Tørket kjøtt og gravet kjøtt
med urter
Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg/Inkognito
Graving og røyking er fine måter å konservere kjøtt i stedet for bare å fryse det ned. Men den eldste måten å konservere kjøtt på må vel være tørking? Man hengte kjøtt eller fisk på trespyd over åpen ild. Det var en slags kombinasjon av tørking og røyking. Tørket kjøtt – eller beef jerky er super turmat. Ikke bare smaker det godt, det metter, gir bra med energi, og er lett å ha med i sekken. Hva mer kan en værbitt turgjenger begjære?
Slik lager du tørket kjøtt
BEEF JERKY
400 g mørt oksekjøtt
Marinade:
½ dl worchestershiresaus
½ dl soyasaus
2 ts lønnesirup
2 ts kryddermiks, f.eks. kylling- eller grillkrydder
1 ts hvitløkpulver
2 ts salt
1 ts sort pepper, kvernet
1 ss frisk koriander, grovhakket
1 Skjær kjøttet i ca 5 mm tynne skiver. Dette er lettest hvis kjøttet er halvfrossent. Skjæremaskin kan benyttes, men det er ikke et must.
2 Bland sammen marinaden i en bolle, vend inn kjøttet og la det marinere i kjøleskapet over natten.
3 Legg kjøttskivene på et stekebrett dekket med bakepapir, og tørk kjøttet i ovnen på 50 °C i ca 8 timer, eller til kjøttet er tørt. Ha ovnsdøra på gløtt for å slippe ut fukt. Alternativt kan du bruke en dehydrator, også kalt tørkemaskin.
Gratulerer!
Du har nå laget et av verdens sunneste
og mest proteinrike snacks.
Tørket kjøtt er perfekt til øl
Prøv denne oppskriften på urtegravet kjøtt også:
500 g kjøtt, f.eks. okse, lam, elg, hjort, rein- eller rådyr
1 dl salt
1 dl sukker
½ ss knust sort pepper
1 dl persille, hakket
2 ss friske urter, hakket,
f.eks. timian, kjørvel, rosmarin
eller dill
Renskjær kjøttet for sener og fett. Bland resten av ingrediensene i en bolle, og gni kjøttet godt inn med blandingen. Pakk inn kjøtt og krydder i doble plastposer og sett det i kjøleskapet i 2-3 døgn. Snu posen et par ganger hver dag.
Tørk kjøttet godt. Hvis du har brukt ferskt kjøtt anbefales det å fryse det i minst 48 timer før servering. La det tine litt før du skjærer i det. Halvfrossent kjøtt er lettere å skjære i tynne, pene skiver før servering.
Gravet kjøtt holder seg fint i fryseren i 1-2 måneder.
Tips:
Hvis du skal grave viltkjøtt kan du eventuelt sløyfe urtene i oppskriften og tilsette knuste einerbær og korianderfrø i stedet. Skvett gjerne over godt med whisky eller konjakk for ekstra smak.