Noen trender
for året som kommer

Magnus Sjøberg

Kokk/Stylist
Inkognito as

Mats Dreyer

Fotograf/Stylist
Inkognito as

Mange føler seg kanskje ferdige med en del trender fra 2017, som poké, fermentering, grøt, kombucha, geitekjøtt, fleet farming, tang, kål og hjemmebrygget surøl. Nye trender for 2018 kan virke mer forlokkende, men man vet aldri … Noen trender er kun spekulasjoner (heldigvis), mens andre har kommer for å bli.

Her er noe av det trendforskerne tipper vil bli populært i 2018:

Kull

Det er ikke bare brukbart som fargestoff i skjønnhets-produkter, nå skal det drikkes og spises. Du leste riktig: Kull kommer for fullt i matveien.

Det brukes allerede som smaksetter i blant annet juicer, drinker, iskrem og burgerbrød. I tillegg får du hvitere tenner av å pusse dem med kull?! Det har nemlig en helt egen evne til å skille ut urenheter fra kroppen. Nam nam.

Florale smaker

Plukk gjerne blomster i 2018, men ikke sett dem i en vase på bordet. I år skal blomstene i blenderen. Hva med lavendel-latte, hibiscus-te eller hylleblomst-drink? Putt roser i alt og litt til, og du er gardert hipster-trendy så god som noen.

 

 

 

 

 

 

Planteproteiner

Følg med alle veganere, vegetarianere og fleksitarianere! Dere er nå trendy som aldri før! En av årets store trender er plantebasert kjøtt; altså kjøtt som ikke er kjøtt, men laget av grønnsaker, sopp, bønner og linser for å ligne på og smake som kjøtt. Forskere i Silicon Valley har brukt 5 år på å finne opp et kjøttdeigprodukt som oppfører seg og smaker som kjøtt. Vi snakker med andre ord om høyteknologisk vegetarkjøttdeig, med kjøttsaft som siver og alt. Litt rart, men som en amerikansk kokk sa: Du vet at du har gode vegetarburgere – som ikke bare vegetarianere liker – når de bestilles med ekstra bacon.

Funksjonell sopp

Tørket og pulverisert sopp er trendy som aldri før. I te, kaffe, kakao, smoothie eller kanskje som smaksetter i en sjokoladedessert? Den dype jordaktige umami-smaken er ikke bare god, sopper som chaga, cordyceps, lion’s mane og reishi er stappfulle av antioksidanter og næringsstoffer som vitamin B, kalium og jern. De skal være bra for høyt blodsukker og leddgikt. Altså, spis sopp.

 Soup on the go

Sunne supper, eller såkalt souping, har tatt over for juicing. Supper servert i flasker med sugerør smaker godt og er lettvint å ta med seg i farta. En sunn trend for å gå ned i vekt, for de som bare vil leve litt sunnere, eller de med skikkelig dårlig tid.

Ut på tur i verden

Marokkansk mat har masse smak! Krydre maten med spisskummen, koriander, kardemomme og kanel. Det er også økt interesse for koreansk- og filippinsk mat, gjerne servert som street food. Også må vi ikke glemme Japan. Japansk dude-food består som oftest av rått eller grillet kjøtt og fisk, gjerne servert med tunge søte sauser til. Sjekk ut reportasjen min om Izakaya-maten her. Gjør Izakaya riktig, og du er garantert hangover.

Andre trender som er verdt å merke seg

  • Friter sunnere med en luft-frityrkoker – såkalt «air fryer».
  • Sunnere kaffe, tilsatt proteinpulver, chaga, matcha eller blå alger.
  • Plantebasert kosthold: Vegetartrenden er sterk og voksende.
  • Alkoholfrie drinker: Såkalte «mocktails», gjerne med florale smaker.
  • Interessen for økologisk fotavtrykk skyter i været. Ikke kast mat!
  • Økt fokus på helse og sunnhet. Gurkemeie? Sjekk våre oppskrifter.
  • Mat uten f.eks. gluten, karbohydrater, laktose eller melkeproteiner.
  • Melkeerstatning: F.eks. soyamelk, mandelmelk, kokosmelk.
  • Årets frukt 2018: ingen mindre enn … trommevirvel … mango!!
  • Og sukker er skikkelig ut.

Til sist

I USA kan du nå komme deg stressfritt gjennom dagen med snack tilsatt marihuana. Hele 65% av det amerikanske folket støtter legalisert salg, og i flere stater er det allerede legalisert. Forvent deg et voksene utvalg av velsmakende godbiter tilsatt marihuana i 2018, men det blir nok en stund til du kan se det i din lokale nærbutikk her til lands.