Kjøttfullt
fra
Rhônedalen

Rhônedalen strekker seg fra Lyon i nord til
Avignon i sør og rester av vinkultur
er funnet helt tilbake til århundret før Kristi fødsel.

Liora Levi

Skribent
Bidragsyter

Elisabeth Jahr Hilde

Fotograf
Inkognito as

Rhône-elven renner gjennom regionen og ble tidlig brukt til å frakte vin innover i landet fra kystområdene. Selv om funn av gamle amforaer viser at det ble produsert vin i Rhônedalen siden romertiden er det først i sen middelalder, på 1500-tallet, at dokumentasjon viser at det også ble handlet med vin. Vinhandlerne i flere andre vinområder som Bordeaux og Loiredalen hadde allerede i lang tid vært aktive, og grunnen til at Rhône ikke var nevnt kan i alle fall ikke ha med kvaliteten på vinene å gjøre.

For da Pave Clement V flyttet pavesetet til Avignon i 1309 ble vin som Châteauneuf-du-Pape raskt populær. Hovedandelen vin som ble konsumert av paven og hans ”entourage”  kom fra Rhônedalen. Disse vinene fortsatte både pave og dennes selskap å nyte selv etter at pavesetet ble flyttet tilbake til Roma.

I dag er vinene tilgjengelige også for vanlige folk og vinene er populære også i Norge. Det er stor forskjell på vin fra nord- og sør-Rhône siden det brukes ulike druesorter, men også grunnet ulikheter i klima, jordsmonn og topografi.

Den nordlige delen er en forholdsvis trang dal, hvor elven renner gjennom og deler området i to; den vestre og den østre bredden. Klimaet i denne delen av Rhône er kontinentalt med kalde vintre og solrike, varme somre. I tillegg blåser ofte den sterke Mistral-vinden ned gjennom dalen og kjøler ned vinmarkene om sommeren. Det er hovedsakelig rødvin som dyrkes og kun druen syrah brukes. Dette er en drue med rik og fyldig smak av mørke bær, sort pepper, krydder og ofte en fast tanninstruktur. Nord-Rhône er delt inn i underområder eller appellasjoner hvor kjente navn som Côte-Rôtie, Cornas, Hermitage og Crozes-Hermitage er å finne. Det lille som dyrkes av hvitvin lages av 3 ulike druesorter: viognier som brukes alene, marsanne og rousanne som brukes enkeltvis eller sammen, avhengig av hva produsenten ønsker å lage for vin. Kjente appellasjoner for hvitvin er Hermitage og Condrieu. Totalt sett utgjør vin fra nord-Rhône mindre enn 5% av regionens totale vinproduksjon.

Et lite belte på omtrentlig 50 km skiller nord og sør, hvor det så å si ikke dyrkes druer. Området flates ut og sør-Rhône spenner over et mye større, og er et mindre kupert område enn nord-Rhône. Her produseres hovedandelen av vinen, under appellasjons-navnet Côtes-du-Rhône, som de fleste vindrikkende nordmenn i dag er kjent med. Landskapet er veldig ulikt nord-Rhône og her har Middelhavet en mye større innflytelse både på klima og vegetasjon. I motsetning til éndrue-viner som dyrkes i nord, er det hovedsakelig en blanding av ulike druesorter i produksjonen i sør. Vinene har ofte aroma mot røde bær og tørkede middelhavsurter, og spesielt Côtes-du-Rhône-vinene er som regel saftige med forholdsvis bløte tanniner.

Det lille som dyrkes av hvitvin lages av 3 ulike druesorter: viognier som brukes alene, marsanne og rousanne som brukes enkeltvis eller sammen, avhengig av hva produsenten ønsker å lage for vin. Kjente appellasjoner for hvitvin er Hermitage og Condrieu. Totalt sett utgjør vin fra nord-Rhône mindre enn 5% av regionens totale vinproduksjon.

Et lite belte på omtrentlig 50 km skiller nord og sør, hvor det så å si ikke dyrkes druer. Området flates ut og sør-Rhône spenner over et mye større, og er et mindre kupert område enn nord-Rhône. Her produseres hovedandelen av vinen, under appellasjons-navnet Côtes-du-Rhône, som de fleste vindrikkende nordmenn i dag er kjent med. Landskapet er veldig ulikt nord-Rhône og her har Middelhavet en mye større innflytelse både på klima og vegetasjon. I motsetning til éndrue-viner som dyrkes i nord, er det hovedsakelig en blanding av ulike druesorter i produksjonen i sør. Vinene har ofte aroma mot røde bær og tørkede middelhavsurter, og spesielt Côtes-du-Rhône-vinene er som regel saftige med forholdsvis bløte tanniner. Også noen av appellasjonene i sør er

Det lille som dyrkes av hvitvin lages av 3 ulike druesorter: viognier som brukes alene, marsanne og rousanne som brukes enkeltvis eller sammen, avhengig av hva produsenten ønsker å lage for vin. Kjente appellasjoner for hvitvin er Hermitage og Condrieu. Totalt sett utgjør vin fra nord-Rhône mindre enn 5% av regionens totale vinproduksjon.

Et lite belte på omtrentlig 50 km skiller nord og sør, hvor det så å si ikke dyrkes druer. Området flates ut og sør-Rhône spenner over et mye større, og er et mindre kupert område enn nord-Rhône. Her produseres hovedandelen av vinen, under appellasjons-navnet Côtes-du-Rhône, som de fleste vindrikkende nordmenn i dag er kjent med. Landskapet er veldig ulikt nord-Rhône og her har Middelhavet en mye større innflytelse både på klima og vegetasjon. I motsetning til éndrue-viner som dyrkes i nord, er det hovedsakelig en blanding av ulike druesorter i produksjonen i sør. Vinene har ofte aroma mot røde bær og tørkede middelhavsurter, og spesielt Côtes-du-Rhône-vinene er som regel saftige med forholdsvis bløte tanniner. Også noen av appellasjonene i sør er

I dag er vinene tilgjengelige også for vanlige folk og vinene er populære også i Norge. Det er stor forskjell på vin fra nord- og sør-Rhône siden det brukes ulike druesorter, men også grunnet ulikheter i klima, jordsmonn og topografi.

Den nordlige delen er en forholdsvis trang dal, hvor elven renner gjennom og deler området i to; den vestre og den østre bredden. Klimaet i denne delen av Rhône er kontinentalt med kalde vintre og solrike, varme somre. I tillegg blåser ofte den sterke Mistral-vinden ned gjennom dalen og kjøler ned vinmarkene om sommeren. Det er hovedsakelig rødvin som dyrkes og kun druen syrah brukes. Dette er en drue med rik og fyldig smak av mørke bær, sort pepper, krydder og ofte en fast tanninstruktur. Nord-Rhône er delt inn i underområder eller appellasjoner hvor kjente navn som Côte-Rôtie, Cornas, Hermitage og Crozes-Hermitage er å finne. Det lille som dyrkes av hvitvin lages av 3 ulike druesorter: viognier som brukes alene, marsanne og rousanne som brukes enkeltvis eller sammen, avhengig av hva produsenten ønsker å lage for vin. Kjente appellasjoner for hvitvin er Hermitage og Condrieu. Totalt sett utgjør vin fra nord-Rhône mindre enn 5% av regionens totale vinproduksjon.

Et lite belte på omtrentlig 50 km skiller nord og sør, hvor det så å si ikke dyrkes druer. Området flates ut og sør-Rhône spenner over et mye større, og er et mindre kupert område enn nord-Rhône. Her produseres hovedandelen av vinen, under appellasjons-navnet Côtes-du-Rhône, som de fleste vindrikkende nordmenn i dag er kjent med. Landskapet er veldig ulikt nord-Rhône og her har Middelhavet en mye større innflytelse både på klima og vegetasjon. I motsetning til éndrue-viner som dyrkes i nord, er det hovedsakelig en blanding av ulike druesorter i produksjonen i sør. Vinene har ofte aroma mot røde bær og tørkede middelhavsurter, og spesielt Côtes-du-Rhône-vinene er som regel saftige med forholdsvis bløte tanniner. Også noen av appellasjonene i sør er

Anbefalinger:

Olivier Ravoire Côtes du Rhône 2016, Sør-Rhône, Frankrike, kr. 149,90. VP 7375601 (bu) 

Frisk fruktaroma med toner av epler og fersken. Noe floral og smak av gule epler, konsentrert sitrus og bakte epler. Veldig fresh og en tanke rik. Bra matvin til fisk og grillmat.

 

 

Hvitvin:

 

Le Caillou Côtes du Rhône Blanc 2016, Sør-Rhône, Frankrike, kr. 189,90. VP 7605101 (bu)

Delikat nese med toner av frukt og sitrus. Smakfull i munnen med lette ferskentoner og lett varmebehandlet sitron. Lett tørr finish med god lang ettersmak. Matvin til fet fisk og fjærkre.

 

Rosévin:

 

 Le Caillou Côtes du Rhône Rosé 2016, Sør-Rhône, Frankrike, kr. 189,90. VP  7605201 (bu)

Toner av røde bær og friske urter i nesen. Smaker av rips og bringebær, med hint av nyslått gress og grapefrukt, med lett bitterhet i finish. Tørr fresh og syrlig avslutning. Til fisk og skalldyr.

 

Rødvin:

Perrin Côtes du Rhône Réserve 2015, Sør-Rhône, Frankrike, kr. 139,90. VP 4023801 (bu)

Toner av mørk frukt og krydder i nesen. Frisk i munnen med noe mørke og røde bær. Kirsebær, jordbær og gode kryddertoner. God lengde og bra pris. Fin drikkevin eller til enkel mat som tapas, pizza og pasta.

Jaume Côtes du Rhône Réserve Grand Veneur Rouge 2015, Sør-Rhône, Frankrike, kr. 149,90. VP 1861001 (test)

 

Frisk frukt på nesen med et lett syrlig preg. Saftig i munnen med mye fersk frukt mot kirsebær, plommer og solbær. Lett jordlig og med jordbær i ettersmaken. Svakt tanninbitt og god struktur. Til storfe, and og lam.

Chapoutier Côtes du Rhône 2016, Sør-Rhône sør, Frankrike, kr. 155,- VP 1556501 (basis)

 

Krydder i nesen med hint av julekrydder, syrlig i frukten. God fylde i smak både i frukten og krydderet. God lengde. Bra grillvin til kjøtt og pølser.

 

Chante Cigale The Cicada 2016, Sør-Rhône, Frankrike, kr. 159,60. VP 7609501 (bu)

Friske toner av mørk frukt og bær og hint av kirsebærstein. Følger opp i munnen, veldig saftig og fruktig med et frisk tanninbitt. Serveres lett kjølig, bra til bbq i sommer. Bra pris.

 

Ferraton Père & Fils Crozes Hermitage la Matinière 2013, Nord-Rhône, Frankrike, kr. 194,90. VP 5789001 (bu)
Typisk syrlig bjørnebær og nykvernet pepper på nesen. Følger opp i munnen med friske bjørnebær, lett tanninbitt og godt balansert alkohol. Flott til rødt kjøtt, gjerne and med rotfrukter og pommes lyonnaise.

 

Olivier Ravoire Crozes Hermitage 2011, Nord-Rhône, Frankrike, kr. 199,90. VP 1985801 (bu)
Konsentrert nese med mørk frukt og kryddertoner. Godt med pepperfrukt i munnen og intense bjørnebær og kirsebær smaker. Avslutter med et lett tanninbitt, god syre og sødmefull frukt. Storfe, and, lam og alt annet som kan serveres rosa-stekt.

 

Saint-Cosme Crozes-Hermitage 2013, Nord-Rhône, Frankrike, kr. 259,- VP 2898601 (bu)

Fin bærfrukt av solbær og bjørnebær. Fint spicy sortpepper preg. God konsentrasjon i frukten som ligger lagvis, med et lett hint av vanilje. Lang ettersmak. Fint til alt av kjøtt og spesielt til vilt.

 

Château la Nerthe Châteauneuf-du-Pape 2012, Sør-Rhône, Frankrike, kr. 314,90. VP 1101101 (basis)
Fresh nese av røde bær og noe krydder. Saftig i munnen med toner av jordbær, hint av jordtoner og middelhavsurter. God lengde og bløte tanniner. Fint følge til retter av lam.

 

Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2013, Sør-Rhône, Frankrike, kr. 349,90. VP 4512601 (bu)

Deilig aroma av konsentrerte røde bær og spicy krydder. Deilig saftig i munnen med delikate toner av jordbær, hint av jordlighet og lett tanninbitt. Sammen med rødt kjøtt og lammeskank er dette en innertier.