Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg/Inkognito
Er du lei tørr kneip med gulost til frokost?
Eller føles havregrøten tungsindig?
Er du klar for noe nytt og digg på en trøtt morgen?
Det er mye spennende du kan spise til frokost som smaker digg og som holder deg mett utover dagen. Hvis du er lur så forbereder du så mye du kan kvelden før. Så er du sikret en knirkefri morgen – i hvert fall i matveien. Her er noen av mine beste frokosttips.
Frokostpizza
Ingredienser:
Pizzabunn:
3 dl vann
1/2 pk tørrgjær
1 ss salt
1 ss sukker
2 ss olivenolje
Ca. 500g hvetemel
1 beger creme fraiche
1 ts hvitløkpulver
Topping:
3 never grønnkål
2 mozzarella
12-16 vaktelegg
Nykvernet svart pepper
Ruccola
Varm vannet til 42°C og tilsett gjær, salt, sukker og olje. Arbeid inn mel og kna deigen i ca. 5 minutter til den er smidig. Hev deigen på et lunt sted i 30 minutter.
Del deigen i boller og kjevle ut fire tynne, runde bunner.
Rør sammen creme fraiche og hvitløkpulver, og bre det over bunnene. Fordel topping over, og stek pizzaene nederst i ovnen ved 250°C i ca. 6 minutter eller til bunnene er sprø og pizzaen har pen farge. Server.
Tips: Dryss gjerne over sprøstekt bacon, og server med chilisaus for ekstra krønsj og smak.
Frokost tacos
Ingredienser:
4-8 baconskiver
8 egg
8 ss fløte, melk eller vann
Salt og pepper
1 ss smør
8 små maistortillas
2 dl revet cheddar
2 avokado i skiver
Topping:
Reddiker i skiver
Koriander
Sjalottløk i skiver
Limebåter
Srirachasaus
Stek baconskivene i ovn eller i stekepanne. Pisk sammen egg og fløte, melk eller vann og krydre med salt og pepper. Smelt smøret i en stekepanne og hell i eggeblanding.
Varm opp mens du rører i pannen med en stekespade til du har en saftig eggerøre. Varm tortillas i ovnen og fordel eggerøre, bacon, cheddar og avokado på toppen. Server med ønsket topping.
Tips: Tortillas kan byttes ut med lefser eller lomper hvis du heller vil det.
Japansk risbolle med egg Tamago Gohan
Ingredienser:
1 porsjon nykokt ris
1-2 egg
2 ts soyasaus
1 ts mirin
Litt salt
1 ts sesamfrø, ristede
1 ts nori flak, eller annen tang
1 vårløk, hakket
Ha den kokte, varme risen i en bolle og knekk i et eller to egg. Rør inn egget i risen slik at egget blir litt varmebehandlet. Krydre risen med soya, mirin og salt, og bland alt godt sammen.
Dryss over sesamfrø, tang og vårløk, og server.
Tips:
Det er også godt å tilsette grønnsaker som wakame bønner, strimlet gulrot, reddiker eller lignende.
Pho bo
Ingredienser:
4 porsjoner risnudler, tørkede
375 g biffkjøtt i tynne strimler eller skiver
4 vårløk, finstrimlet
2 små rødløk, i skiver
4 ss frisk koriander, hakket
2-3 l oksebuljong, kokende
Tilbehør:
4 limebåter
1 bunt frisk asiatisk basilikum eller mynte
1 bunt korianderblader
125 g bønnespirer
Tilbered nudlene etter anvisning på pakken. Fordel nudler, biff, vårløk, rødløk og koriander i fire skåler og hell over buljongen. Server med tilbehør.
Tips: Server hoi sin-saus og chilisaus ved siden av så kan frokostgjestene selv forsyne seg.
Rainbow chiapudding
Ingredienser:
6 dl mandelmelk
1 dl chiafrø
1,5 ss lønnesirup
6 dl yoghurt f.eks. kokosyoghurt
Frukt og bærkompotter, f.eks. kiwi, jordbær, blåbær, appelsin
Ca. 3 dl granola, gjerne hjemmelagd
Frisk frukt og bær
Pisk sammen mandelmelk, chiafrø og lønnesirup og sett det kaldt over natten. Neste dag røres chiapuddingen luftig med en skje, og legg den lagvis i glass sammen med yoghurt og kompotter. Topp med granola, frukt og bær!
Tips: Kok frukt- og bærkompotter dagen før så du har alt klart om morgenen. Jevn med maisenna hvis du ønsker en tykkere konsistens på kompottene.
Bananpannekaker
Ingredienser:
1 moden banan
2,5 dl lettkokte havregryn
1 dl melk
1 ts bakepulver
2 egg
Kokosolje til steking
Ha alle ingrediensene i en mikser, og kjør det sammen til en jevn røre. La gjerne røren svelle i 5 minutter før steking. Stek små pannekaker i kokosolje i en stekepanne. Server med cottage cheese, jordbær, kiwi og kokos.
Til servering: Cottage cheese Jordbær Kiwi Kokosflak
Tips: Server gjerne med lønnesirup eller flytende honning.