Nellikstekt kveite

INKOGNITO

4 personer  |  50min

400 g Ringerikepoteter
200 g kjøtt fra dampet pinnekjøtt
1 ss smør
2 ss sennep, fransk

4 skiver kveite
Ca 4 ts salt
1 ss nellik, malt
1 ss sort pepper, kvernet
Olje og smør til steking

2 dl tørr hvitvin
2 sjalottløk, finhakket
200 g smør
2 ss persille, finhakket
2 ss sitronskall, revet
Salt

Vinanbefalinger

Kveite er fet fisk som i utgangspunktet trenger en hvitvin som følge. Saltet fra både kveite og pinnekjøtt kan med fordel matches med et lite streif av sødme i vinen, det fete pinnekjøttet trenger en relativt alkoholrik vin og smaksintensiteten i retten gjør at også vinen bør ha mye smak. En kraftig østerriksk grüner veltliner skulle fungere utmerket og tre gode utgaver er Grüner Veltliner Kammerner Renner 2007 fra Schloss Gobelsburg (#56896, kr 185), Grüner Veltliner Käferberg 2006 fra Fred Loimer (#46505, kr 249) og Grüner Veltliner Alte Reben 2004 fra Bründlmayer (#20439, kr 249,90).

 

 

 

Skyll potetene. Kok dem helt møre i lettsaltet vann. Sil av vannet og damp dem tørre. Skrell potetene og del dem i to. Bland kjøtt fra pinnekjøtt med smør og sennep. Legg potetene på et smurt brett, med snittflaten opp. Legg på pinnekjøtt og varm i ovnen med fisken før servering.

Strø godt med salt på kveiteskivene. La dem ligge 20 min i romtemperatur, slik at fiskekjøttet blir fast og fint. Skyll av vannet. Strø på godt med krydder og stek dem brune på hver side i en panne med olje. Stek dem 20 sek på skinnsiden også. Legg dem over på brett. Dra av skinnet. (Dette er enkelt siden de er stekt 20 sek på skinnet). Ha noen klatter med smør på fisken og stek dem 6-8 min i ovnen på 180 °C.

Reduser hvitvin og sjalottløk til det er ca 4 ss væske igjen. Visp inn smør i klatter. Pass på at det ikke koker! Sausen holdes varm til den serveres. Ha i persille og sitronskall. Smak til med salt.