7 lette oppskrifter
som gir
energi og påfyll

Middagen skal mette og friste!

Magnus Sjøberg

Kokk og oppskrifter
Inkognito as

Mats Dreyer

Stylist
Inkognito as

Baard Næss

Fotograf
Inkognito as

Vi fyller tallerkenen med fisk og kjøtt og topper med masse, digge og fargerike grønnsaker. Det er sånn du får overskudd og ny energi til å gjøre kvelden til det du har lyst til at den skal bli.

Sitron og hvitløksstekt laks med luftig couscous

Ingredienser:
200 g couscous
2 ss smør
Saft og revet skall fra 1 lime
1 dl friske urter, hakkede
Salt og pepper
4 ss granateplekjerner
3 ss hakkede valnøtter
4 skiver laksefilet
160 g stykk Smør til steking
4 hvitløkfedd, skrelte
Frisk timian
1 sitron

Fremgangsmåte:
Tilbered couscousen etter anvisning på pakken. Bruk gjerne buljong i vannet for ekstra smak. Tilsett smør, lime og urter, og arbeid luftig med en gaffel. Krydre med salt og pepper og dryss over granateplekjerner og valnøtter. Krydre fisken med salt og pepper på begge sider. Stek laksen i smør på begge sider sammen med hvitløk og timian. Når fisken er ferdigstekt tas den fra pannen. Press sitronsaft i stekepannen og server til som saus.

Tips: Server evt. med eple-tzatziki.

Vegansk gresskargryte
med kokos

Ingredienser:
4 porsjoner ris
Olje til steking
1 gul løk i terninger
2 hvitløkfedd, hakket
1 rød chili, hakket
600 g gresskar i biter
1 ts karri
4 dl kokosmelk
Ca. 5 dl vann
1 buljongterning
2 dl edamamebønner
Revet skall og saft fra 1 lime
Salt

Fremgangsmåte:
Kok risen etter anvisning på pakken. Varm opp olje i en kjele og surr løk, hvitløk, chili, gresskar og karri i et par tre minutter. Ha over kokosmelk, vann og buljongterning og kok i 10 minutter. Ha så i edamamebønner og smak til med lime og salt.

Tips: Ha gjerne flere grønnsaker i gryten og dryss over ristet kokos ved servering.

Vegansk burrito

Ingredienser:
2 porsjoner vill-ris
Olje til steking
1 rødløk, hakket
2 hvitløkfedd, hakket
1 paprika i terninger
1 rød chili, hakket
400 g bønner
1 plommetomat i terninger
0,5 ts tørket oregano
0,5 ts spisskummen, malt
Salt og pepper

Til servering:
8 tortillalefser
1 mango i terninger
1 avokado i terninger
1 lime i båter
Frisk koriander

Fremgangsmåte:
Kok risen etter anvisning på pakken. Varm opp olje i en kjele og surr løk, hvitløk, paprika og chili til det er blankt. Tilsett bønner, tomat og krydder, og kok raskt sammen. Server ris og bønneblandingen i lefser med mango, avokado, lime og koriander.

Tips: Server evt. med guacamole og vegansk ”rømme” el.likn.

“Gode råvarer og friske smaker er i fokus. Velsmakende biff, kylling og laks fremheves av gode grønnsaker, urter og krydder. Og skulle du ønske enda litt lettere middag kan du prøve vår deilige veganske gresskargryte eller veganske burritos. Med mat som dette går innstrammingen som en lek.”

Biffwok med cashewnøtter

Ingredienser:
600 g grønnsaker f.eks. paprika, vannkastanjer, blomkål, brokkoli, minimais, rødløk, sukkererter
600 g biffkjøtt i strimler
100 g små sjampinjonger
2 ss peanøttolje
1-2 ss thai red currypaste
1 boks kokosmelk
Salt
4 ss cashewnøtter
Frisk koriander

Fremgangsmåte:
Kutt grønnsaker og kjøtt i strimler, og del sjampinjonger. Wok biff og sopp i oljen til det er brunet. Fjern kjøtt og sopp fra wokken og tilsett grønnsaker. Wok raskt over høy varme og tilsett kjøtt og sopp. Ha over red curry paste og kokosmelk og kok opp. Smak til med salt og dryss over cashewnøtter og koriander ved servering.

Tips: Server evt. med nudler, ris eller flere grønnsaker.

Grønnsakbuljong med risoni

Ingredienser:
1 liter grønnsakbuljong
2 dl risoni
200 g delte aspargesbønner
½ purre i skiver
2 dl frosne erter
1 boks store hvite bønner
Salt og pepper

Sitronsaft
1 dl basilikumblader
4 ss olivenolje
Revet parmesan

Fremgangsmåte:
Kok opp buljongen og tilsett risoni. Kok til risonien er nesten ferdig. Tilsett aspargesbønner, purre, erter og hvite bønner og kok opp. Smak til suppen med salt, pepper og sitron, og server med basilikum, olivenolje og parmesan.

Tips: Server med godt brød og pesto.

Ceviche

Ingredienser:
2-3 lime, saften
2 ss god olivenolje
2-3 syltede jalapenos, hakkede
400 g fiskefilet i 1 cm terninger
Salt
4 dl frukt/grønnsaker i terninger f.eks. mango, papaya, ananas, appelsin, avokado, paprika, tomat
2 ss koriander, hakket
1 liten rødløk i tynne skiver

Fremgangsmåte:
Pisk sammen limesaft, olje og jalapenos i en bolle og vend i fisken. Marinér i 2 timer. Krydre med salt. Vend inn frukt og koriander med de marinerte fiskebitene. Server cevichen i små skåler med tynne rødløkskiver oppå.

Tips: Server med nachos, eller sprø bananchips.

Kylling- og bulgursalat

Ingredienser:
4 dl bulgur, kokt
50 g gule rosiner
50 g mandler hakkede
1 eple i terninger
4 ss olivenolje
Saften fra 1 lime
1 ss flytende honning
1 dl flatpersille, grovhakket
Salt og pepper
4 kokte kyllingbryst

Fremgangsmåte:
Ha kokt bulgur i en bolle og vend inn rosiner, mandler og eple. Pisk sammen olje, limesaft og flytende honning og vend inn i salaten med det andre. Vend inn persille og krydre med salt og pepper. Kyllingen skjæres i skiver eller den kan rives opp i mindre stykker.

Tips: Kyllingen kan byttes ut mot stekt halloumi.