Make America grape Again

Tekst: Pia Strømstad/ Foto: Lars Aaas

De aller, aller beste vinene må man selvsagt se langt etter i budsjettklassen. Men i dette prissjiktet finner man viner med en kvalitet som vil være Selvfølgelig drikker vi amerikansk vin til amerikansk mat – helt i tråd med den amerikanske presidentens handelspolitikk.

Det er selvfølgelig ikke noe i veien for å drikke øl, en lett og enkel italiensk vin eller selvfølgelig cola til burger, amerikansk pizza eller texmex-taco. Men amerikansk vin til amerikansk mat er en morsommere utfordring. Og hva er mer amerikansk enn en saftig burger.

Burger med alt
Selve burgeren er ikke problemet når du skal matche vin og hamburger, det er tilbehøret. Ketchup som er høy på både sukker og eddik, tomater og rå løk, tukler det hele litt til.
Insisterer du på sylteagurker i tillegg, blir det enda litt vanskeligere. For ikke å snakke om blåmuggost. Det er syren og kraften som kompliserer det hele.
Du gjør det enklere for deg selv ved å velge godt modne tomater, en rødløk som ikke er fullt så skarp i kantene som den gule, og «søte» sylteagurker i stedet for de aller sureste.
Men når du først skal spise en skikkelig burger, så vil du jo ha «the real thing», hvordan du nå enn definerer det.
Vinekspertene er litt uenige om hva som skal til for å matche. Noen mener en fruktig, lett eller middels fyldig rødvin er det du skal lete etter. Andre går for fylde og kraft.
Flere trekker frem en ung, fruktig og litt sødmefull Seghesio Sonoma Zinfandel til 259,90 kroner på polet. Zinfandel, men også en amerikansk Malbec eller Cabernet Sauvignon skal takle både blåmuggost, stekt løk og annet tøft tilbehør.
Du kan også gå for noe hvitt i glasset, som en Chardonnay som jo California er kjent for. Den går godt til krydrete burgere og til en burger med kylling eller fisk.

Taco – en kraftbombe med vin til
På tross av at Trump stadig minner oss om det, er det noen ganger lett å glemme at USA har en lang grense mot Mexico, og at det også preger maten.
Derfor er tacoen en amerikansk paradegren, og det er ikke tilfeldig at den norske fredagstacoen ligner mer på en amerikansk texmex-variant enn på den opprinnelige meksikanske.
Er du meksikaner velger du kanskje en kruttsterk tequila eller mescal til like kruttsterk mat – gjerne i form av en cocktail som en Margarita med lime. Amerikansk – og norsk – taco er ikke like heftig, og da er øl ofte en klar vinner. Hvis ikke du går for en erkeamerikansk cola. Vin er det færre som vurderer.
Selv om den norske tacoen ikke akkurat er en kraftbombe, er den likevel en smaksbonanza som kombinerer krydder, salt, sødme og syre.  Det krever en vin med litt sødme, lite tanniner og mye frukt og bær.
Sterkt krydret mat «stjeler» fruktsmak fra vinen, og derfor bør du velge en vin med mye bærsmak, skriver Ingvild Tennfjord i A-magasinet. Hun anbefaler blant annet en amerikansk Wente Morning Fog Chardonnay til 169 kroner.
Hvis vi skal holde oss til vin fra California, vil både en Vermentino med sødme og fruktighet og en fruktig og ueiket Chardonnay kunne hamle opp med chilien.
Sverger du til rødvin gjelder fortsatt prinsippet om masse frukt. Mye tanniner vil gjøre at vinen virker trå i møte med den sterke maten. Prøv en Cabernet Sauvignon, Merlot eller Pinot Noir fra de varmere appellasjonene i California.

 

Amerikanske pizza – noe helt for seg selv
Amerikansk pizza er like amerikansk som den originale pizzaen er italiensk. Pizza på amerikansk har gjerne tykk bunn og et like tykt lag med fyll.
Det finnes til og med en «New York style of eating pizza» – det som kalles «fold and hold». Du bretter pizzastykket og slipper å forholde deg til brysom redskap som kniv og gaffel. Det er en typisk «pizza-to-go» måte og er vanskelig å forene med et glass vin. Så sant du ikke har tenkt til å drikke den ut av en brun papirpose. Det er ikke å anbefale.
Inkognitos egen vinspesialist, Geir Salvesen, mener at krav nummer én til en pizzavin er at den ikke må ha harde tanniner og ikke være for ung og uutviklet. Vinen bør gå i retning av mye frukt ­– og du velger ikke blant de dyreste.
Pizza-viner skal være lettdrikkelige, fruktige og saftige med lite tanniner. Det er fristende å gå for italiensk, morsommere å prøve seg på noe amerikansk til en helamerikansk pizza. Vinen kan likevel ha italienske røtter.
Det finnes bare ikke så mange amerikanske viner basert på Sangiovese, Barbera eller Verdicchio på Vinmonopolet. Stolpman Love You Bunches Carbonic Sangiovese 2017 er én. Ankepunktet er prisen. Det er ikke ofte man bruker 300 kroner på en vin til pizzaen.
Hvitvin og rosévin er også godt til pizza, og særlig hvis fyllet er sterkt. Amerikanske vinjournalister foreslår for eksempel en ueiket Chardonnay – og er det noe California er kjent for, så er det vel Chardonnay.

 

Den usannsynlige kombinasjonen av vin og cupcakes
Vin og cupcakes – det er det nye i USA. Og det måtte jo være der de kom opp med en kombinasjon de færreste av oss ville ha hatt i tankene. Men sannheten er at det ikke er så gærent. I beste fall finner du frem til en kombinasjon som både høyner vinen og den søte kaken.
For det er ingen tvil om at cupcakes er en søt affære. Den rause mengden med glasur basert på smørkrem, kremost eller marengs kan smakes til på alle tenkelige og utenkelige måter, men det er sjelden spart på sukkeret.
Som ellers når man kombinerer vin og søte desserter, så er det sødmen i kakene som bestemmer vinvalget. Cluet er å velge en vin som er litt søtere enn kaken. Hvis ikke vil vinen lett oppleves som syrlig og flat.
Vi tar utgangspunkt i de ulike smakskomponentene og prøver å finne igjen noe av det samme i vinen. Normalt vil man kanskje tenke hvitvin til en søt dessert, men det er ikke noe galt med en fyldig rødvin heller.
Til en cupcake med sitron vil en sitrusaktig Sauvignon Blanc være godt. Banan og karamell i glasuren krever en fyldig Chardonnay. Mens en mørk sjokoladecupcake med bær finner sin make i en fruktig vin som Zinfandel eller Merlot.
Man kan også vurdere å lage en litt friskere glasur og bruke litt mindre sukker i kaken. Målet er å skape en balanse der ingen av de to tar helt overhånd. Akkurat som i amerikansk politikk.