top of page
Trebbiano-Romagnolo-VIneyards-and-Harvest-(1).png

Trenden går mot lette viner og klimasmarte løsninger, og Norge er først i verden med å tilby en perlende vin på plastflaske.

NORGE FØRST UTE:

Mer klimavennlige bobler på plast

Tekst: Pia Strømstad  Foto: Terre Cevico

«Tutto è Possibile», sier de i Italia. Alt er mulig. Men hittil har det vært krevende å fange bobler på plastflaske. Med den perlende hvitvinen «Tutto è Possibile, Less is More» har den ambisiøse italienske produsenten Terre Cevico og en ivrig pådriver i Norge likevel klart det ingen har fått til før dem.

 

Vinimportøren Engelstad har etterspurt bobler på klimasmart plastflaske ved flere anledninger, men standardsvaret har vært nei. Trykket fra boblene i musserende viner har vært for stort til at plastflaskene har kunnet tåle det.

 

– Det som er unikt med dette prosjektet er at Terre Cevico har klart å produsere en perlende vin på PET-flaske som er en type plast som brukes til drikkevarer. Produksjonen av flasken reduserer CO2-utslippene med 44 prosent. På sikt skal vi også klare å få det til med musserende viner og champagne med høyere trykk. Det er bare snakk om en utviklingsoppgave, sier Ronny Bjørklund hos Engelstad. 

Tutto-è-Possibile-Less-is-More.png

For første gang får du nå en perlende hvitvin på plastflaske. Less is More er også økologisk, vegansk og produsert på en bærekraftig måte under Italias strengeste sertifiseringssystem.

Terre-Cevico-Agronomist-with-Trebbiano-Romagnolo-(1).png

«Less is More» er en økologisk perlende hvitvin på Trebbiano-druen, dyrket i Emilia Romagna-området sør for Valpolicella og Piemonte. Fordi økologisk vin produseres i begrensede mengder, er det foreløpig bare tappet ca. 100 000 flasker. Vinen er også vegansk, og produsenten Terre Cevico er Equalitas-sertifisert, noe som sikrer at produksjon, vannforbruk, arbeidsmiljø og økonomi er bærekraftig.

 

– Produsenten har vært opptatt av at kvaliteten på vinen skal holde seg, og at den ikke taper for mye kullsyre underveis. Vårt fokus er å levere det kundene vil ha – et godt innhold – i det Vinmonopolet etterspør – en klimasmart emballasje. Det er vinn-vinn for alle, fastslår Bjørklund.

 

Rolf Erling Eriksen som er fagansvarlig for klima og miljø på Vinmonopolet, bekrefter det.

 

– Vi heier fram klimasmart emballasje, og her har vi et eksempel på innovasjon innenfor musserende vi har ventet på.

Trebbiano-Romagnolo-VIneyards-and-Harvest-(2).png

Kutter klimaavtrykket

Vinmonopolet har som mål å redusere klimaavtrykket sitt med 55 prosent innen 2030. Den desidert største klima- og miljøpåvirkningen kommer fra dyrking, produksjon, emballasje og transport. Hele 43 prosent av CO-utslippene er knyttet til emballasjen, og tunge glassflasker er verstingen. Det kreves store mengder energi for å produsere dem, og tyngden bidrar til høye transportutslipp.

 

Derfor jobber Vinmonopolet bevisst med å få flere produkter på lettere emballasje, og krever at alle nye stille viner til under 150 kroner må komme på plastflaske, lettere glassflasker, kartong eller aluminiumsboks. I 2022 ble 37,1 prosent av vinene (da er storformatene BiB og Pouch ikke inkludert) på Vinmonopolet solgt på klimasmart emballasje, og antall viner solgt med pantemerke har økt med 409 prosent fra 2019 til 2022, ifølge Rolf Erling Eriksen.

 

– De skandinaviske landene ligger langt foran når det kommer til å ta i bruk nye ting. Vi har vært tidlig ute med å implementere skrukorker og klimasmart emballasje. PET-flasker av et rent plantebasert materiale er også under utvikling, men foreløpig er det en utfordring at flaskene ikke passer inn under noe gjenbruks- eller retursystem i Norge, forklarer Bjørklund.

 

Den perlende hvitvinen er i første omgang tiltenkt det nordiske markedet, men har også vekket stor interesse andre steder. Blant annet i Canada som har likhetstrekk med det nordiske markedet, og hvor man også er opptatt av bærekraft.

Trebbiano-Romagnolo-bunches-(2).png

Less is More er laget på den hvite Trebbiano-druen og dyrket på et kooperativ av økologisk vingårder i Emilia Romagna i Italia.

Lettvint og praktisk

 

Det hadde jo vært fint å kunne fastslå at det først og fremst er miljøtankegangen som gjør at vi som kunder velger plast eller annen lett emballasje. Men det er som Ronny Bjørklund sier; det handler ikke nødvendigvis om miljøet, men om at det er praktisk.

 

Plast knuser ikke og veier veldig lite, det er greit når du skal på tur eller når du skal bort. PET-flasken uten innhold veier bare 90 gram, mens en vanlig Prosecco-glassflaske veier 600. Den eksploderer ikke og tåler opp til 9 bars trykk, mens den perlende vinen bare holder 2-3 bar. Det er godt innenfor marginen.

 

Flasken er kledt med en membran, så vinen ikke kommer i kontakt med plasten i flasken. Korken er en naturkork av typen champagnekork, og holdbarheten på vinen er to år. Ifølge en undersøkelse Opinion har gjennomført, drikkes over 70 prosent av all vin fra polet, innen en måned etter kjøp. Derfor har emballasjen ingen betydning verken for smak og kvalitet, fastslår Vinmonopolet.

 

Less is More er så langt bare lansert i bestillingsutvalget, men kun to uker etter lansering var den inne i 23 utsalg. Foreløpig er det ikke pant på den. Det perlende innholdet gjør at PET-flasken er forsterket i halsen og i bunnen, og da klarer ikke panteautomatene å presse den som den gjør med vanlige brusflasker.  

 

– Vi har heldigvis et godt resirkuleringssystem i Norge. Få deler gjør den enkel å kildesortere, og flasken kan kastes i plastavfallet. Men vi er i dialog med Infinitum som håndterer alt av panteflasker i Norge. De er veldig oppsatt på å få det til. Og vi gir ikke opp, understreker Ronny Bjørklund.

 

Du vet, tutto è possibile.

bottom of page