top of page

Brennesler – naturlig grønt

Plukk brennesler mens de er spe og grønne og bruk dem som spinat i pai, suppe og salat – eller lag en digg pesto med den friske, grønne urten. 

nesle small.jpg

Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg/Inkognito

Foto: Mattis Bjørnsen/Inkognito

Endelig er våren her, og våren er grønn. Det kribler i fingrene, og grønne skudd spretter opp av bakken. Brennesler er en urt og kan gjerne brukes som mat. I Norge vokser stornesle og smånesle, og begge er rike på næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Nesler er sunt med andre ord. Men plukk dem mens de er unge, om lag 15 cm høye, det er da de er best.

Brennesle kan du bruke omtrent som du bruker spinat i supper, omeletter og paier. Men jeg lager også en pesto og bruker brennesle i stedet for basilikum. Jeg lover deg, dette er digg. Og nei, det brenner ikke i munnen. Når du plukker derimot … Bruk hansker når du sanker brennesle, så slipper du å brenne deg. Men fort deg! Sesongen er ganske så kort.

Neslesuppe med posjert- og gravet egg

Screenshot 2020-05-28 at 09.56.15.png

Gravet eggeplomme:
4 eggeplommer
2 dl sukker
2 dl salt

Neslesuppe:
2 l ferske nesleblader
1 ss smør
4 ss hvetemel
Ca. 1,2 dl vann
2 buljongterninger
3 hakkede vårløk
2 dl rømme
Salt og pepper

Posjerte egg:
1 ss eddik
4 egg

Gravet eggeplomme:

Bland sukker og salt i et fat med kanter. Lag fire små hull i blandingen og legg eggeplommene oppi. Dekk dem med sukker- og saltblandingen og kle formen med plastfolie. Sett det i kjøleskapet i fire døgn.

Løft eggeplommene opp av saltet og skyll dem i kaldt vann. Tørk plommene forsiktig, og legg dem på et ovnsbrett dekket med bakepapir. Tørk eggeplommene midt i ovnen ved 80°C i 2-3 timer. Oppbevar de gravede eggeplommene i lufttett beholder i kjøleskapet. Der holder de seg i mange uker.

 

Neslesuppe:
Skyll neslene og kok dem i 5 minutter i 1/2 dl vann. Smelt smøret i en kjele over svak varme, og tilsett melet. Rør om og tilsett vannet litt etter litt, og la jevningen bli glatt under omrøring. Tilsett buljongterninger, og kok opp suppen. La det småkoke i 5 minutter. Ha neslene i kjelen sammen med vårløk og rømme. Kok opp og krydre med salt og pepper. Kjør suppen jevn med en stavmikser.

 

Posjerte egg:
Kok opp ca. 5 dl vann i en vid kjele og ha i eddik og salt. Knekk eggene i vannet og posjer dem på svak varme i 4 minutter. Fordel suppen i fire tallerkener og ha i et posjert egg til hver. Rasp over gravet eggeplomme og server.

 

Tips:
Server gjerne røkelaks, sprøstekt bacon eller spekeskinke i suppen.

Skandinavisk pesto med nesler og ramsløk

Neslepesto.jpg

5 dl brennesleskudd
1 dl mild rapsolje
0,5 dl bøke- eller hasselnøtter
1 dl lagret ost, revet
1 ss ramsløkpuré
Salt og pepper

Vask og forvell så neslene i kokende vann i 30 sekunder.

Ha alle ingrediensene til pestoen i en mikser og kjør det sammen til ønsket konsistens.

Oppbevares kjølig i lufttett glass.

Tips: 

Neslepesto er perfekt til pasta. Topp gjerne pastaen med ovnstørkede tomater, sprø neslechips og lagret ost.

Lam med nesler og hvite bønner

Screenshot 2020-05-28 at 09.56.47.png

Ca. 800 g lammerack
Salt og pepper
Smør til steking
4 ss neslepesto

Bønne- og nesleragu:
1 løk, hakket
4 never vaskede nesler
Smør til steking
2 dl hvitvin
200 g kokte hvite bønner
1 bakt paprika i biter
Salt og pepper
Litt revet skall og saft fra sitron

Renskjær lammekjøttet for sener, og krydre med salt og pepper. Brun kjøttet godt i smør på alle sider. Legg kjøttet i en ildfast form og gni det inn med neslepesto.

Stek kjøttet midt i ovnen ved 175°C i ca. 12 minutter eller til en kjernetemperatur på 60°C. Pakk kjøttet i folie og la det hvile på et lun sted i 10 minutter før servering.

Surr løk og nesler i smør. Hell over vin og kok det sammen. Vend inn bønner og paprika, og krydre med salt, pepper og sitron. Server neslesjyen fra kjøttet som saus til.

Tips: 

Vårgrønnsaker er godt til.

Nesle shakshuka med vaktelegg

Screenshot 2020-05-28 at 09.57.00.png

2 ss olivenolje
1 løk, hakket
2 hvitløkfedd, hakkede
1 rød chili i skiver
2 vårløk, hakket
8 miniasparges i biter
100 g bønnespirer
200 g nesler
100 g spinat
Salt og pepper
4 vaktelegg

Varm oljen i en stekepanne og surr løk, hvitløk og chili.

Tilsett vårløk, asparges, spirer, nesler og spinat, og la det surre godt sammen i 3-4 minutter.

 

Krydre med salt og pepper.

Lag fire små hull i røren i pannen og knekk eggene oppi. Stek videre til eggene er ferdige. Server.

Tips: 

Server med chilisaus, grillet brød og friske urter og spirer.

bottom of page