Sommerens rekord
i morellsteinspytting

I sommer har trærne stått tunge av
saftige, søte og kjøttfulle moreller.

Det er bare å fylle munnen – eller lage noe som gjør at du kan hente fram en smak av sommer når høsten setter inn.

Det å sitte i morelltreet og plukke gylne, røde eller nesten svarte bær, og spytte steiner så langt du bare kan – det er sommer det. Likevel er det grenser for hvor mye vi klarer å spise og hvor langt vi klarer å spytte …

Utfordringen er å lage noe godt av morellene. For mens kirsebær er syrlige og friske, så er moreller liksom bare søte og har lett for å bli litt tamme når de kokes eller syltes.

Men nettopp den søte, herlige smaken er fantastisk når du bare vet hva du skal kombinere den med. Har du for eksempel tenk på at andeconfit går godt sammen med de søte bærene? Og at julekryddere setter ekstra smak på en morell-likør?

Tenk deg den julegaven – en likør som smaker av sommer og sol midt i vintermørket.

Iskrem med moreller og hvit sjokolade

 4 porsjoner

4 dl moreller
0,5 dl vann
2 ss sukker
Revet skall fra 1/2 sitron
4 dl kremfløte
200 g hvit sjokolade
2 egg

Del morellene og fjern steinene. Ha moreller i en kjele sammen med vann, sukker og sitronskall. Kok i 10 minutter eller til det tykner noe. Avkjøl i kjøleskap.

Smelt sjokoladen. Pisk eggeplommer luftige, og tilsett sjokoladen. Pisk kremfløten, og vend sammen med eggekrem og moreller.

Ha ismassen i en form, og dryss over litt revet sjokolade.

Sett formen i fryseren i minst 3 timer.

Tips:
Sett formen 30 minutter i kjøleskapet før servering så isen blir litt myk.

Sylta moreller

 4 porsjoner

200 g moreller
1 dl vann
200 g sukker
2 ss sitronsaft
2 hele stjerneanis

Del morellene i to, og fjern steinene.

Ha morellene i en kjele sammen med vann, sukker, sitronsaft og stjerneanis.
Kok i 10 minutter.

Sil over væsken i en ren kjele, og kok sammen til sirup.
Ha morellene tilbake i sirupen, og ha alt over i sylteglass.
Oppbevar mørkt og kjølig.

Tips:
Server syltede moreller til ost eller som en dessertsaus til f.eks. iskrem.

Lun salat med andeconfit, moreller og lakrissaus

 4 porsjoner

2 confiterte andelår
1 dl hoi sin saus
Ca. 8 tyrkisk pepper
1 pk aspargestopper
1 neve moreller
2 reddiker i tynne skiver
2 never red rhubarb eller annen salat

Varm andelårene midt i ovn ved 225 °C i 15 minutter. Skinnet kan gjerne bli litt sprøtt.

Kok opp hoi sinsausen. Knus tyrkisk pepper, og smelt i sausen.
Kok aspargestoppene i 30 sekunder, og avkjøl i isvann.

Del moreller i to, og fjern steinene.
Skive reddikene tynt.

Plukk kjøttet fra andelårene, og del i mindre biter.
Anrett alt på fire tallerkener og server.

Tips:
Smaker godt til forrett, eller lunsj sammen med et godt brød.