
Kentucky Bourbon Whiskey
Woodford Reserve
Tekst: Kari Svenneby Foto: Russell Gienapp
Kentucky, kjent som "The Bluegrass State," er berømt for sin bourbonproduksjon, sine vakre hester og det ikoniske hesteveddeløpet Kentucky Derby. Evan Williams etablerte USAs første bourbon-destilleri i Kentucky i 1783. Staten har ideelle forhold for mais- og korndyrking, og vannet som renner gjennom kalksteinslagene, filtrerer vannet naturlig for jern og tilsetter mineraler, noe som gjør vannet perfekt for destillering.
Hvor navnet "bourbon" kommer fra, er uvisst. Noen mener det stammer fra Bourbon County i Kentucky, mens andre peker på Bourbon Street i New Orleans, der bourbon ble populær på slutten av 1880-tallet. I dag produseres 95 % av verdens bourbon i Kentucky. For at en whiskey skal være Kentucky bourbon, må den oppfylle kravene for bourbon og produseres i Kentucky.
I 1964 erklærte den amerikanske kongressen bourbon som et unikt produkt fra USA.
For å kunne kalles bourbon må den:
• Produseres i USA.
• Inneholde minst 51 % mais.
• Lagres i nye, brente eikefat.
• Ikke destilleres over 80 % alkohol (160 proof).
• Ha maks 62,5 % alkohol (125 proof) ved fatlagring.
• Flaskes med minst 40 % alkohol.

En reise langs Bourbon Trail
Tidlig i januar besøkte fotografen og jeg Wild Turkey, et destilleri med et industrielt preg, før vi dro videre til Four Roses, som hadde en mer landlig og sjarmerende atmosfære. Der lot jeg meg friste til bourbonsmaking, og et entusiastisk par delte sine planer om å gifte seg på Jim Beam-lokalet. Deres glede for bourbon smittet, og jeg fikk et nytt perspektiv på dens betydning for folk.
Vi rakk også et stopp hos Buffalo Trace, som var storslått. Det var lett å se hvorfor det er det mest besøkte destilleriet i USA.
Lunsjen tok vi i Frankfort, USAs fjerde minste hovedstad, hvor en vennlig innehaver lo hjertelig da hun hørte om bourbon-turneen vår. "Fancy! Husk å holde lillefingeren oppe," sa hun med et glimt i øyet mens hun demonstrerte.

Woodford Reserve
Landskapet rundt Woodford Reserve er preget av gresskledde voller, elegante gårder og hester. Destilleriet liggeridyllisk til, med et besøkssenter på en åsside og produksjonslokaler i gamle, ærverdige bygninger. Det er et historisk sus over de kalksteinkledde bygningene med vindusskodder. Stedet er registrert som et nasjonalt historisk landemerke i USA både for sin arkitektur og for sin betydning for bourbonenes historiske utvikling. Produsenten Woodford Reserve har laget bourbon her siden 1996, men bourbonproduksjonen på stedet går helt tilbake til 1812.

Foto: Woodford Reserve
Omvisningen “Barrel to Bottle “startet på et tun, der guiden Allie McKinney pekte på parallelle jernsporene som førte oppover bakken til Warehouse C, en 100 år gammel bygning. Hun forklarte at disse ble brukt til å rulle tønner inn i Warehouse C.
I kornbygningen, som i dag blir brukes som møterom, forklarte guiden Allie at Woodford Reserve bruker 72 % mais, 18 % rug og 10 % maltet bygg i sin “mash bill”. De produserer også spesialwhiskey med andre kornsammensetninger. Rugen tilfører en krydret tone til whiskyen. Maltet bygg bidrar på to måter: Det gir en nøtteaktige smak som kan kjennes i sluttproduktet, og tilfører naturlige enzymer som konverterer stivelse til gjæringssukker.

Foto: Woodford Reserve
Vi fikk smake på “white lightning”, en ulagret bourbon. “Hva smaker dere ?”Spurte guiden Allie.“ Moonshine,” svarte en av deltakerne. Allie forklarte at det er lagringen på eikefat som gir bourbon både smak og farge. “Hva lukter det ? Mais, tequila sier mange.” Forklarte guiden Allie”, men med en myk smak.

Foto: Woodford Reserve
Hvordan starter prosessen med å lage bourbon hos Woodford Reserve?
“Først starter vi med kalksteinfiltrert vann. Deretter maler vi kornblandingen vår og tilsetter den i vår “mashcooker”, der den blir til en slags grøt. Grøten helles opp i en gjæringstank sammen med tilsatt gjæringskultur. Gjæringen varer i rundt syv dager, eller til blandingen har en alkoholprosent (ABV) på rundt 12 %. Deretter destillerer vi tre ganger for å skille ut alkoholen fra den fermenterte mosen. Før vi tapper bourbon på flaske lagres den på fat i 5-7 år, “ forklarer Woodford Reserve destillatør Elisabeth McCall.

Foto: Woodford Reserve

Eikefatene krydres først, deretter blir de “toasted”, og til slutt blir de svidd. Toasting gjøres for å frigjøre sukkeret i eikefatene, og brenningen gir aroma av karamell. Temperaturen lagerbygningen justeres for å sikre en jevn temperatur gjennom året. Om vinteren justeres temperaturen i underetasjen til overetasjen slik at de får den samme temperaturen som de får om sommeren. Hver gang temperaturen stiger, presses whiskyen inn i treverket, når den synker trekkes den ut igjen. Medium varme bringer ut vanilje, lave temperaturer gir sjokolade og fudge, mens høye temperaturer gir dypere aromaer.
Fatlagring på eikefat
“Lagringen har stor betydning for bourbonen, “ sier guiden Allie mens vi går mot Barrel House. Woodfords eldste lagringshus og rommer rundt 5000 eikefat. Eikefatene er laget internt i Whiskeyforetaket, som Woodford Reserve er endel av.

Vi luktet på ulike aromaer som kokos, sjokolade og vanilje. Allie demonstrerte hvordan eikefatene blir brent før de fylles, og hvordan fatene lagres for optimal aldring.

Smakerommet
I smakerommet er veggene dekorert med Woodford whiskeyflasker. Glassene med bourbon står allerede klare, og Allie guidet oss gjennom smakingen.

Woodford Reserve Straight Bourbon
Lagring 5-7 år
Woodford Reserve Straight Bourbon, som først kom på markedet i 1996. Denne whiskyen har toner av tørket frukt, mynte, appelsiner, vanilje, karamell og sjokolade. Fatlagringen og vamebehandlingen gir den en rik og rund smak.

Woodford Reserve Double Oaked
Double Oaked starter som en straight bourbon, men lagres deretter i nye eikefat som er toasted i 40 minutter så svidd i 5 sekunder. Den lagres opptil ett år. Dette gir bourbonen en fyldigere smak med tydelige toner av vanilje, karamell og en søtlig, eikepreget aroma.
Bourbonen har en rik og rund smak med sitrus, kanel og kakaobønner. Bourbon har innslag av karamell og sjokoladesmak.

Woodford Reserve Master’s Collection – Madeira Cask Finish
Blended Wheat Whiskey with Bourbon
Denne whiskyen er en del av Master’s Collection, og er et spennende eksperiment der bourbon blendes med hvetewhiskey og lagres i madeirafat fra Madeira. Denne unike kombinasjonen tilfører komplekse smaker av kirsebær, appelsin, kakao, pepper, nellik og muskatnøtt. Smaken er rik og balansert, med innslag av tobakk, tørket frukt og sedertre.
Bourbon cocktails og søte fristelser
Stylist: Kari Svenneby Foto: Russell Gienapp
“Mint Julep" er en fascinerende historie som går tilbake til tiden før aspirin og ibuprofen. Bourbon med litt sukker ble drukket for å lindre smerter. Is ble brukt for å vanne ut alkoholen, og mynte for å få en frisk pust. Historisk sett ble denne drinken ofte drukket om morgenen,” forklarer Woodford Reserves destillatør Elizabeth McCall. I dag er Mint Julep en ikonisk Kentucky-cocktail som alltid serveres på Kentucky Derby.
Løpet, som har blitt arrangert i over 150 år, er ofte omtalt som hesteveddeløpenes “Super Bowl” i USA, og tiltrekker seg tilskuere og deltakere fra hele verden.
Oppskrift:

2 cl Sukkerlake:
200 g sukker
2, 5 dl vann
6 friske peppermynteblader
1 peppermyntekvast (til pynt)
6 cl bourbon
knust is
Slik gjør du:
1. Lag sukkerlaken:
Ha sukker og vann i en kjele, og la det småkoke til sukkeret er helt oppløst. Ta kjelen av varmen og la sukkerlaken avkjøles helt.
2. Forbered glasset:
Tradisjonelt serveres denne cocktailen i et sølvglass, men et høyt glass fungerer også godt. Legg 5 peppermynteblader i glasset og knus dem lett med en skje eller muddler for å frigjøre aromaene.
3. Bland drinken:
Tilsett 2 cl sukkerlake i glasset med myntebladene. Hell i bourbon og fyll glasset med knust is.
4. Rør og pynt:
Rør godt for å blande smakene. Pynt med en kvast frisk peppermynte på toppen.
Old Fashioned
En annen cocktail med røtter fra området er bourbon cocktailen Old Fashioned, ifølge Elizabeth. “Historien er at det startet på Pendennis Club i Louisville, Kentucky, rundt 1800. En “gentleman” kom inn og ba om en cocktail på den gammeldagse måten: bourbon, sukker, litt sitrus presset på toppen og bitters, og slik ble Old Fashioned-cocktailen til,” forklarer Elizabeth.
Oppskrift:

Ingredienser:
6 cl bourbon
1 teskje lønnesirup
3 dråper Angostura bitters
1 strimmel appelsinzest
1 stor isbit
Slik gjør du:
1. Bland bourbon, lønnesirup og Angostura bitters i et røreglass og rør forsiktig.
2. Gni innsiden av et whiskeyglass med appelsinzesten for å frigjøre oljene. Legg strimmelen i glasset.
3. Tilsett en stor isbit i glasset.
4. Hell over whiskeyblandingen, server.


Balls og desserter
På landeveien utenfor Louisville ligger det en gammelmodig butikk med skiltet: Bourbon Rebecca Ruth Candy. En smilende dame ved navn Marsha ønsket oss velkommen og spurte oss: “Vil dere smake en Bourbon ball?”
Konfekten har en kraftig smak av bourbon. “Vi tilsetter bourbon helt mot slutten av prosessen, slik at smaken av bourbon og styrken bevares,” forklarer Marsha. Marsha forteller oss ivrig historien om Ruth Hanly Boe, som begynte å lage og selge konfekt i 1919. I 1938 utviklet hun “Bourbon Balls.” Bedriften er fremdeles eid av samme familie i dag.
Mat og bourbon kombinasjoner
“Det finnes ingen regler for hvordan bourbon skal nytes,” sier Elizabeth. “Personlig liker jeg bourbon on the rocks med medium store isbiter som åpner opp smaken, samtidig som den blir litt utvannet, slik at jeg kan nyte den over lengre tid.” Bourbon passer godt til mat, spesielt oster med høyt fettinnhold, da dette minsker ethanolen og får frem smakene i bourbonen. Charcuterie-brett med oster, kjøtt, nøtter og tørket frukt er også en perfekt kombinasjon.

Bourbon og sjokolade utfyller hverandre veldig godt, og de brukes mye i baking i Kentucky. Det brukes i alt fra brownies og chocolate chip cookies til pecan pie.