Juledrinkene
som samler oss
Julen er en tid for fest, feiring og å være sammen med folk man er glad i. Og ja, jeg sier det rett ut: Jeg elsker drinker. Ikke bare for å drikke dem, men fordi de er små kunstverk som kan løfte stemninga. Apropos stemming. Jeg byr alltid gjestene på en drink når vi har gjester. Både før og etter middag.
Kokk: Julie Øyan Foto: Baard Næss, Inkognito
Kokk: Julie Øyan Foto: Baard Næss, Inkognito
Med et grenseløst spekter av brennevin, blandevann, smakstilsetninger og garnityr, finnes det en drink for alle. Selv foretrekker jeg de drinkene som balanserer friskhet og syrlighet – ikke for søte, og ikke noe som setter seg som et søtt klister på tennene.
Noen foretrekker alkoholfritt, og ganske mange har fått nye vaner etter pandemien. NoLo-bevegelsen – "No- or Low-alcohol" – har vokst frem som et spennende alternativ for de som ønsker å kutte ned på alkoholen uten å ofre smaken. Og det er faktisk ganske kult. For hvem sa at en drink uten alkohol trenger å være kjedelig? Den kan være minst like fargerik, smaksrik og sofistikert som sin alkoholholdige onkel. Det er mange dyktige norske produsenter som lager alkoholfrie alternativer. Sjekk det ut neste gang du er på polet. Bare et lite tips.
Men la oss også ta et lite øyeblikk for å anerkjenne at det ikke er forbudstid lenger. Brennevin er faktisk lov, og for mange er det essensen i en god cocktail. Skikkelig laget, med kvalitetsingredienser og en god dose respekt, kan brennevin være ganske sofistikert. Så ja, det skal være lov å nyte drinker med brennevin. Det handler ikke om mengden, men om smak, håndverk og opplevelse.
Julefestene våre bør romme alt fra klassiske cocktails til sprudlende NoLo-alternativer – ikke som et enten-eller, men som et både-og. Det viktigste er ikke hva som er i glasset, men at vi kan nyte det sammen.
Under finner du oppskrift på flere drinker som passer til julens festligheter, både med og uten alkohol.
Rødbet-martini med akevitt
16 cl akevitt
8 cl søt vermut
8 cl rødbetjuice
4 ts sitronsaft
Isbiter
Til fire glass
Fyll en shaker med isbiter og tilsett akevitt, søt vermut, rødbetjuice og sitronsaft. Rist kraftig i 15 sekunder for å kjøle blandingen. Sil over i avkjølte martiniglass.
For en mer intens smak så kan du lage en rødbetsirup ved å koke 1 dl vann, 1 dl sukker og en skrelt og grovhakket rødbet. Kok til sukkeret er oppløst, og avkjøl helt før bruk. Sil sirupen, og smak deg frem når du lager martinien. Bruk den kokte rødbeten som pynt.
2 brød
Sider-spritz med klementin
Til fire glass
4 cl klementinsirup (1 dl vann, 1 dl sukker og saften av åtte klementiner)
6 cl Aperol
40 cl tørr norsk sider
Isbiter
Lag klementinsirup ved å koke vann, sukker, klementinsaft og en kanelstang. La det småkoke i 10 minutter før du avkjøler og siler ut krydderet.
Lag isbiter med klementinskall.
Fyll et lite drinkglass halvveis opp med isbiter. Hell i klementinsukkerlake, Aperol og fyll deretter på med sider. Hvis du vil ha mer smak av klementin så kan du presse over saften av en klementin over hver drink.
Hvit sangria med tranebær og eple
Til en mugge – ca. 4 personer
5 dl tørr hvitvin (eller noe alkoholfritt, fra for eksempel norske Villbrygg)
2 dl musserende eplemost
1 dl ingefærøl
2 ss sukkerlake
1 eple
1 dl ferske tranebær
Isbiter
Skjær eplet i skiver og bruk en pepperkakeform for å lage stjerner. Fyll en stor mugge med isbiter, eplestjerner, tranebær, hvitvin, eplemost og ingefærøl. Tilsett sukkerlake og rør forsiktig.
For å lage sukkerlake kok opp 1 dl vann, 1 dl sukker og en kvist rosmarin. La det småkoke i 10 minutter før du tar ut rosmarinkvisten.
Knockout bourbon punsj
8 kanelstenger
1 l bourbon (eller eplejuice for alkoholfri versjon)
1 l tranebærjuice
1 l ingefærøl
1 ½ dl sitronsaft
Evt. vann med kullsyre – hvis du synes den er for sterk
1 grapefrukt til punsjen
Tørket grapefrukt til drinkene
Isbiter
Til en punsjbolle til en helaften
Legg kanelstengene i bourbon (eller eplejuice) og la dem trekke i minst en time.
Bland bourbon (eller eplejuice), sitronsaft og tranebærjuice i en stor mugge. Topp med ingefærøl og smak til med vann med kullsyre. Del grapefrukten i skiver, og ha dem i punsjen. Tilsett isbiter.
Topp drinkglassene med tørket grapefrukt.
Tørket grapefrukt kan du lage dagen i forveien. Skjær grapefrukten i tynne skiver, og ha dem på et stekebrett med bakepapir. Varm opp stekeovnen til 60 grader varmluft, og tørk grapefruktskivene i minst tre timer. Snu på dem underveis. Ta dem ut og la dem tørke over natta.
Apple Sour
Til fire glass
20 cl ufiltrert eplejuice
8 cl sitronsaft
8 cl kanel- og kryddersirup (se oppskrift på sirupen i fremgangsmåten)
4 eggehviter
Isbiter
Kok opp 2 dl vann, 2 dl sukker, 2 kanelstenger, 4 nellikspiker og 2 stjerneanis til kryddersirupen, og la det småkoke i 5 minutter, og sil av krydderne.
Shake eplejuice, sitronsaft, sirup og eggehvite med isbiter i en shaker. Rist kraftig for en luftig tekstur og sil over i glass fylt med is.
Pynt med tørkede epleskiver og et dryss av kanel. Tørkede epleskiver lager du på samme måte som oppskriften på tørkede grapefruktskiver. Se oppskriften på Knockout bourbon punsj.
Sorbet float julebrus mocktail
4 kuler bringebær- eller tranebærsorbet
4 dl julebrus
4 dl sitronbrus
4 cl limejuice
Knust polkagris-sukkertøy
Til fire glass
Hell julebrus, sitronbrus og limejuice i et passende drinkglass. Rør forsiktig og topp hver drink med en kule sorbet, og pynt med knust polkagris.