København

full av overraskelser

Skribenter: Einar Juell og Leif Sollie

De ulike bydelene Vesterbro, Østerbro og Nørrebro omkranser Indre By, og framviser et mangfold som er vel verd å besøke. De fleste severdighetene, matbutikkene og restaurantene ligger innenfor gangavstand.

Metroen er snart ferdig utbygget, og gir mulighet til å komme på kryss og tvers i hele byen. Kollektivtrafikken er meget godt utbygget, og drosjetakstene er billige.

Her er noen innspill til hvor du kan utforske byens trender, når det gjelder mat og drikke neste gang du er i København.

Fra Vesterbro kan du ta turen til det mer velstående Østerbro. I Sankt Jakobs Gade 4 finner du Letz Shop, eid av franskmannen Daniel Letz, som lokker deg inn med en liflig aroma av nybakt brød, fristende pølser og tonnevis av fransk sjarm. På lørdager kan du nyte et glass rød- eller hvitvin, og lekre munnfuller av 24 måneder gammel comté-ost, pølser og terrine av kylling eller hare, samtidig som du legger hjemmelagd røkelaks, foie gras terrine eller croissanter i en handlekurv av piletre. Smaksprøvene, den utrolige atmosfæren, og den varme velkomsten er helt gratis.

Litt sørover, men fremdeles på Østerbro, finner vi…

slakteren The Gourmandiet i Rosenvængets Allé 7A, som er berømt for sitt velsmakende organiske kjøtt av høy kvalitet. Her får du velhengt ribeye-biff fra organisk storfe, ulike Jersey/Hereford/Aberdeen Angus-krysninger, som er ytterst møre og særdeles lekre. Når du kommer inn i den elegante forretningen, vil du umiddelbart legge merke til den utrolige frisen fra tidlig 1900-tall, og det typiske københavnske glasstaket, vernet av myndighetene.

Disse lokalene har tidligere huset en slakterbutikk; og frisen som ble avdekket under lag av tapet under oppussingen, viser passende nok kuas reise fra landsbygda nord for København til slakterbutikken. Gourmandiet driver også en bitte liten, men utmerket biffrestaurant ved siden av butikken.
Det er kanskje ikke Les Halles, men Torvehallerne som åpnet i 2011, består av to glass-bygninger med mer enn 60 boder. Mathallene ligger rett ved Nørreport stasjon og ”Søerne”  Her kan du  for eksempel få alt du trenger til en utsøkt middag: fersk fisk fra de to fiskebodene Fiskerikajen og Hav.dk, dansk kjøtt av høyeste kvalitet hos Slagter Lund, samt hjemmelagde pølser og sauser.
Ma Poule tilbyr all slags fjærfe fra Bresse, og dessuten pateer, glimrende comté, emmentaler, og et fortreffelig utvalg av geitost, i tillegg til et av byens beste smørbrød. Hvis du vil ha deg en rask matbit, har Tapa del Toro nydelig Pata Negra, og all slags tapas, inkludert montaditos, bocadillos og pinchos. Etterpå kan du bestille en espresso på mikroristeriet Coffee Collective, som drives av noen av de mest anerkjente kaffe-personlighetene i Danmark.

På jakt etter vin?

Hvis du leter etter ypperlige kvalitetsvin, og ulike vinprodusenter, bør du stikke innom Erik Sørensen Vin. Den første forretningen åpnet rett nord for Østerbro i Hellerup i 1956. Senere  åpnet enda en forretning i Store Kongensgade 124.
Her finner du et glimrende utvalg av klassiske og berømte produsenter som Henri Bonneau, Châteauneuf-du-Pape, Léoville-Poyferré, Bordeaux, burgundervinen Bouchard Père & Fils og Zind Humbrecht fra Alsace. Fra Italia finner du for eksempel Quintarellis Valpolicella, og Barolo fra Pira. Du får også et rikholdig utvalg champagne fra anerkjente champagne-hus som jacquesson, Charpentier og Bonnaire.

København er et eldorado for
shoppingmuligheter i alle prisklasser.

I de store butikkene til Illum og Magasin på Strøget, har butikkene innredet matforretninger i underetasjene, med ulike konsepter. Her finner du et omfattende og eksklusivt utvalg av mat, delikatesser, søtsaker og drikke. Bokstavelig talt har de alt under ett tak på Illum og Magasin. Her flyr timene lett.

Værnedamsvej

Rett bak Tycho Brahes Planetarium, ved ”Søerne”, som strekker seg fra Vesterbro til Østerbro, finner du en sjarmerende perle; Værnedamsvej. Her er det mange veletablerte spesial-forretninger, bodegaer, blomster-handler, vin- og spiritusbutikk for å nevne noe. På Vesterbro finner du det du leter etter i folkelige omgivelser med innovative butikker. Her er det liv i gata når været er i lune.

Cafe Viggo

Besøk Café Viggo, som både er restaurant, bar og café i ett. Her kan man få velkjente franske retter servert på rutete duker av fransktalende servitører. Om formiddagen og ettermiddagen fra klokken 10.30 til 16.30 kan man bl.a. få brunch, en lett salat, sandwich eller pastaretter. Og hvis man kommer forbi om kvelden finner du klassiske retter som bl.a. foie gras med sautern gelé, moules mariniere eller confiteret kanin på menyen. En kan selvfølgelig heller ikke gå på en fransk restaurant uten at det tilbys fransk vin i alle prisklasser. Værnedamsvej 15

https://cafeviggo15.wixsite.com/cafeviggo15

Falernum

Kenn Husted er Københavns vinkonge. Han er mannen som oppfant det student-bohemeaktige vinværtshuset Bibendum, og siden 2008 har han også stått bak Falernum på Værnedamsvej ovenfor Café Viggo. Vinbaren er ikke bare en vinbar, men også frokost-bar med pølser, ost, og diverse kjøtt-serveringer ved langbordene. Om kvelden blir det Middelhavs-kjøkken. Det serveres mange viner på glass av egen import fra små, ukjente produsenter.
Værnedamsvej 1

http://www.falernum.dk

Rist Kaffebar

En kan ikke påstå at Værnedamsvej er en særlig lang gate. Men man kan finne stort sett alt mellom himmel og jord her, bl.a. Rist Kaffebar. Stedet er lite og hyggelig. Her kan man få veldig god kaffe fra Coffee Collective. Og når solen skinner, så åpnes det også opp ute på fortauet, hvor man kan sitte og titte på menneskemylderet på den travle gaten. Værnedamsvej 4B

http://www.ristkaffebar.dk

Granola Granola

er først og fremst kjent for sin frokost. Åpent fra kl. 7 om morgenen. Her tilbys mange små klassiske retter som havregrøt, croissanter etc., men her får man også gode danske smørrebrød, hvis en venter til kl. 12. Værnedamsvej 5

http://www.granola.dk

Blomsterskuret

like ved siden av Granola ligger en av Københavns hyggeligste blomsterbutikker, Blomsterskuret. En butikk som tilbyr masse planter til altanen eller hagen, i tillegg til et stort utvalg blomster både til potter og i buketter. Værnedamsvej 3A

http://www.blomsterskuret.dk

Juuls Vin og Spiritus


Er du på jakt etter en helt spesiell flaske og spør i dagligvarebutikkene, er svaret det samme: » dessverre, den har vi ikke, men har du prøvd Juuls?«

Juuls vinhandel kaller seg Danmarks-mester i whisky. De har nå 350 forskjellige whisky, bl.a. gamle sjeldenheter fra Springbank og Gordon & Macphail. Juul har blitt et yndet mål for mange whisky-klubber. Der finnes også mange spennende flasker med Cognac, med det lille Grande Champagnehus Pierre Ferrand i spissen. Cognac fra Ferrand har de fra 10 til 70 år gamle årganger av. Den flotte butikken har også spesialisert seg på fransk vin. En spennende vinhandel du bør avlegge et besøk!
Værnedamsvej 15

http://juuls.dk

Overnatting I København:

Byen har en mengde hoteller i alle prisklasser. Her får du alt fra  luxus-suiter til 10.000,- pr. natt og ned til dobbeltrom for ca. 1.000,- kr. natten. Vi valgte Hotel Axel Gulsmeden p.ga beliggenhet, sentralt ved Tivoli, og gangavstand til mange av våre gjøremål. Hotellet har en intim og vakker bakhage for sen-sommerkvelder. Her er det hyggelig å nyte et glass før leggetid. Litt trang frokostsal, men ellers akseptabelt. Mulighet for parkering i gaten utenfor.

https://guldsmedenhotels.com/axel-hotel-copenhagen-vesterbro/

Frokost:

Ønsker du å unngå hotel-eggerøre etc… Her får du frokost & danske smørrebrød på sitt aller beste: Restaurant Schønnemann.
Hauser plads 16

http://www.restaurantschonnemann.dk

Alternativt:

Fars dreng

Ny Adelgade 7

https://farsdreng.com

Les også:
København – Restaurantguide