempel på alle de gode råvarene som man sitter med her i Norge og som kanskje ikke er så kjent. Det er et enormt potensial for slike lokale kvalitetsråvarer. Hvis jeg får lov til å ta med egne ingredienser til Shanghai skal jeg definitivt ta med noen gode norske råvarer. De fortjener å bli vist frem til verden.

 

Første oppgave i den norske finalen av World Class var å lage en aperitivo med Tanqueray Ten der man spiller på sitrusnotene i ginen. Den vant han med glans. Cocktailen besto av gin, fino sherry, bitter appelsinlikør og soda, samt en spray laget av einebærolje.

WorldClassNorway_HMH_7732.png
Felice_L1200633.png

– Da jeg var ung var jeg den som alltid sa til vennene mine at vi måtte ta en aperitivo. Jeg elsket hele konseptet og smakskombinasjonene. I Napoli er det flere kaféer som gjøres om til bar på ettermiddagen og der kan man ta en aperitivo, og det trenger ikke være noe med alkohol. Man får servert små snacks som ofte innholdet en del fett. Drinkene innholder sukker og har en del bitterhet. Kombinasjonen er utrolig berikende for sjelen, forteller bartenderen.

– Aperitovo handler ikke bare om maten og drikken, men vel så mye om det sosiale. Dette er sunnhetsaspektet ved kulturen. Det finnes en regel om at man ikke skal møtes som uvenner over en aperitivo. En slags italiensk fredspipe, hvis man kan kalle det for det. Det skal være et fristed der man børster av seg problemer og det som er vondt i verden. Jeg har en teori om at det ble ekstra viktig med slike møter etter annen verdenskrig da folk strevde som de gjorde. Man trengte å koble av. Og det gjør man fremdeles.

 

– Kjenner du til ordet “sprezzatura”? Det handler om å få noe komplisert til å fremstå som enkelt. Slik er det med aperitivo. Det ser enkelt ut, men det er mange regler for å kunne lage en perfekt aperitvo. Det er alt fra bartenderen som serverer deg til det sosiale. Det er et ritual før man skal sitte ned og dele et måltid, og negativitet rundt bordet er ikke bra for noen.

 

Felice er skeptisk til å kunne skape samme aperitivokultur i Norge.
– For det første må en aperitivo alltid nytes utendørs, og der har man allerede en utfordring her i landet på grunn av været. Når jeg tenker på aperitivo er det med solbrillene på, kanskje en sigarett i hånden, og den må nytes et vakkert sted. Det trenger ikke være luksuriøst, men vakkert. Det handler om skjønnhet. Cocktailen må serveres av en bartender som har ren og pen uniform, og den må selvsagt se fristende ut. Det er snakk om kulturelle forskjeller, men dette er viktig for en italiener. Og en aperitivo må alltid inntas før et måltid.

Nordmenn elsker Italia. Det er som en romantisk drøm for mange å reise dit. Og da er det ikke sikkert det fungere like bra å prøve å gjenskape den drømmen i Norge.

Capasso foretrekker en Dry Martini som aperitivo, enkelt og perfekt utført, med oliven.

– Jeg elsker også Americano med tonic eller Boulevardier med kaffe og whisky og andre vrier på Negroni.

 Beskriv hva aperitivo betyr for deg, Felice. 

 4 kjappe med Felice 

Favorittsprit: Single Malt Whisky
Favorittcocktail: Dry Martini. Alessandro Palazzi er for meg den beste bartenderen i hele verden, og han lager den perfekte Dry Martini. Det eneste han gjør er å helle iskald gin i iskalde glass. Men det er perfeksjon!
Favorittsmakskombinasjon: Jordaktig og fruktig i samme drink. En gang lagde jeg og en venn en drink med jordskokk og grapefrukt. Det var den beste kombinasjonen og kanskje den beste cocktailen jeg har smakt. Ha ha ha.

Favorittbaren i hele verden: Dukes Bar i London. Jeg har hatt noen av de beste opplevelser og samtaler i mitt liv i denne baren. 

Felice_L1200619.png

250 ml Tanqueray London Dry Gin
250 ml Rød vermut
250 ml Campari
300 g jordbær (fjern stilk og del bærene i to)

 Felices sommer-Negroni 

Ha alle ingrediensene i en beholder og mariner i 12 timer. Sil av. Hell væsken i en shaker eller røreglass med masse isbiter. Rør godt og sil over i glass med isbiter.

bottom of page