Kulinariske
København

Skribenter: Einar Juell og Leif Sollie

Årstidene i København skifter og forandrer byen, og det preger også menyene på flere av spisestedene i byen, vel og merke hvis du ikke velger tradisjonell, klassisk dansk husmannskost.

Det blåser friskt langs ”Søerne”, boulevardene og kanalene i denne ”lille” storbyen. Men du er aldri langt unna et lunt og hyggelig sted for god mat og drikke.  Det hele startet med en ”enkel” lunsj ute på Nørrebro, i gangavstand fra Indre By. Vi så fram til 2 dagers spiseglede i København.

Mirabelle

Dansk bakverk og italienske spesialiteter i enkle omgivelser. De produserer sin egen pasta daglig, i tillegg til danske bakverk, som også leveres til mange anerkjente restauranter i byen. Økologisk produksjon, sesong og kortreist mat er levereglene. På bordet kom i første runde dansk økologisk spekemat, velsmakende surdeigsbrød, aioli og smør. Så fortsatte vi med en godt krydret og tomatbasert pastarett, salat og spicy kjøttboller. Siste runde av serveringen var den beste. Her får du ærlig mat i et litt rufsete miljø. Et ganske alminnelig sted, for uformelle treff i lag med venner.
Her deler man smårettene etterhvert som de kommer på bordet. I det åpne landskapet kan du se rett inn på kjøkkenet hvor pasta-produksjonen og bakingen foregår. Lettere kaotisk når det gjelder oppfølging, bestilling og betaling. Men, alt i alt en oppbyggelig opplevelse, kanskje mest på grunn av vennene. Og dyrt var det ikke (selv ikke med dansk kronekurs). Men, vi har tidligere smakt og opplevd bedre ”folkelige” spisesteder i Indre By.

Mirabelle har åpent fra frokost til sen kveld.

Til middag valgte vi en av de «hippe» restaurantene, kåret til årets nykomling i 2017.

Restaurant 108

En uforglemmelig opplevelse ved kanalene på Christianshavn. Vi hadde allerede lest mye positivt om denne «Noma-avleggeren». Da Noma lukket
dørene, åpnet et nytt spisested bare et steinkast unna Nomas gamle lokaler. Stedet ligger på Amager, men rett ved gang- og sykkelbroen som forbinder Christianshavn og Nyhavn.

Restaurant 108 som drives av Kristian Bauman, fikk sin Michelin stjerne i 2017. A full taste of 108 (deres vintermeny), består av 8 serveringer, 6 glass vin, vann, kaffe og avec. DK.K. 1950,- pr. person. Du blir vennlig møtt i resepsjonen, og blir ført inn i et røft lokale, med grov-pussede murvegger, store søyler, og rikelig med takhøyde.

I taket henger noen meterstore glass-bobler med gigantiske glødelamper. Utrolig tøft og rustikt. Vi bestemte oss for vinter-menyen, men valgte bort
drikkemenyen. Med både cider og naturvin på drikkemenyen, ønsket vi heller å kjøpe vin pr. glass.

La oss ha det sagt med en gang. Dette fremstod som et fantastisk måltid, etterhvert som rettene kom på bordet. Starten var enkel og ren, med forsiktige smaker, så bygget det hele seg opp. Skandinavisk minimalisme, få ingredienser med fabelaktige gode og sammensatte smaker. Hverdagslige råvarer som kålrot ble forvandlet til utrolige smaks-bomber. Kålrot marinert i fersk mandelolje. Det høres kanskje ikke så spenstig ut, men var helt utrolig godt. Så kom norsk kongekrabbe, og etter det en lammesadel med en sjy som var uovertruffen.

(Sistnevnte var en langt bedresmaksopplevelse enn den lammesadelen vi skulle få hos Geranium dagen etter). Mer og mer sammensatt og smaksrikt ble det etterhvert som rettene kom inn, og vi satt igjen med et inntrykk av et mildt inferno av en smaksopplevelse, totalt sett. Fantastisk og helhetlig! Tommelen opp!!

Neste dags lunsj falt valget på et av Danmarks ypperste spisesteder.”

Geranium

3 stjernes ren nytelse

Utsikt og innsikt. Restauranten tilbyr en profesjonalitet og vennlighet på alle plan. Uovertreffelig. Gjennom de siste 10 år har vi hatt gleden av å besøke Geranium flere ganger. Geranium er også den eneste restauranten i Danmark som har klart å oppnå 3 stjerner i Michelin guiden. I 8. Etasje på Telia Parken, Københavns fotballstadion, har du utsikt over Fælledparken.

Vi sitter godt, i husets egenkomponerte design-stoler, og det er god avstand mellom bordene. Hele tiden bistår en smilende og kunnskapsrik betjening. De ansatte kommer fra hele verden, og de fleste anser det som en ære og ett pluss å ha arbeidet på Geranium.

Ikke minst når det gjelder fremtidig karrieremuligheter. Rasmus Kofoed er den mestvinnende kjøkkensjefen i Bocusen Dòre konkurransen gjennom tidende. Prisnivået er selvsagt deretter, så Geranium er vel mer stedet for de store anledninger, eller de med representasjons-kontoer. Siden forrige besøk er kjøkkenet delvis flyttet inn i spisesalen. Alle gjester får i tillegg tilbud om en omvisning i kjøkken og vinkjeller, og sistnevnte må være alle vinelskers «himmelrike».
Det unike her er at en kan velge mellom hele 3 vinpakker til menyen, alt etter lommebok og interesser. I tillegg serveres det en juicemeny for de som ønsker en alkoholfri variant.

Menu Lunch & Dinner
Mars 2018

The Spring Universe
2,500 DKK

“Heart & Soil” Wine Pairing
1,400 DKK

“Classic & Appellation” Wine Pairing
2,800 DKK

“Big & Bold” Wine Pairing
4,200 DKK

Juice Pairing
750 DKK

The Spring Universe bestod av:
5 appetizers
7 Dishes
4 Desserts
5 Sweets

Råvarene er som alltid helt på topp, og samspillet mellom smaker, farger og de ulike måter maten ble servert på, gjør at dette blir en matreise av de sjeldne. 3 timer til lunsj bare flyr av sted, og inn kommer den ene retten som overgår den andre.
De klarer å få de ulike smakene til å framstå i en egen harmoni. Du er rett og slett med på en reise i maten og vinens verden som få kan servere.

Perfeksjonisme til de grader, men en sitter til slutt igjen med en liten følelse av at tiden har stått litt stille. Litt mangel på fornyelse!? Med nye Noma oppe og går, kan det bli en farlig utfordrer til København-tronen. Men allikevel, veldig høy klasse. Og for ikke å glenne vinmenyen. Utrolig godt tilpasset maten. (og vi valgte ikke den dyreste pakken).

Vi avsluttet med en sen
Asian fusion middag dag 2…

IBU

Levende og innovativt!
Navnet IBU betyr Mor.

Etter en gigantisk lunsj så trengte vi noe “lett fordøyelig”. Valget falt på IBU. Asian fusion med hovedvekt på Malaysia og Singapore. Et ganske ungdommelig sted, med rocka musikk i bakgrunnen. Du komponerer selv menyen, som består av et godt komponert utvalg småretter.

Et omfattende og imponerende vinkart kom på bordet, med Italia, Frankrike og USA som toneangivende vinland. Her har de ikke «vinpakker», så en kunne i ro og mak gjøre egne valg. Rå reker, ponzu og ingefær kom først ut. Fulltreffer!

Og vi måtte bestille flere runder av denne utrolige munnfullen, før vi kunne gå videre på spisekartet. Singaporean Chili crab, Waguy med østerssaus og pepperrot, og tilslutt Malaysian wing. Kun den siste var litt skuffende. IBU er et uformelt og trendy sted. Men litt støyete på grunn av samtaler og musikk, i tillegg til at bordene står veldig tett.

Absolutt verdt pengene, og et uventet rikholdig amerikansk vinutvalg!

I denne byen er det bare
å velge fra øverste hylle…

Les også:
København – full av overraskelser